Musorujsag
Élő Eredmények

Az ég kék, a fű zöld, a Német Szuperkupa is a Bayerné: Borussia Dortmund - Bayern München 1-3

Az ég kék, a fű zöld, a Német Szuperkupa is a Bayerné: Borussia Dortmund - Bayern München 1-3

m4sport.hu
A Signal Iduna Parkban rendezett mérkőzésen majd' 25 ezer néző előtt léphettek pályára a csapatok. Szerény nyitóünnepség volt, ráadásul sajnos megemlékezést is be kellett iktatni a programba. A vasárnap elhunyt 75 esztendős Gerd Müllerre, a német nemzet bombázójára emlékeztek. De legalább az utóda, a trónfosztó, a kivételes csatár, Robert Lewandowski pályára lépett. És ha már ott volt, nem is tétlenkedett.

A kifejezetten alacsony nézőszám ellenére – ami vírus elleni óvintézkedésként volt indokolt – parázs meccset várhattak a kilátogatók, mert a Dortmund-Bayern párosítás mindig izgalmas csatákat hoz.

A mérkőzés elején a vendég bajor együttes azonnal magához ragadta a kezdeményezést. Előbb Gnabry „szórakozott” el egy ajándék labdát, talán maga is meglepődött, hogy a dortmundi csapatkapitány, Reus a társak helyett őt választotta. A 8. percben Witsel önfeláldozó mentése kellett ahhoz, hogy Lewandowski ne kerüljön helyzetbe. A 14. percben jegyezhettük fel az addigi legnagyobb lehetőséget: a dortmundi védelem – vagyis Passlack – aludt el, így Coman keresztpasszát Gnabry tette középre. Szerencséjére Lewandowski még mellétrafált.

Egy perccel később már Coman lőtt fölé egy beadást. A 20. perc környékén a hazai csapat is úgy gondolta, bekapcsolódik a meccsbe. Nem is akárhogy: Bellingham középen! elpasszolt forintos labdáját csak azért nem váltotta gólra Marco Reus, mert Neuer bravúrral, jobb lábbal hatalmasat védett.

A következő percekben ment az adok-kapok, leginkább fizikai formában: többször is előkerült a sárga lap a bíró zsebéből. A 34. percben jött aztán az újabb szívinfarktus. A Bayern került helyzetbe: Kimmich végezhetett el szabadrúgást, amit Müller a jobb oldalról a kapuba továbbított volna, de Haaland a lövés útját állta, a kipattanó Lewa elé csorgott, aki ismét a kapura zúdította, de mint a mérkőzés elején, ezúttal is Witsel blokkolta, háttal!

A fiatal dortmundi reménység Moukoko a 36. percben betalált, de csak lesről. A 39. percben Neuer újabb bravúrt mutatott be, hogy utána már csapata gólját ünnepelhesse a 41. percben: Gnabry újabb elfutását és beadását követően Lewandowski robbant be a tizenhatoson belülre és ellentmondást nem tűrően fejelt a kapuba. A hazai védelem Akanji és Schulz vezetésével mozizott. 0-1

Robert Lewandowski sorozatban 14. egymást követő mérkőzésén talált a kapuba, megdöntve ezzel saját rekordját. Erre korábban bizonyos Gerd Müller volt csak képes a német labdarúgásban (16 gól, 1969-70).

Még ki sem jöttek az öltözőből a csapatok, a Bayern újabb találattal örvendeztette meg szimpatizánsait. A 49. percben gyors Bayern támadás, Davies beadása megpattant a becsúszó Akanjin, Lewandowski elvétette a zsugát, de második hullámban érkezett Thomas Müller – csak hogy megint legyen egy Müller a történetben – és megszerezte csapata második gólját. 0-2

Az 53. percben a Dortmund ismét lesgólt szerzett, Haaland révén. A 64. percben viszont már a játékvezető – és a VAR sem – vehette el az érvényes találatot a sárga-fekete alakulattól. Bellingham jobbról érkező lekészítését Reus tekerte a kapuba. 1-2

10 perccel később aztán a dortmundi védelem tett arról, hogy ne kelljen körmöt rágni a csörte végén. Akanji az egy perccel korábban becserélt Tolissóba lőtt passz címén, a labda Lewandowski elé pattant, aki köszönte szépen és higgadtan a bal alsóba passzolt. 1-3

A végén számottevő esemény már nem történt, egy kisebb Reus-Tolisso kakaskodást leszámítva.

A trófea az esélyesebbnek tartott bajoroké lett, de a Dortmund egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet. „Csak” a védelme játszott a bajorok kezére.Talán majd ha a Hummels, Zagadou, Guerreiro, Meunier négyes visszatér a védelembe a sérülésük után.

Borítókép: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

További tartalmak