Musorujsag
Élő Eredmények

Ki lehet az új német szövetségi kapitány?

m4sport.hu
Klopp szinte azonnal jelezte, ő idén nyáron még biztosan nem, de rajta kívül is számos sikeredző és meglepetésnév felmerült.
A Bayernt irányító Hansi Flick kinevezése nem tartozna a meglepetés kategóriába.  EPA/RONALD WITTEK.

Joachim Löw a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya bejelentette, az idén nyárra halasztott Európa-bajnokság után nem folytatja munkáját a válogatott élén. A német labdarúgás leghosszabb ideig regnáló kapitánya 2006 óta irányítja kapitányként a Nationalelfet, mellyel 2014-ben világbajnok, 2010-ben pedig vb-bronzérmes lett. A hír meglepetésként ért mindenkit, hiszen a szakember szerződése a 2022-es világbajnokság végéig szólt.

A Német Labdarúgó Szövetség feladata lesz az utódját megtalálni, de a német sportsajtó nem sokkal a bejelentés után már számos nevet bedobott. Elképzelhető, hogy szerepel köztük a lehetséges utód, de vannak olyanok is, akiknek a kinevezése meglepetés lenne.

Két nyilvánvaló név van a kalapban, akik közül az egyik – Jürgen Klopp – már ki is jelentette, biztosan nem lesz kapitány. A másik Hans Flick, a Bayern München jelenlegi mestere, akinek már van tapasztalata a válogatottal, hiszen 2006 és 2014 között Löw másodedzője volt. Flick jelenleg sikert sikerre halmoz a Bayernnel, kérdéses, hogy a szövetség milyen egyességre tud jutni a bajorokkal.

Kinevezése nem is lenne meglepetés, hiszen Löw is az elődje, Jürgen Klinsmann  mellett dolgozott másodedzőként. Németországban ez egyébként is egy bejáratott dolog, hiszen korábban Sepp Herberger, Helmut Schön és Jupp Derwall is másodedzőből lett később szövetségi kapitány.

Ennek apropóján felmerülhet Löw jelenlegi asszisztensének, Marcus Sorgnak a neve is. Az 54 éves szakember ismeri a játékosokat, a szisztémát, különösebb változtatások nélkül átvehetné a csapatot. Ellene szól, hogy különösebb tapasztalat nélkül kerülne a válogatott élére, de annak idején ez Löw kinevezésénél sem jelentett akadályt.

Szintén esélyes lehet Stefan Kuntz, a német U-21-es csapat edzője, aki 2017-ben Eb-győzelemig vezette csapatát, és maga is rendelkezik jelentős válogatott múlttal. Ismeri a DFB belső működését, így kinevezése zökkenőmentes átmenetet biztosítana.

Természetesen olyan fiatal ámde már most jelentős sikerekkel bíró szakemberek neve is felmerült, mint Thomas Tüchel (Chelsea) és Julian Nagelsmann (Leipzig), de sokak szerint ők még túl fiatalok erre a posztra.

A fiatalok mellett felmerülhet a nagy öregek közül Ralf Rangnick vagy éppen Jupp Heynckes neve is, de bármennyire is sikeres szakemberekről van szó, kinevezésük komoly meglepetés lenne.

További tartalmak