Musorujsag
Élő Eredmények
 

A Dortmund vezérigazgatója helyrerakta a gazdag klubokat

A Dortmund vezérigazgatója helyrerakta a gazdag klubokat

m4sport.hu | Pollák Márton
A Borussia Dortmund vezérigazgatója, Hans-Joachim Watzke elmondta, a klub ezen a nyáron egyetlen labdarúgóját sem hajlandó kedvezményes áron értékesíteni, ugyanis a koronavírus-járvány okozta gazdasági helyzet ellenére sem szorulnak rá.

A Dortmund szerda este a Bajnokok Ligája-negyeddöntők visszavágóján hazai pályán fogadja a Premier League-ben listavezető, az elitligában pedig a mostani szezonban mindeddig veretlen (8 győzelem, 1 döntetlen) Manchester Cityt – a párharc első felvonását 2–1-re az angolok nyerték.

A Ruhr-vidékieknek fontos lenne a BL-siker, hiszen hat fordulóval a Bundesliga vége előtt csupán 5. a csapat, s mivel hátránya 7 pont a negyedik Frankfurttal szemben, egyáltalán nem biztos, hogy odaér a BL-selejtezőt érő helyre.

Ám ha a topklubok azt gondolják, hogy ez az ő malmukra hajtja a vizet és így könnyebben szerződtethetik a Dortmund két legértékesebb játékosát, Jadon Sanchót vagy Erling Haalandot, akkor tévednek.

„Amikor a Covid beütött, egyetlen euró adósságunk sem volt. Így aztán kényelmes helyzetben vagyunk, egyetlen futballistánkat sem kell eladnunk. Ez fontos” – nyilatkozta a BBC-nek Watzke.

„A világ leggazdagabb klubjainak tudniuk kell, hogy két lehetőség van, ha szertnék az egyik játékosunkat. Az egyik, hogy azt mondom, felejtsék el, esélyük sincs a megszerzésére. A másik, hogy közlöm velük, ez a labdarúgó ára. És ez azt jelenti, hogy az az ára és pont. Alkunak helye nincs. Nagyon egyenesek és nagyon őszinték vagyunk.”

Watzke nem a levegőbe beszél, a múlt nyáron Sancho esetében is pont az történt, amiről beszél: a szélsőért kiszabott áruk minimum 100 millió euró volt, a Manchester United viszont szerette volna lejjebb vinni az összeget, az angol támadó pedig még ma is a Dortmundban kergeti a labdát.

Most Haaland a slágertéma, a hírek szerint a norvég csatárt a Barcelona, a Real Madrid, a Chelsea, a Manchester City és a Manchester United is vinné.

„Belefáradtam ebbe. A múlt nyáron Angliában mindenki biztosra vette, hogy Sancho az MU-ba megy, de még mindig nálunk játszik. Most a fél világ eladta már Haalandot a Barcának és a Realnak, és még ki tudja melyik klubnak. Az egyetlen módja, hogy kiderüljön, melyik lesz az ő csapata az, ha megnézzük, hol játszik majd szeptember 1-je után. Azt hiszem, tudom, hol fog, de csak ennyit mondhatok.”

Az azonban érdekes, hogy ezek szerint a Dortmund hajlandó lemondani több mint 100 millió euróról, Watzke ugyanis nem tett említést arról a záradékról, mely 2022 nyarán aktiválódik, és amelynek értelmében a klub az általa kiszabott 180 helyett csupán 75 millió eurót kapna – ennyi a záradékban szereplő kivásárlási ára – a 20 éves csatárért, akit 2024-ig köt szerződés a Ruhr-vidékiekhez.

Persze a Borussia akkor is keres 55 milliót a játékoson, ha nem adja el a következő két átigazolási időszakban (2021 nyarán és telén), lévén 20 millióért vették a Salzburgtól. Könnyen lehet tehát, hogy a Dortmundot tényleg nem a pénz mozgatja, ám ha szívünkre tesszük a kezünket, akkor egy BVB-hez hasonló kiváló megfigyelőhálózattal és átigazoláspolitikával bíró klub alighanem számos nagy tehetséget vehetne és nevelhetne ki azon az áron, melyet Haalandért kapna a nyáron, s ez újabb komoly bevételek, vagy akár sikereket hozhatna számukra.

Haaland piaci értékét egyébként a Transfermarkt 110 millió eurón jegyzi.

További tartalmak