Musorujsag
Élő Eredmények

Új szabályt hoz a Premier League a Szuperligához hasonló akciók megakadályozására

Új szabályt hoz a Premier League a Szuperligához hasonló akciók megakadályozására

m4sport.hu/BBC
Az angol labdarúgó Premier League egy új szabály bevezetésével kívánja megakadályozni, hogy a klubok a jövőben a Szuperligához hasonló kezdeményezésekhez csatlakozzanak.

A BBC beszámolója szerint a klubtulajdonosoknak alá kell írniuk egy nyilatkozatot, melyben elkötelezik magukat a liga alapelvei mellett, ha pedig vétenek a charta ellen, az súlyos szankciókkal jár.

A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását április 19-én jelentették be, az alapítók között hat angol és három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség (UEFA) részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban.

Ezek után elsőként a Manchester City jelentette be, hogy visszalép a szerepléstől, majd a Chelsea, az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Később az Atlético Madrid és az Internazionale visszalépésével, valamint a Juventus és az AC Milan a liga jövőjének bizonytalanságáról tett bejelentése után már csak két klub, az FC Barcelona és a Real Madrid maradt hivatalosan tagja a Szuperligának, amelynek a tervek szerint 15 állandó résztvevője lenne.

A Premier League közleménye szerint nem szabad hagyni, hogy néhány egyesület akciója ilyen megosztottságot és zavart keltsen, a liga pedig eltökélt abban, hogy a történtekkel kapcsolatban „kiderítse az igazságot”, az érintett klubokat pedig „elszámoltassa a döntéseikért és tetteikért”. „Kiegészítő szabályokat és előírásokat vezetünk be a Premier League alapelveinek biztosítása és a nyílt verseny védelme érdekében, ezek az intézkedések pedig arra szolgálnak, hogy a jövőben megakadályozzák a szakadár ligák létrehozásának fenyegetését” – teszik hozzá.

Az angol szövetség (FA) közölte, hogy eljárást indított a hat érintett klubbal szemben, amelyektől hivatalos felszólításban kértek be minden információt és bizonyítékot. „Amint rendelkezésünkre állnak az információk, dönteni fogunk a megfelelő lépésekről.”

A szakadár ligát alapító angol klubok képviselői már lemondtak a Premier League különböző bizottságaiban viselt tisztségeikről. Bruce Buck, a Chelsea elnöke, Ed Woodward, a Manchester United ügyvezető alelnöke, Tom Werner, a Liverpool elnöke, Vinai Venkatesham, az Arsenal vezérigazgatója, valamint Ferran Soriano, a Manchester City vezérigazgatója is lemondott PL-bizottsági tisztségéről. Az ESL alapításában érintett hatodik egyesületnek, a Tottenham Hotspurnak egyik bizottságban sincs képviselője.

Borítókép: MU-szurkolók tiltakoznak a klubtulajdonos Glazer család ellen az Old Traffordnál 2021. május 2-án (Fotó: MTI/AP/PA/Barrington Coombs)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Real-elnök: Nem távozhatnak az alapítók a Szuperligából
A Real Madrid elnöke, Florentino Perez kijelentette, hogy a 12 alapító klubot továbbra is szerződés köti a labdarúgó Európai Szuperligához (ESL), azaz a tagok – bár a többség ezt már kijelentette – nem távozhatnak a társaságból.
Külföldi futball