Példátlan sérüléshullám a Real Madridnál – ki a felelős a rengeteg hiányzóért?

Elképesztő sérüléshullám sújtja a Real Madridot a jelenlegi idényben. A probléma olyannyira elhatalmasodott, hogy a spanyol média már a klub erőnléti stábjára mutogat, azt találgatva, mit csinálhatnak rosszul Madridban.

Eden Hazard megsérült a Real Madrid – Paris Saint-Germain BL-csoportmeccsen 2019. november 26-án (Fotó: EPA/Rodrigo Jumenez)Sergio Ramos, Eden Hazard, Dani Carvajal, Éder Militao, Karim Benzema. Mi a közös bennük? A válasz egyszerű, egyikük sem állhat Zinédine Zidane rendelkezésére, a hiányuk pedig óriási csapás a madridiak számára.

A Real a február 24-i, Atalanta elleni Bajnokok Ligája-összecsapásra például mindössze tíz olyan mezőnyjátékost tudott csak nevezni, akik stabil felnőtt kerettagnak számítanak – a francia szakvezető olyannyira bajban volt a kezdőcsapat összeállításakor, hogy végül az amúgy rendre mellőzött, ám posztját tekintve egyébként is támadóközéppályás Iscót nevezte csatárnak, míg csereként többek között a 19 esztendős Sergio Arribasnak, és a 21 éves Hugo Durónak kellett beállnia.

A blancókat tizedelő sérüléshullám kiemelt faktornak számít a 2020-2021-es szezonban, ennek okaira próbált meg fényt deríteni a The Athletic és a Marca.

Zidane az Atalanta elleni meccs előtt nem kertelt, amikor a hiányzókról kérdezték.

„Nem tudok ésszerű magyarázatot adni a sérülésekre” – idézi a The Athletic a tréner szavait, hozzátette, a koronavírus-járvány miatt nem egy átlagos felkészülési időszakon van túl az alakulata.

„Ez persze a többi csapatnál is igaz, de tény, hogy jelen pillanatban rengeteg sérültünk van, olyanok, akik nem is állhatnak a rendelkezésemre.”

fotó:  EPA/Peter Powell / POOL


A Marca a madridi gondok kapcsán pontos adatokkal szolgált: a Realnál ebben az idényben eddig összesen 20 játékosnak volt valamilyen sérülése, nekik összesen 41 (!) különböző problémájuk akadt.

Ez a szám 19-cel több, mint bármelyik másik együttesnél a La Ligában – összehasonlításképp, a rivális, szintén több fronton viaskodó Barcelonánál 25, a Sevillánál 18, míg az Atlético Madridnál csak 16 sérülést regisztráltak.

(Megjegyzés: a fenti számok a februári 15-i állapotokat tükrözik.)

A Real Madridnál többen, így például Ramos, Hazard és Carvajal az elmúlt hónapokban négy, másféle sérüléssel is kidőlt – a Marca kiemeli, hogy a 41 madridi sérülésből 30 esetben különféle izomproblémáról volt szó. A hírportál a sérülések kapcsán néhány hete arról cikkezett, a klubon belül vizsgálatot is elrendeltek a rengeteg kieső miatt, igaz, ezt a Real Madrid nem erősítette meg.

fotó: MTI/EPA-EFE/Juanjo MartinA The Athleticnek megpróbált képet adni a klubról az a Pablo Franco, aki 2018-ban, rövid ideig Julen Lopetegui mellett dolgozhatott.

„Nagyszerű létesítményeik vannak, remek emberekkel. Tehetséges, felkészült szakemberekkel – ki a felépülésért, ki a sérülések megelőzéséért felel. Szinte minden egyes szakaszt külön koordinál valaki. Minden öt-hat játékosra akad egy gyógytornász, a legjobbak ráadásul kiemelt figyelmet és segítséget kapnak. Úgyhogy minden adott a tökéletes feladat elvégzéséhez. Ami a Madridnál folyik, azt nagyon kevés másik együttes mondhatja el magáról.”

A The Athletic kiemeli: Zidane kifejezetten nagy hangsúlyt fektet a játékosai erőnlétére – a francia vezetőedző elvárja, csapata legjobbjai is fussanak annyit, mint az ellenfél.

fotó: EPA/Fernando AlvaradoItt került a középpontja az a Grégory Dupont, aki 2018-ban erőnléti edzőként világbajnoki címet ünnepelhetett a francia válogatottal – a 48 éves Dupont 2019 júliusában, kifejezetten Zidane kérésére csatlakozott a madridiakhoz.

