×

Egy új kihívás és nehéz első hetek várnak a Hertha élére visszatérő Dárdaira

Dárdai Pál hétfőn visszatért a Hertha BSC kispadjára, a berlini klub ikonja hat évvel első kinevezése után most egy kísértetiesen hasonló, mégis teljesen új (krízis)helyzetben vállalkozott a megmentő szerep beteljesítésére.

Az eredeti fotó: EPA"Százötvenszer elmondtam már, ha a vezetők úgy érzik, én vagyok a Hertha fejlődésének a gátja, szóljanak nyugodtan, nekem nem probléma."

Ezt a mondatot 2019 áprilisában Dárdai Pál már sokadszor ismételte el, órákon belül Michael Preetz sportigazgató bejelentette, nyártól új edzővel folytatja a Hertha.

Az azóta eltelt 21 hónapban a klub elköltött közel 150 millió eurót új játékosokra és elfogyasztott három vezetőedzőt (Ante Covic, Jürgen Klinsmann, Bruno Labbadia), de egy tapodtat se mozdult előre.

Sőt, szinte pontosan ugyanoda esett vissza, ahol 2015 februárjában volt.

Akkor a 19. forduló után, az utolsó előtti helyen álló Herthát vette át az akkor még edzőként rutintalan, de a magyar válogatott élén komoly eredményeket elérő Dárdai.

Most a 18. forduló után a 14. helyen áll a Hertha, mindössze két ponttal megelőzve az osztályozós helyet.

A kettő között Dárdai négy teljes szezonjában a 7., 6., 10. és 11. helyen végzett a Hertha a Bundesligában, és az Európa Liga csoportkörébe is bejutott.

Tette mindezt rendkívül takarékos költségvetéssel, a négy év alatt 45 millió eurót költöttek új játékosokra és 42 millióért adtak el.

A 2018/19-es szezon végére kapcsolata érezhetően megfáradt a csapattal és a váltás időszerű volt, ezt ő sem tagadta.

De lehet, hogy mégsem Dárdai, hanem Michael Preetz volt a szintlépés gátja? A klub vezetésének döntése, miszerint a Werder Brementől elszenvedett 4-1-es vereséget követően nemcsak Bruno Labbadia vezetőedző, hanem az a Preetz sportigazgató is távozni kényszerült, erre enged következtetni.

A jelenlegi helyzetben viszont nem a szintlépés, hanem a bennmaradás a legfontosabb cél és ezért is tűnik logikus lépésnek, hogy ismét a magyar klublegendát hívták segítségül, akinél jobban aligha ismeri bárki is az Olimpiai Stadion környékét.

Bár szerződése nem a szezon végéig, hanem 2022-ig szól, ami arra enged következtetni, megvan az esélye, hogy ismét egy hosszabb időszakra Dárdai vezetésére bízzák a csapatot, amelynek a jelenlegi szituációban rendkívüli szüksége van a magyar szakember által képviselt értékekre: kék-fehér vér, csapategység, stabilitás, fegyelem, biztos védekezés és tökéletes koncentráció.

Első időszakában ezt olyan sikeresen táplálta játékosaiba, hogy szezonról szezonra felülteljesítettek: a keret minőségét és értékét tekintve a Bundesliga mezőnyének második felébe tartozó együttes szinte folyamatosan a nemzetközi kupaindulást jelentő helyekért harcolt és el is érte azt.

A két kinevezése közti hasonlóságok mellett azért különbségek is akadnak: amikor 2015 telén megkapta a kispadot, a Bundesliga 11. legértékesebb keretével rendelkezett a klub (70 millió euró), most viszont egy 250 millió eurós értékű, a mezőny hatodik legértékesebb keretét kapja meg.

Egyértelmű tehát, hogy a mostani garnitúra sokkal többre hivatott és nem a kiesés elkerülését célként kitűzve lett összeállítva. De az értékesebb keret minőségibb játékosokat és ezzel együtt nagyobb egókat is jelent: a klub történetének 5 legdrágább igazolása mind Dárdai kirúgását követően érkezett és jelenleg is a keret tagjai (Lucas Tousart, Krzysztof Piatek, Dodi Lukebakio, Matheus Cunha, Jhon Córdoba).

Kérdés, Dárdai mennyire lesz képes igazi csapattá formálni a nagy neveket, az első időszakából már jól ismert játékosokat és az általa előszeretettel mélyvízbe dobott saját nevelésű fiatalokat. Mennyire tudja majd a csapat sztárjaiból kihozni a maximumot és közben beállítani őket a sorba, mennyire lesznek partnerek a magyar szakember által képviselt  mindenki egyért, egy mindenkiért filozófia megvalósításában. Ha megnyeri magának az öltözőt, a csapat is elindul majd felfelé, ez nem kétséges.

„Pál a Hertháért él és meg vagyunk győződve róla, hogy a tiszta stílusával megadja a csapatnak a szükséges lendületet” – ezt Carsten Schmidt ügyvezető nyilatkozta a hétfői kinevezést követően.

Sok idő viszont nem lesz a barátkozásra, a jól ismert minden kezdet nehéz közhely a jelenlegi helyzetre hatványozottan igaz, elég csak ránézni a Hertha következő öt bajnoki ellenfelére: Frankfurt, Bayern München, Stuttgart, RB Leipzig, Wolfsburg.

Tehát az első hat helyezett közül néggyel is találkoznak február végéig, a szezon első felében ezen az öt mérkőzésen csupán egy pontot szereztek.

Cikkünkhöz forrásként Steffen Rohr, a Kicker szerkesztőjének véleménycikkét is felhasználtuk.