Musorujsag
Élő Eredmények

Az átigazolás és ami mögötte van - így szerződtette Ronaldót az MU

Az átigazolás és ami mögötte van - így szerződtette Ronaldót az MU

m4sport.hu | Szerző: Dezső Márkó
Augusztus 27-én bombaként robbant a hír: minden idők egyik legnagyobb labdarúgója, Cristiano Ronaldo visszatér korábbi együtteséhez, a Manchester Unitedhoz. Az átigazolás látszólag teljesen váratlanul, néhány óra alatt, a semmiből valósult meg. A telefonok ugyanakkor már előző este is izzottak, Sir Alex Ferguson mellett korábbi csapattársak is beszálltak az ügybe. Bár ekkor még úgy tűnt, a City lesz a befutó…

Amikor csütörtök este érkezett a hír, miszerint Cristiano Ronaldo megegyezett a Manchester Cityvel, a United edzője, Ole Gunnar Solskjaer beszélt a klub vezetőségével és tudta, hogy cselekednie kell.

Az edző felismerte, hogy amennyiben Ronaldo magára ölti a City kék mezét, az súlyos következményekkel járhat a United számára. Ha a csapat engedi, hogy egyik legendás futballistája bármiféle küzdelem nélkül a városi riválishoz igazoljon, akkor mind a jelenlegi játékosok, mind a potenciális érkezők, mind a szurkolók, na meg a támogatók szemében nagyot esne a klub megítélése.

Solskjaer aznap egyetlen céllal hívta fel Ed Woodward vezérigazgatót: tudni akarta, hogy a United tud-e ajánlatot tenni Ronaldóért. Woodward azonnal igent mondott, és megkezdte a tárgyalásokat a Juventusszal.

Mindeközben a United egykori kiváló játékosai és legendás menedzserük, Sir Alex Ferguson is munkához láttak. Több forrás szerint is a skót edző volt a transzfer egyik főszereplője, telefonon felkereste Ronaldót, és kihasználta kapcsolatát a focista ügynökével, Jorge Mendessel.

Sir Alex és CR között a mai napig megmaradt a jó kapcsolat, és a skót edzőlegenda be is dobt magát, mikor eljött az idő (Fotó: EPA/UEFA)

Rio Ferdinand érzelmes telefonbeszélgetést folytatott korábbi csapattársával, és kifejezte neki fájdalmát azzal kapcsolatban, hogy a portugál a Unitedhez való visszatérése helyett a Machester Cityt választja. Ezután beszélt Woodwarddal, majd éjszaka fél kettőkor is üzeneteket küldözgetett, hogy az átigazolás megvalósulhasson. Ugyanekkor Bruno Fernandes igyekezett nyomást gyakorolni válogatottbéli társára, Patrice Evra pedig hangüzeneteket váltott vele.

Másnap, péntek délután negyed kettőkor, amikor Solskjaer letudta a hétvégi, Wolves elleni meccsel kapcsolatos médiateendőit, megkérdezték Cristiano Ronaldo átigazolásáról.

„Cristiano a United legendája. Szerintem a világ valaha élt legjobb játékosa. Szerencsés vagyok, mert egy csapatban játszhattam vele és egy ideig edzhettem is. Meglátjuk, mi lesz vele, de jó kommunikáció van köztünk. Bruno Fernandes már beszélt vele. Tudja, hogy fontos nekünk. Ha bármikor is el szeretné hagyni a Juventust, akkor mi itt leszünk neki” – foglalta össze gondolatait.

Az események felgyorsultak, majd a United délután 4 óra 53 perckor bejelentette, hogy az ajánlatot megtette. Eszerint 15 millió eurót fizetnek Ronaldoért, ami a későbbiekben még további 8 millióval bővülhet, Ronaldót két évre szerződtetik.

Az ötszörös aranylabdás már nem érezte jól magát a Juvénál (Fotó: MTI/EPA/Peter Powell)

A portugál világklasszis már több mint egy éve nem volt elégedett a torinói életével. Az idei évhez hasonlóan tavaly nyáron is felmerült a pletyka, miszerint a PSG szerződtetné, ám a klub már akkor is inkább Lionel Messi leigazolására fókuszált, továbbá az sem segített az ügy előrehaladásán, hogy a párizsiak elnöke nem ápol közel viszonyt Ronaldo ügynökével.