Az erőnléti edzőről szót ejtett Mathieu Nedelec, akivel Dupont korábban könyvet írt, melynek témája a sérülések, illetve az azokból való felépülés volt.

Nedelec gyorsan leszögezte: azt nem tudja, Dupont milyen ütemterv szerint jár el a Real Madridnál, azt viszont tudja, hogy Dupont 2018-ban, a világbajnokság előtt például minden egyes francia játékosnak adott egy 14 oldalas, teljesen személyre szabott tervet – a füzetben Dupont állítólag elképesztő részletességgel odafigyelt mindenre, így arra is, hogy a játékosok különféle, egyedi párnát kapjanak, ezáltal javítva az alvásuk és a pihenésük minőségét.

„Ezeknek a nagy része elsősorban a sérülés megelőzéséről szólt – ecsetelte Nedelec. – Az alvás rendszeres ellenőrzése egy nagyon jó mutató, főleg a labdarúgóknál. Ha figyeljük a játékosok alvási szokásait, képesek lehetünk megakadályozni a sérüléseket. A futballistáknál ez azért kiemelt fontosságú, mert különösen a késő esti mérkőzések után zavart lehet az alvásuk.”

Nedelec úgy véli, a sérülésekben a felkészülés rövidsége – vagy épp hiánya – döntő tényező.

„A profi futballban az edzésre, majd az alkalmazkodásra szánt időszak főleg a szezon előtt alakul ki. Ez négy-öt hét lesz, de aztán ha az idény elkezdődik, onnantól csak játszol, majd regenerálódsz, és így megy tovább, a folyamat ismétlődik. A nagy klubok és játékosok számára ilyenkor már nincs lehetőség arra, hogy új edzéstervvel próbálkozzanak. Az előszezon rendkívül fontos a fizikai alkalmazkodás szempontjából, aztán viszont már csak a gyógyulásnak és a felépülésnek szentelik az időt. Egy csapatban sok játékos van, akadnak fiatalok, idősek, olyanok, akik tudják, mikor tehetik oda jobban magukat, vagy épp mikor van szükségük több pihenésre. Ezért kell nagyon alaposan átgondolni, hogy kit miként kell kezelni.”

A The Athletic megkereste azt az Adolfo Madridot, aki ugyan nem áll a blancók szolgálatában, ám külsős edzőként együtt dolgozik a klub több játékosával, így Marcelóval vagy Marcos Llorentével is. Madrid szót ejtett arról, hogy a játékosok miért támaszkodnak sok esetben olyan szakemberek segítségére is, akiket nem a csapatuk rendel ki melléjük.

„Szerintem ez teljesen érthető. Látni kell a játékost és a karrierjét is, teljes egészében. Gondoljanak például az NBA-sztár LeBron Jamesre. Húsz éve játszik már, ez idő alatt négyszer vagy ötször is csapatot váltott. Noha minden együttesnél kiváló erőnléti szakemberek vették volna körül, az nagyon valószínű, hogy mindegyiknek más munkamódszere lett volna, hisz ez mindenkinél egyedi és változó. Az ilyen magas szinten lévő sportolók az egész karrierjük során a teljesen rájuk szabott módszereket keresik, ezért vagy egy személy, vagy egy teljes csoport állandóan elkíséri őket. Ezek az emberek ismerik az adott sportoló múltját, a hátterét, a szokásait, tisztában vannak a problémáikkal, az erősségeikkel, csakúgy a gyenge pontjaikkal is. Így olyan edzéstervet állítanak össze, ami száz százalékban a sportolóra van szabva.” 


A bejegyzés megtekintése az Instagramon 

ADOLFO MADRID (@adolfo_madrid) által megosztott bejegyzés


Nedelec mellett Madrid is egyetért abban, hogy a felkészülés hiánya okozza a legnagyobb problémát a profi labdarúgók számára.

