Musorujsag
Élő Eredmények

A Real Madrid, a Barca és a Juventus közös nyilatkozatban áll ki a Szuperliga mellett

A Real Madrid, a Barca és a Juventus közös nyilatkozatban áll ki a Szuperliga mellett

m4sport.hu
A három klubnál úgy vélik, az Európai Szuperliga létrejötte gazdaságilag és sportág iránti globális érdeklődés szempontjából is előrelépés lenne.

Miután az UEFA pénteken bejelentette a Real Madrid , a Barcelona és a Juventus fegyelmi eljárásra és súlyos szankciókra számíthat  a három csapat, amely továbbra is elkötelezett támogatója az Európai Szuperligának, szombat reggel saját honlapján kiadott közös közleményben válaszolt.

Az angol big six tagjai (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham), valamint az AC Milan, az Inter és az Atlético Madrid, tehát azok a klubok, melyek 72 órán belül kihátráltak a Szuperligából, kötelezettségvállalási nyilatkozatot tettek, amely magában foglalja a reintegrációs lépéseket. Visszatérnek az Európai Klubszövetségbe (ECA), emellett pedig a jó szándék gesztusaként pénzügyi hozzájárulást nyújtanak.

” Ezek a klubok gyorsan felismerték hibáikat, és lépéseket tettek az európai futball iránti elkötelezettségük és jövőbeni elkötelezettségük bizonyítása érdekében ” – mondta Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke. „Ugyanez nem mondható el az úgynevezett Szuperligához azóta is ragaszkodó három klubról, esetükben az UEFA a későbbiekben hoz döntést” – tette hozzá.

A Real Madrid, a Barcelona és a Juventus által kiadott nyilatkozat kiemeli, a Szuperligát azzal a céllal hozták létre, hogy megoldásokat nyújtson a futballipar jelenlegi fenntarthatatlan helyzetére, különösen a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetben. Elfogadhatatlan számukra, hogy ezért nyomást gyakorolnak rájuk, illetve fenyegetik őket.

Az alapító klubok kifejezetten megállapodtak abban, hogy a Szuper Liga csak akkor kerül megrendezésre, ha az UEFA és/vagy a FIFA elismeri a sorozatot, vagy ha a jelenlegi törvényekkel és rendeletekkel összhangban minden szempontból megfelelően összeegyeztethető versenynek tekintik. Annak ellenére, hogy tisztában vannak a fenti feltételekkel, az UEFA és a FIFA mindeddig elutasította a tárgyalásokat.

Kiemelik, a sorozat jó esély lett volna pénzügyi stabilitást biztosítani az egész európai futballcsalád számára, hiszen jelenleg a világjárvány okozta válság következményei számos klub túlélését veszélyeztetik. Szükség esetén készen állnak a javasolt megközelítés újragondolására, de felelőtlenségnek tartanák, ha feladnák ezt a küldetésüket, hogy hatékony és fenntartható válaszokat nyújtsanak a futballipart fenyegető egzisztenciális kérdésekre.

Korábban a 12 alapító klub elismerte azt is, hogy a Szuperliga egyedülálló alkalom volt arra, hogy szerte a világon a lehető legjobb show-t kínálja a rajongóknak, és megerősítse a sportág iránti globális érdeklődést. Ráadásul egyik fő célkitűzése a női labdarúgás globális szintű népszerűsítése volt, ami óriási, ám jelenleg alábecsült lehetőség az ágazat számára.

Bíznak benne, hogy a közeljövőben sikerül nyomás nélkül és a szabályoknak megfelelően,elkötelezettségükről érdemi beszélgetést folytatni a FIFA és az UEFA vezetőivel.

Borítókép: (Fotó: EPA/Emilio Naranjo)

További tartalmak