Musorujsag
Élő Eredmények

Sokkoló mértékű adóssága miatt a csőd szélén a Barcelona

Sokkoló mértékű adóssága miatt a csőd szélén a Barcelona

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Egy hétfőn közzétett dokumentum szerint elképesztő mértékű a katalánok adóssága.   

Az El Mundo beszámolója alapján a Barcelona 1 milliárd 173 millió eurós adósságot halmozott fel, amelynek több mint a fele, 730 millió rövid lejáratú kölcsön, s ami tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy 266 milliót június 30-ig kell visszafizetniük a katalánoknak.

A klub hivatásos sportolóinak teljes bérköltsége jelenleg a bevételek 74 százalékát teszik ki, a La Liga pedig labdarúgók esetében szigorúan bünteti, ha ez az arány 70 százalék fölé megy.  Ilyen esetben a szabály kimondja, hogy még új játékosok sem regisztrálhatóak a klubnál, de még ha igazolhatna is a Barcelona, azzal sem menne sokra, lévén az UEFA előírásai szerint nem költhetnének többet új labdarúgókra, annál, mint amennyi a bevétel.

Ráadásul a katalán óriás 196 millióval tartozik más klubok felé: csak hogy a két legnagyobb tételt említsük, az Ajax 48 milliót vár Frenkie de Jongért, a Liverpool 40-et Philippe Coutinhóért.

A koronavírus-járvány csak tovább súlyosbította a helyzetet: ebben az évben a klub 56 milliós jegybevételtől esett el.

A dokumentum továbbá azt is elénk tárja, hogy az utolsó normális szezon (2018/20) bevétele 990 millió euró volt, ami az elmúlt idényben 855-re csökkent, ez 14 százalékos visszaesés, míg a kiadások csupán 2 százalékkal lettek kevesebbek. A folyó pénzügyi évben a Barcelona 828 millió eurós bevételre és 796 milliós kiadásra számíthat.

Frissítés: A Deloitte Sport Business Group által hétfőn közzétett Football Money League című kiadvány alapján 715,1 millió eurós árbevétele volt a katalán csapatnak, ezzel továbbra is élen áll a fociklubok között.

További tartalmak