Musorujsag
Élő Eredmények

Agnelli még közvetlenül a Szuperliga-bejelentés előtt is kábította Ceferint

m4sport.hu
Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség elnöke még néhány órával a Szuperliga bejelentése előtt is egy közös nyilatkozaton dolgozott Andrea Agnelli Juventus-elnökkel arról, hogy minden a legnagyobb rendben – írja a New York Times.

A 12 csapatos Európai Szuperliga létrehozását vasárnapról hétfőre virradóra jelentették be, az alapítók között volt a Juventus is, amelynek elnökét az UEFA első embere az események utáni első nyilatkozatában hazugnak nevezte. „Andrea Agnelli okozta nekem a legnagyobb csalódást, nem láttam még embert ennyit és ilyen kitartóan hazudozni, mint ő. Hihetetlen” – mondta Agnelliről Ceferin, akik egyébként annyira jóban voltak korábban, hogy a szlovén sportdiplomata a keresztapja az olasz üzletember egyik lányának.

Aleksander Ceferin és Andrea Agnelli EPA/Salvatore Di Nolfi)

A New York Times cikke szerint úgy tűnik, Ceferinnek erre a kijelentésre minden oka meg is volt, Agnelli ugyanis szombaton még arról biztosította őt, hogy a Szuperliga-projekt csak szóbeszéd, és maximálisan elkötelezettnek mondta magát a Bajnokok Ligája tervezett – majd hétfőn elfogadott – reformja mellett.

A szakadár klubok tervezett bejelentéséről azonban továbbra is szivárogtak a hírek Ceferin felé, ezért a New York Times értesülési szerint kocsiba pattant Ljbubljanában, hogy az UEFA mintegy nyolcórás távolságra lévő svájci központjából kezelje a helyzetet. Útközben megpróbálta felhívni Agnellit, de nem vette fel neki a telefont, majd a feleségénél próbálta elérni, hogy hívja vissza.

Az UEFA elnöke nagyjából félúton tarthatott, amikor Agnelli visszahívta őt. A lap szerint az olasz ekkor megint megnyugtatta, hogy minden rendben van, de Ceferin ennek ellenére azt javasolta, hogy mindezt egy közös nyilatkozatban is erősítsék meg. Agnelli biztosította egyetértéséről Ceferint, a szlovén a közlemény első verzióját a kocsiban meg is fogalmazta, elküldte Agnellinek, aki többször is haladékot kért, hogy visszaküldje a javasolt módosításokat. Aztán kikapcsolta a telefonját…

A többi már történelem: a 12 szakadár klub vasárnap éjjel bejelentette a húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását, ugyanakkor a tervet a legfelsőbb politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. Szurkolói csoportok szintén éles kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal szemben.

Ezek hatására elsőként kedden este a Manchester City jelentette be hivatalosan, hogy visszalép a szerepléstől, majd szerda hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Szerda délutánra az Atlético Madrid, az Internazionale és az AC Milan lépett vissza, a Juventus pedig bizonytalannak ítélte az ESL megvalósítását. Az alapítóklubok közül így csak az FC Barcelona és a Real Madrid nem változtatott hivatalosan az álláspontján a Szuperligát illetően, melynek a tervek szerint 15 állandó, illetve öt további résztvevője lett volna.

További tartalmak