„Mindig azt mondom, hogy a játékosoknak az idény vége a legfontosabb pillanat. Hogy miért? Mert akkor jön egy megfelelő időszak arra, hogy mindenki be tudja hozni a fizikai lemaradását, illetve felkészülhet a következő idényre. Ha ezt a munkát valaki megfelelően elvégzi, akkor sokkal könnyebb lesz a szezon, hisz az csak a meccsek utáni regenerálódásból, illetve a következő találkozóra való ráhangolódásból áll majd. Azonban ha ezt a munkát valaki nem tudja végigcsinálni, máris óriási hátránnyal indul, amin minden sérülés csak tovább ront. Ez az egész idényre elhúzódhat és kihathat, mivel most egyszerűen nincs idő arra, hogy az illető utolérje magát. A Real Madridnál ez olyan nehéz helyzetet szült, hogy csereként a veteránok között csak Isco van, egyébként fiatalokat kell beállítani.”

Madrid elmondta azt is, hogy a felgyorsult menetrend miatt az erőnléti edzőknek is változtatniuk kell a terveken: csökkenteni kell a munka mennyiségét, a fő feladat pedig a sérülések megelőzése.

„Most általános bizonytalanság van, ez alól pedig a labdarúgás sem kivétel – mutatott rá Madrid a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre. – A játékosok érzelmi állapota ráadásul közvetlen kapcsolatban van az izmok állapotával. Ugye, mint mondtam, a pihenés például az ütemterv nagyon fontos része, de ha az ember stresszes, akkor kikapcsolni sem tud majd megfelelően, problémái lesznek a kortizol-termelődésben, márpedig a sportolóknál a testben termelődő kortizol meghatározó szerepet játszik a sérülések, különösen az izomproblémák esetében. Ezt a tényezőt is nagyon fontos szem előtt tartani.”

A két szakember ugyanakkor azon az állásponton van, nem csak és kizárólag a pandémiában kell keresni a Real Madridnál dúló sérüléshullám hátterét.

fotó: EPA/Manuel Lorenzo„A sérülések okát minden játékosnál külön kell figyelni, mert mindenkinél más az előtörténet. Általánosítani nem lehet. Mindannyian egy nagy indokot keresünk, de nem ez a megfelelő út. Minden egyes játékos helyzetében külön kellene feltérképezni. Meg kell értenünk, mi történik velük, mit élnek át, majd utána azt, miért sérülhettek meg” – szögezte le Madrid.

Rávilágított arra is, hogy egy sportolónál fontos tényező lehet egy a csapata teljesítménye is.

„Ez minden téren így működik. Ha egy alakulat szállítja a győzelmeket, a sérült illető helyén pedig nem marad lyuk, hanem tudják helyettesíteni, akkor nem sietnek annyira, hogy a sérült játékost ismét, sietve bedobják. Ha azonban a csapatnak annyira nem megy jól, akkor a sérült egyénre sokkal nagyobb nyomás nehezedik azzal, hogy minél hamarabb vissza kellene térnie, az eredménye pedig az lesz, hogy elsiethetik a folyamatot. Azok az edzők, akik követik játékosok rehabilitációját és felépülését, jó szakemberek, de néha előfordul, hogy annyira megterhelő a szoros menetrend, hogy a játékos úgy tér vissza, hogy még nincs is százszázalékos állapotban. Hisz a labdarúgó a pályán akar lenni, ráadásul az edzője is azt szeretné, ha visszatérne. A mai futball már az erőnlétre van kihegyezve, azt figyelembe véve pedig, hogy mekkora terhelésnek vannak kitéve a játékosok, vagy csúcsformában vagy, vagy meg fogsz sérülni.”

Akkor mégis mi lehet az oka annak, hogy ennyire sok a sérülés a spanyol gigásznál? Mathieu Nedelec és Adolfo Martin abban egyetért: noha a Marca megkérdőjelezte Grégory Dupont erőnléti edző munkáját, nem a szakembert kell hibáztatni, ugyanakkor a koronavírus-járvány sem lehet egyedüli ludas a sok sérülésben.

Minden bizonnyal összetett problémáról van szó: a pandémia, a megfelelő felkészülés elmaradása, valamint a mélyebb rotálás hiánya okozhatja a madridi sérüléshullámot.

Nem kell egyébként messzire menni, ha hosszú sérültlistával akarunk találkozni: a Transfermarkt legfrissebb adatai alapján például a Barcelonánál is szép számmal akad hiányzó (7), míg a Premier League címvédőjénél, a Liverpoolnál jelenleg hét fontos játékosát kell nélkülöznie Jürgen Kloppnak, de a Leicesternél ugyancsak hét, többségében alapember esett ki.