Musorujsag
Élő Eredmények

Még sosem fizettek annyit vezetőedzőért, mint a Bayern München Nagelsmannért

Még sosem fizettek annyit vezetőedzőért, mint a Bayern München Nagelsmannért

m4sport.hu
Egybehangzó sajtóértesülések szerint a Bayern München 25 millió eurót fizetett az RB Leipzignek Julian Nagelsmannért az RB Leipzignek. Noha a bajorok nem közölték a pontos összeget, hogy ha a sportsajtó információi megfelelnek a valóságnak, akkor a 33 esztendős szakember lett minden idők legdrágábban váltó trénere. Ezt a rekordot eddig a Chelsea tartotta Andrés Villas-Boas szerződtetésével.

 

A német élvonalban az elmúlt időszakban több példát is lehetett találni arra, hogy az egyik klub kivásárolja egy másik csapat vezetőedzőjét – Nagelsmannak például a keddi váltása nem az első, ami sokba fájt az egyik félnek: a szakembert már az RB Leipzig sem ingyen szerezte meg 2019-ben, a lipcseieknek 5 millió eurót kellett fizetniük a Hoffenheimnek. Marco Rose a nyáron veszi át a Borussia Dortmund irányítását, a fekete-sárgáknak viszont 5 millió eurójukba került, hogy a Borussia Mönchengladbach hajlandó legyen elengedni az edzőt. A klub Adi Hütterrel pótolta a távozó Rose-t, de ez sem volt ingyen, az Eintracht Frankfurt 7.5 millió euróval gazdagodott a transzfer után.

A portugál A Bola márciusban csinált egy összeállítást – a témát Rúben Amorim Bragától Sportinghoz való távozása szolgáltatta, akiért a lisszaboni együttes 10 millió eurót fizetett. A klubváltás érdekessége, hogy a jelenleg 36 esztendős Amorimra úgy figyelt fel a Sporting, hogy a szakember előtte mindössze 13 mérkőzésen irányította a Bragát, azt megelőzően a klub utánpótlásában tevékenykedett.

Rúben Amorim (Fotó: EPA/JOSE SENA GOULAO)

A felsorolásban ott van a Real Madrid is, amely 2010-ben 8 millió euróért tudta megszerezni az Intertől a bajnokságot, Bajnokok Ligáját és Olasz Kupát is nyerő José Mourinhót.

Amorim előtt is egy duplázó van: Brendan Rogersért a Liverpool 2012-ben 6.2 millió eurót utalt át a Swansea City számlájára, később, 2019-ben pedig már a Leicester Citynek került 10.5 millió eurójába, hogy megszerezze a szakembert a skót Celtictől.

Andre Villas-Boas (Fotó: EPA)

A lista élén pedig eddig az az André Villas-Boas tanyázott, aki 2011 júliusában 15 millió eurójába került Roman Abramovicsnak, a Chelsea tulajdonosa ugyanis a Porto portugál edzőjében látta az új Mourinhót. Persze azóta már tudjuk, hogy a sportvezető igencsak mellétrafált – Villas-Boas olyannyira nem találta meg a számításait a szigetországban, hogy a Chelsea 40 összecsapás után elköszönt tőle, három évnél tovább pedig azóta sem húzta egyetlen csapatánál sem.

A Bleacher Report 2012 márciusában kiszámolta, hogy körülbelül mennyibe is került a londoni alakulatnak a teljes Villas-Boas-ügylet: a portál szerint a fizetése, az elküldése után kifizetett végkielégítés, valamint a helyére érkező új menedzser összesen mintegy 57 millió eurójába (!) fájt Abramovicsnak.

És ha hinni lehet a sportsajtó friss értesüléseinek, akkor a lista első helyén immár Julian Nagelsmann áll, akiért a Bayern München állítólag 25 (!) millió eurót – a németek szerint ráadásul a különböző bónuszok után ez az összeg még emelkedhet is –, világrekordot jelentő összeget csengetett ki az RB Leipzignek. A bajoroknak nem volt könnyű dolguk, hiszen Hansi Flick személyében a világ egyik legjobb trénerét kellett pótolniuk a 33 éves Nagelsmannal, akit világszerte az egyik legtehetségesebb fiatal szakembernek tartanak, így az RB Leipzig sem vált meg szívesen a trénertől.

Julian Nagelsmann, az új rekorder (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Ám Nagelsmann a hírek szerint gyerekkora óta Bayern-szurkoló (a szakember Landsbergben, egy München melletti kisvárosban született), ez pedig döntő faktor lehetett az így sem olcsó üzlet létrejöttében.

A LEGDRÁGÁBB EDZŐKIVÁSÁRLÁSOK
1. Julian Nagelsmann – 25 millió euró (2021, az RB Leipzigtől a Bayern Münchenhez)
2. André Villas-Boas – 15 millió meuró (2012, a Portótól a Chelsea-hez)
3. Brendan Rogers – 10.5 millió euró (2019, a Celtictől a Leicester Cityhez)
4. Rúben Amorim – 10 millió euró (2020, a Bragától a Sporting CP-hez)
5. José Mourinho – 8 millió euró (2010, az Intertől a Real Madridhoz)

Borítókép: Julian Nagelsmann (Fotó: EPA/Miguel A. Lopes/POOL)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Edzői rekordigazolásra készül a Bayern München
Egybehangzó német médiaértesülések szerint a Bayern München felvette a kapcsolatot az RB Leipziggel Julian Nagelsmann vezetőedző esetleges "átigazolásáról". A Bild úgy tudja, hogy a lipcsei futballklub 30 millió eurós lelépési díjat kér a szakemberért.
Külföldi bajnokságok