Musorujsag
Élő Eredmények

A Bayern elnöke nem érti, a PSG hogy felel meg a pénzügyi fair playnek

A Bayern elnöke nem érti, a PSG hogy felel meg a pénzügyi fair playnek

m4sport.hu
Herbert Hainernek, a Bayern München elnökének nem fér a fejébe, hogy a Paris Saint-Germain hogyan engedhette meg magának egy sor sztár leigazolását úgy, hogy nem sérti meg az pénzügyi fair play szabályát.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a 2010/11-es idényben azzal a céllal vezette be a szabályt, hogy megakadályozza a fociklubok túlköltekezését (ami nem egy esetben csődközeli helyzetet teremtett az adott gárdánál), valamint hogy kordában tartsa a tehetős tulajdonosokat, illetve gazdag csapataikat.

Az előírás tíz éve minden átigazolási szezonban szóba kerül, és több együttesnek meggyűlt már vele a baja, elég csak a Manchester Cityre gondolni, igaz, az angolok kétéves BL-eltiltását végül a Sportdöntőbíróság (CAS) eltörölte, ezzel gyakorlatilag hiteltelenné téve a szabályozást.

A Cityéhez hasonló utat választott a katari tulajdonban lévő Paris Saint-Germain is, értsd: úgy költekezik, mintha nem lenne holnap.

A párizsiak nevéhez fűződik a focitörténelem két legdrágább átigazolása (Neymarért 222 millió eurót és Mbappéért 180 milliót áldoztak, bár mindkettő üzletet fondorlatos úton hozták tető alá), és most nyáron is kitettek magukért, ami többek között a Bayern első emberének is szúrja a szemét.

„Még mindig próbálom megérteni, hogy felelhetnek meg a PFF (pénzügyi fair play) szabályának” – nyilatkozta a 67 éves klubelnök a Sport Bild Bayern tematikájú podcastjének, arra utalva, hogy Achraf Hakimit, Georgino Wijnaldumot, Gianluigi Donnarummát, Sergio Ramost és persze Lionel Messit is idén nyáron szerződtette a PSG.

„A PSG továbbra is erősít, és utána fogunk járni, hogy ez hogy férhet bele az UEFA előírásaiba, amelyekhez ragaszkodunk, és más kluboknak is ezt kellene tenniük – mondta Hainer, hozzátéve, nem az átigazolási díjakkal (csak Hakimiért kellett fizetni előző csapatának), hanem a fizetésekkel van gondja, hiszen a felsoroltak érkezésével jelentősen megnőhetett a franciák amúgy sem alacsony bérköltsége. – Azt hallottam, Messi nettó 40 millió eurót keres, ami bruttóban 80 millió. Ehhez jön még Hakimi, Ramos és Donnarumma fizetése. Adjuk csak össze!”

Az a gyanúnk, nem csak Herbert Hainer töri ezen a fejét.

Borítókép: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

További tartalmak