Musorujsag
Élő Eredmények

A Szuperliga mentheti meg a labdarúgást – Florentino Pérez

Marca/El Chiringuito
Florentino Pérez, a vasárnap éjszaka megalakult labdarúgó Szuperliga elnöke elmondta, hogy az új sorozatot a futball megmentése érdekében hozták létre.
Fotó: EPA/YOAN VALAT

A Real Madrid első embere az El Chiringuito nevű csatornán adott interjút, amiben betekintést adott a történtekbe.

„Az UEFA egy más féle formátumban dolgozott végig. Egyrészt nem értettem, hogy miért, másrészt ez nem termeli meg a labdarúgás megmentéséhez szükséges pénzeket” – ecsetelte Florentino Pérez.

„Amikor én azt mondom, hogy a futball megmentése, akkor minden egyes csapatról beszélek, hogy a következő húsz évben mindenki nyugodtan működhessen. A jelenlegi helyzet drámai. Úgy gondoljuk, hogy a mi rendszerünk mentheti meg a sportágat, mint ahogy az 50-es években például az Európa-kupa megtette ugyanezt.”

„Anglia, Olaszország és Spanyolország legnagyobb klubjainak is megoldást kellett találniuk a szörnyű helyzetre, amiben voltak, hiszen az Európai Klubszövetség kimutatása szerint mintegy 5 milliárd eurót veszítettek az elmúlt időszakban. A Real Madrid például az elmúlt két idényben 400 millió eurót bukott el. Ha a televíziós pénzeken kívül nincs más bevétel, akkor ennek növelésére az a legjobb módszer, ha vonzóbb párosításokat és mérkőzéseket kínálunk, melyeket a szurkolók a világ bármely pontjáról láthatnak. Tehát arra a következtetésre jutottunk, hogy a Bajnokok Ligája helyett egy Szuperliga képes lenne enyhíteni a károkat.”

Pérez elmondta, meglátása szerint nincs oka haragudni az UEFA-nak.

„A cél az, hogy minél hamarabb elinduljon a sorozat. Beszélni fogunk a FIFA-val és az UEFA-val is, de nem tudom, miért neheztelnek. Ha nincs más jövedelemforrás, mint a televíziós közvetítés, akkor más megoldásokat kell találni annak érdekében, hogy a meccsek vonzóbbá váljanak, és mindenki megnézhesse ezeket. Úgy véljük, a Bajnokok Ligája helyett a Szuperligában kellene játszanunk az elveszett bevételek pótlásának érdekében. A BL-ben túl sok a rosszabb párosítás. Egy Barcelona–Manchester United szórakoztatóbb, mint az MU egy kisebb csapat ellen. Mire kíváncsi az egész világ? A világ minden táján vannak szurkolóink, a pénzt ez adhatja, más sorozatokból nem lehet keresni, a pénz pedig mindenkinek jár. Ez egy piramis. Ha a csúcson lévőknek van pénze… De ha viszont nem gyarapszik, akkor nem is fog létezni.”

Az elnök szót ejtett Alexander Ceferin fenyegetéséről, miszerint az UEFA eltiltja az új kiírásban pályára lépő játékosokat.

„Nem kell félniük, ez a fenyegetés nem valós, nem lesz eltiltás. De azoknak, akik az UEFA-t irányítják, jó képet kell mutatniuk, a szervezet arculata viszont nem jó. Bemutattak egy új BL lebonyolítási tervet, ezt azonban senki sem érti, ráadásul azt mondják, hogy 2024-ben vezetik be. De mi 2024-ben már működésképtelenek leszünk! Vannak klubok, melyek százmilliókat buktak már el.”

„Lesz pénzügyi fair play és stabilitás. A játékvezetőket szakmai kritériumok alapján választjuk majd ki – árulta el Pérez, aki kitért Ceferinre is. – Az UEFA elnöke olyan állításokat tett, amiket nem tudhat. Megsértette Andrea Agnellit. A szervezetnek változtatnia kell, nem akarunk olyan elnököt, aki sérteget minket. Átláthatóságot akarunk. Hogy jobbak legyünk. Elképzelhetetlen, hogy egy demokratikus Európában ilyeneket mondjanak.”

További tartalmak