Musorujsag
Élő Eredmények
×

Zidane nyílt levelet írt, elárulta, miért hagyta ott a Real Madridot

Zidane nyílt levelet írt, elárulta, miért hagyta ott a Real Madridot

m4sport.hu
Zinédine Zidane a spanyol AS-nek nyílt levelet írt, amelyben elárulta, hogy miért távozott a Real Madridtól.
Zinédine Zidane (Fotó: EPA/Peter Powell)

A spanyol klub néhány napja jelentette be, hogy Zinédine Zidane úgy döntött, nem tölti ki a 2022 nyaráig szóló szerződését, és már most távozik a Real Madridtól.

A háromszoros Bajnokok Ligája-győztes francia szakember most az AS-nek nyílt levelet fogalmazott meg, amelyet a Real-szurkolóknak írt, és amiben beszél a távozása okairól is.

„Kedves Real Madrid-szurkolók! Több mint húsz éve, a Madridba érkezésem első napjától, és mióta először magamra öltöttem a fehér mezt, ti megmutattátok, mennyire szerettek. Mindig is úgy éreztem, van valami különleges közöttünk. Óriási megtiszteltetés számomra, hogy a valaha volt legnagyszerűbb klub játékosa és edzője lehettem, de mindenekelőtt én is csak egy másik madridi szurkoló vagyok. Ezért írtam ezt a levelet, hogy elbúcsúzzak és megmagyarázzam a döntésemet, miért távozok.

Amikor 2019 márciusában úgy döntöttem, nyolc hónapos szünet után visszatérek a klubhoz, azért volt, mert Florentino Pérez megkért rá, de mellette ti, rajongók is minden nap kértétek. Amikor bárkivel találkoztam az utcán, éreztem a támogatásotokat és a vágyat arra, hogy ismét a csapattal dolgozhassak. Az, hogy húsz évig Madridban lehetettem, a legszebb dolog, ami valaha történt velem, Péreznek pedig örökké hálás leszek azért, mert 2001-ben annak ellenére is küzdött értem és idehozott, hogy sokan ellenezték a megszerzésemet. Azt elmúlt évek során igyekeztem mindenki számára példát mutatni.

Elmegyek, de nem ugrom azonnal másba, illetve nem fáradtam bele az edzősködésbe. 2018-ban azért hagytam el a csapatot, mert úgy éreztem, az alakulatnak másfajta szemléletre van szüksége ahhoz, hogy a csúcson maradjon, most viszont a helyzet más. Most azért távozom, mert úgy érzem, a klubnál már nem hisznek bennem teljes mértékig, amire nekem szükségem van, és a támogatást sem kapom meg, hogy közép- és hosszútávon felépítsek valamit. Ismerem a labdarúgást és egy olyan együttes igényeit, mint a Real Madrid. Ha nem nyersz, menned kell. Ezzel azonban egy nagyon fontos dolog feledésbe merült, az, amit nap mint nap felépítettem: a játékosokkal és a csapat körül tevékenykedő 150 emberrel való kapcsolat. Természetes a győzelem, azért vagyunk itt, hogy trófeákat nyerjünk, de ennél fontosabbak az emberek, az érzések, maga az élet, és úgy gondolom, ezeket a dolgokat nem vették figyelembe, nem értették meg, hogy ezek egy nagy klub dinamikáját is fenntartják. Sőt, ezért engem bizonyos mértékig meg is dorgáltak ezért.

Szeretném, ha tiszteletben tartanánk azt, amit együtt elértünk. Szerettem volna, hogy az elmúlt néhány hónap kicsit más az elnökkel való kapcsolatom, mint a többi edzőé. Nem kivételezést kértem, csak még egy kis emléket. Manapság a trénerek a nagy kluboknál körülbelül két szezont töltenek el, vagy alig többet. Ahhoz, hogy ez tovább tartson, elengedhetetlenek az emberi kapcsolatok, ezek fontosabbak a pénznél, a hírnévnél, mindennél! Ápolni kell őket. Ezért is fájt annyira, amikor a médiában azzal találkoztam, hogy kirúgnak, ha nem nyerem meg a következő meccset. Nekem és az egész csapatnak rosszul estek, mert ezek a szándékosan, a sajtónak kiszivárogtatott üzenetek negatívan hatottak a közösségre, kétségeket és félreértéseket váltottak ki. Szerencsére ilyen csodálatos játékosaim voltak, akik még a halálba is velem tartottak volna. Amikor a dolgok rosszra fordultak, ők nagyszerű győzelmekkel mentettek meg, mert hittek bennem és tudták, hogy ez fordítva is igaz. Természetesen nem vagyok a világ legjobb edzője, de mindenkinek, legyen szó játékosról vagy bármely más alkalmazottról, képes vagyok megadni az erőt és a bizalmat a munkájukhoz. Tökéletesen tudom, mire van szüksége egy csapatnak. A Madridban eltöltött húsz évem során megtanultam, hogy ti, szurkolók nem csupán a sikert várjátok el, hanem azt is, hogy itt mindenki beleadjon mindent. Biztosíthatok mindenkit, mi száz százalékig mindent beleadtunk ezért a klubért.”

A 48 esztendős szakember az üzenete végén egy bekezdésben az újságírókhoz is szólt – Zidane úgy gondolja, hogy a média képviselői túlságosan sokszor foglalkoztak a problémás témákkal, gyakran kérdezték őt a hibákról.

„Beszélhettünk volna többet a labdarúgásról és a játékosokról, akik mindig is a legfontosabb láncszemei lesznek ennek a sportágnak. Ne feledkezzünk meg a futballról, törődjünk vele.”

Borítókép: EPA/Javier Zorrilla

További tartalmak