Letartóztatták a Barcelona korábbi elnökét, Josep Maria Bartomeut

A posztjáról októberben lemondott exelnököt a Barcagate-néven emlegetett, februárban kirobbant botrány kapcsán vették őrizetbe.

Josep Maria Bartomeu (Fotó: Quality Sport Images/Getty Images)
A Barcagate-néven elhíresült botrány lényege, hogy a 13 Ventures nevű PR-cég az FC Barcelona megbízásából több mint száz álprofilt működtetett a közösségi oldalakon, amelyek célja Bartomeu elnök dicsfényben feltüntetése, és az őket kritizáló tábor, mint Lionel Messi és Gerard Piqué lejáratása volt.

A rendőrség Bartomeu mellett letartóztatta a klub vezérigazgatóját, Oscar Graut, Jaume Maferrer korábbi elnökségi tanácsadót és Roman Gomez Ponti vezető jogi tanácsadót is - írja a Barcauniversal. A vádak: színlelt, túlárazott szerződések az 'I3 Ventures' nevű céggel, sikkasztás, adócsalás, kenőpénzek elfogadása.

A spanyol rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói hétfőn reggel érkeztek meg a Camp Nouba és alaposan felforgatták az irodákat - a Barcagate-tel kapcsolatos dokumentációkat kerestek -, majd miután elhagyták a stadiont, Bartomeu házához mentek és ott ratóztatták le a korábbi elnököt.

Az FC Barcelonánál vasárnap rendezik az elnökválasztást, amit január 24-én koronavírus-járvány miatt halasztottak el.