Musorujsag
Élő Eredmények

A Barcelona kitart amellett, hogy kellenek a reformok a labdarúgásban

m4sport.hu/FC Barcelona
Hatalmas vihart kavart a 12 gazdag klub által létrehozott Európai Szuperliga. Az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség is azonnal szankciókat helyezett kilátásban az új kiírás résztvevői számára, minek következtében fokozatosan kezdtek kilépni a alapítók közül, így a kezdeményezés gyakorlatilag hamvában halt meg. Már csak a Real Madrid, a Juventus és a Barcelona tart ki az elképzelés mellett.

 

Sejthették az Európai Szuperliga alapító klubjai, hogy ellenállásba fognak ütközni, de arra jó eséllyel nem számítottak, hogy ilyen gyorsan és ekkora erővel zúdul rájuk a népharag, és a labdarúgás világát irányítószervezetek (UEFA, FIFA) is ekkora vehemenciával lép fel a kezdeményezés ellen.

Az óriási ellenállást látva hamarosan mind a hat alapító Premier League-csapat kilépett a kezdeményezésből, ahogyan a spanyol Atlético Madrid, illetve a két milánói klub, az Inter és a Milan.

Hárman maradtak, a spanyol Real Madrid, amelynek elnöke, Florentino Pérez volt a Szuperliga ötletgazdája, az olasz Juventus, amelynek tulajdonosa, Andrea Agnelli is tevékenyen részt vett az előkészületekben, illetve a katalán Barcelona, amelynek új elnöke hangsúlyozta a kezdeményezés fontosságát, majd a klub egy közleményt is közzétett.

A gránátvörös-kéket változatlanul kiállnak amellett, hogy a labdarúgásnak szüksége van a reformokra, ugyanakkor – látva, hogy fogadta a közvélemény a Szuperliga gondolatát – elfogadta, hogy egy ilyen fajsúlyú elképzelést alaposabban át kell gondolni, amihez „időre és nyugalomra” van szükség.

A Barca azt is megemlíti a közleményben, hogy a bíróság segítségét és védelmét kérte – és meg is kapta – mert az „indokolatlan nyomás és megfélemlítés”, amelyben része volt az alapító kluboknak a labdarúgás legnagyobb szervezetei részéről nem a megfelelő út, amelyen egy ilyen mértékű témát meg lehetne vitatni.

Arról is biztosította a klub a tagjait és szurkolóit, hogy minden esetben ők a legfontosabbak a Barcelona számára, hiszen ők a „támaszai és legnagyobb erősségei” ennek a sportágnak.

Már szó volt róla, hogy az ESL alapítói a jövőben leülnek tárgyalni az UEFA és a FIFA képviselőivel, hogy mikor, arról még nem lehet tudni. Az biztos, hogy a feleknek le kell nyugodniuk, mielőtt asztalhoz ülnének.

Az FC Barcelona közleménye:

„1. Az FC Barcelona osztja a legtöbb nagy európai futballklub véleményét a jelenlegi társadalmi-gazdasági légkört figyelembe véve, hogy strukturális reformokra van szükség a világ futballjának, pénzügyi fenntarthatóságának és megvalósíthatóságának garantálásához azáltal, hogy javítják a szurkolóknak kínált terméket, megszilárdítva, sőt növelve a rajongótábort, amely ezt a sportot fenntartja, ami támasza és legnagyobb erőssége.

Ebben az összefüggésben az FC Barcelona igazgatótanácsa sürgősen elfogadta azt az javaslatot, hogy a Szuperliga alapító tagjaként részt vegyen egy olyan kiírásban, amelynek célja a termék minőségének és vonzerejének javítása a futballrajongók számára, egyúttal az FC Barcelona egyik legelidegeníthetetlenebb elveként új irányelveket keres a szolidaritás jegyében a futballcsalád egészének.

A döntést azzal a meggyőződéssel hoztuk meg, hogy történelmi vétség lett volna visszautasítani azt a lehetőséget, hogy ebben a projektben az egyik alapító tagként ne vegyen részt a klub. A világ egyik legnépszerűbb sportklubjaként az a szándékunk, hogy mindig az élvonalban legyünk, ez nélkülözhetetlen része a klub identitásának, annak sportbéli, társadalmi és intézményi szellemének.

Mindenesetre az FC Barcelona, mint olyan klub, amely mindig pártoló tagjainak tulajdona volt, kifejezetten fenntartotta a jogot arra, hogy egy ilyen fontos döntést az illetékes társadalmi szervek végleges jóváhagyása után körültekintően és gondosan mérlegeljen a téma szükséges tanulmányozását követően.

2. Tekintettel a közvélemény reakciójára, amelyet a fent említett projekt számos és különböző szinten kiváltott, nem kérdés, hogy az FC Barcelona elfogadja, hogy szükséges a reakciókat kiváltó okok sokkal alaposabb elemzése, hogy szükség esetén átgondolhassák, illetve szükség esetén változtassanak az eredetileg megfogalmazott javaslaton, amely megoldja a felmerült kérdéseket, kizárólagosan a futball világának érdekében. Az ilyen mélyreható elemzéshez időre és nyugalomra van szükség, elkerülendő a nagy félreértéseket.

Legalább ennyire fontosnak tartjuk kiemelni azt az objektív tényt, hogy a Bíróság kérésünkre azonnali jogi védelmet nyújtott, megerősítve ezzel a kezdeményezés jogosságát a Szuperliga-projekt alapító klubjainak részéről. E tekintetben az FC Barcelona úgy véli, hogy helytelen lenne az indokolatlan nyomás és megfélemlítés kritériumai alapján kialakítani a szükséges gondolkodás és vita folyamatát.

Annak ellenére, hogy a klub tökéletesen tisztában van az ügy fontosságával és az azt körülvevő érdeklődéssel, szükségesnek tartja, hogy mindig a legnagyobb átláthatósággal cselekedjen. Az FC Barcelona mindig kellő körültekintéssel jár el, és a legnagyobb megértést, tiszteletet és legfőképpen türelmet kéri. az FC Barcelona szurkolóitól és általában a közvéleménytől.”

További tartalmak