Musorujsag
Élő Eredmények

Minden sorozattól eltiltaná az UEFA a Szuperligában szereplő klubokat és játékosokat

m4sport.hu
Minden más sorozatból történő kizárással fenyegette meg az Európai Labdarúgó Szövetség azokat az elitklubokat, amelyek a Szuperliga nevű zárt bajnokság létrehozását tervezik.

Az UEFA végrehajtó bizottsága hétfőn dönt majd a Bajnokok Ligája átalakításáról, mely 2024-től léphet életbe, és sokak szerint – így például a szurkolók szerint is – a nagy klubok érdekeit szolgálja és nehéz helyzetbe hozza majd a nemzeti bajnokságokat. Mégis több nagy klub ennek ellenére sem adta fel az új liga tervét, és elszánt annak 2022-es elindításában, amit a kontinentális szövetség minden erejével igyekszik megakadályozni.

Az UEFA vasárnap közleményben reagált arra, hogy sajtóértesülések szerint hat angol (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham Hotspur), három spanyol (Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid) és három olasz (AC Milan, Internazionale, Juventus) hamarosan bejelentheti kilépését az európai szövetségből és elindítja a Szuperligát. Ugyanakkor német és francia csapat nem csatlakozott a kedzeményezéshez, így a BL két legutóbbi döntőse, a Bayern München és a Paris Saint-Germain sem.

„Az UEFA, az Angol Labdarúgó Szövetség és a Premier League, a Spanyol Királyi Labdarúgó Szövetség és a La Liga, valamint az Olasz Labdarúgó Szövetség és a Serie A arról értesült, hogy néhány angol, spanyol és olasz klub egy zárt, úgynevezett Szuperliga létrehozását tervezi bejelenteni – áll a közleményben. – Ha ez megtörténne, akkor ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az UEFA, az FA, az RFEF, az FIGC, a Premier League, a La Liga, a Serie A, akárcsak a FIFA és valamennyi tagszövetségünk továbbra is egységesen arra fog törekedni, hogy megállítsuk ezt a cinikus tervet, amely néhány klub önös érdekén alapul egy olyan időszakban, amikor a társadalomnak nagyobb szüksége van a szolidaritásra, mint valaha.”

Az európai szövetség közleménye hozzáteszi, hogy minden rendelkezésükre álló intézkedést – legyen az jogi vagy sportszakmai – fontolóra vesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák ezt a projektet. „A labdarúgás a nyílt versenyeken és a sportszerűségen alapul, ez nem is lehet másképp.”

Az UEFA kilátásba helyezte, hogy a tervezett Szuperligához csatlakozó klubokat eltiltják minden más hazai, európai vagy világversenytől, játékosaikat pedig a válogatott szerepléstől.

„Felszólítunk minden futballszeretőt, szurkolót és politikust, hogy csatlakozzanak hozzánk a projekt elleni harcban, amennyiben bejelentik azt. Ami elég, az elég” – zárul az európai szövetség közleménye.

A Bajnokok Ligája 2024-től újulhat meg. Az UEFA tervei szerint a jelenlegi 32 helyett 36 gárda szerepelne a kontinens legrangosabb klubsorozatában, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltaná fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszhatna minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jutna, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás várna a 16 közé kerülésért.

További tartalmak