Musorujsag
Élő Eredmények

A németek nem tudnak hibázni a vb-selejtezőkön

m4sport.hu
A német válogatott eddig mindössze kétszer kapott ki vb-selejtezők során, mindkétszer hazai környezetben. Legutóbb 20 éve.

A német labdarúgó-válogatott hozza a szokásos formáját a jelenleg zajló világbajnoki selejtezőkön. Csütörtökön Izlandot verte hazai környezetben 3-0-ra, míg vasárnap Romániában aratott 1-0-s győzelmet.

A németek számára a vb-selejtezők amolyan jutalomjátéknak számítanak, hiszen eddig mindössze kétszer szenvedtek vereséget. (A statisztika Németországra és az NSZK-ra vonatkozik.) Érdekesség, hogy mindkettőt hazai környezetben, így idegenben még soha nem kaptak ki a selejtezőkben.

Legutóbb 2001. szeptember 1-jén szenvedtek igen emlékezetes vereséget, akkor az angolok 5-1-re nyertek Münchenben. (Ennek a fiaskónak a következményeként csak pótselejtezőn jutottak ki a 2002-es vb-re, ahol azután a döntőig meneteltek.)

Ezt megelőzően csak 1985. októberében maradtak alul vb-selejtezőben: a portugálok győzték le a Nationalelfet Stuttgartban. (Valószínűleg csak véletlen, de az akkori selejtezőket követő, 1986-os vb-n is másodikok lettek.)

A német válogatott a vb-selejtezőkön jelenleg 35 meccses veretlenségi szériában van. Szerdán Észak-Macedóniát fogadják és nagy valószínűséggel nem fognak kikapni, így beállíthatják az 1934 és 1985 között tartott 36 meccses veretlenségi rekodjukat. Mivel a szeptemberi folytatásban Liechtenstein és Örményország következik számukra, valószínűleg meg is döntik ezt.

A németek eddig 21 vb-n szerepeltek, melyek közül 14-re kellett selejtezőket vívniuk. Kétszer (1974, 2006) rendezőként, háromszor címvédőként (1958, 1978, 2010) mentesültek a selejtezők alól. Napjainkban már a vb-címvédőnek is kell selejtezőt játszania, így a németeknek is kellett a 2014-es vb-címük után, akkor 10 meccsen 10 győzelemmel kvalifikálták magukat az oroszországi tornára.

További tartalmak