Ezen a nyáron a játékos jövője végig bizonytalan volt, de a felszínen úgy tűnt, marad a Juventusnál. Az olasz csapat elnöke, Andrea Agnelli így nyilatkozott július 7-én:

„Semmi jel nem mutat arra, hogy Ronaldo ne maradna velünk. Nagyon örülünk, hogy Cristiano nálunk játszik és amint vége a nyári pihenőjének, becsatlakozik a csapat felkészülésébe.”

Ronaldo aztán július 26-án részt vett a szezon előtti orvosi vizsgálaton, a klub optimistán tekintett előre. Mindenesetre Messi Párizsba való szerződésével felerősödtek a találgatások a portugál jövőjét illetően, így természetesen szóba került legnagyobb sikereinek helyszíne, Madrid is, ám a pletykákat a királyi gárda vezetőedzője, Carlo Ancelotti egy Twitter-bejegyzésben cáfolta.

Az idő telt, és miközben Mendes az átigazolási szezon végének közeledtével lehetőségeket keresett, figyelme a Manchester Cityre irányult.

Pep Guardiola Harry Kane-t preferálta CR-rel szemben, s végül ezért esett kútba a portugál csatár szerződtetése (Fotó: EPA/Carl Recine)

Két héttel ezelőtt a csapatnak lehetősége volt Ronaldo szerződtetésére, azonban először elutasították a lehetőséget, ugyanis meg akarták szerezni a Tottenhamtől az angol válogatott csapatkapitányát, Harry Kane-t. Ekkor a csapat vezetőedzője, Pep Guardiola elárulta, hogy Ronaldo nem szerepel az elképzeléseiben. Aztán néhány nappal később, amikor eldőlt, hogy Kane nem lesz a City játékosa, Guardiola telefonon mégis felkereste Ronaldót, és már azt is megbeszélte vele, hogyan tud majd beilleszkedni a Citybe. Az ötletet az is erősítette, hogy Mendesnek több játékosa is, Ederson, Ruben Dias, Bernardo Silva és Joao Cancelo is a manchesteriek játékosa, így a kapcsolat már megvolt – legfőbb ideje volt a tettek mezejére lépni.

Ennek megfelelően augusztus 23-án, hétfőn megkezdődtek a tárgyalások, kedden pedig magasabb fokozatra kapcsoltak. Az este folyamán Mendes Párizsban találkozott a City képviselőivel, akik magabiztosak voltak Ronaldo szerződtetését illetően, de még ragaszkodtak ahhoz, hogy ne térjenek ki konkrétumokra, ugyanis mérlegelték, hogy valóban szükségük van-e egy olyan játékosra, akit a csapat vezetőedzője egy héttel korábban elvetett a lehetséges opciók közül. Ezek a mérlegelések Ronaldo Citybe való illeszkedéséről szóltak és arról, a játékos magas bérigénye vajon hogyan befolyásolhatja az öltözői harmóniát. Mindezzel együtt a felek kedd este úgy álltak fel az asztaltól, hogy mindkettőjük számára elvárás a portugál manchesteri szerződtetése. Mégpedig olyannyira, hogy állítólag maga Ronaldo is azt mondta az edzésen egy torinói csapattársának, hogy várhatóan péntek reggel csatlakozik a Cityhez.

Jorge Mendesnek volt dolga bőven az elmúlt időszakban (Fotó: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO)

Mendes szerdán Torinóba repült, csütörtök reggel pedig leült tárgyalni a Juventus illetékeseivel és tisztázta velük, hogy Ronaldónak szándékában áll elhagyni az olasz klubot, amely kikötötte, hogy minden esetleges megállapodás a Juventus feltételei szerint köttethet meg. Ronaldo eközben részt vett a csapat edzésén, a pályát elsőként hagyta el társai közül, kiürítette az öltözőjét és délután fél háromkor Lisszabonba repült. Másnap rögtön vissza is tért és 40 percet töltött a csapattól való elbúcsúzással – a vezetőedző, Massimiliano Allegri ezután megerősítette, hogy a játékos aznap nem edzett és nem lesz tagja a hétvégi, Empoli elleni keretnek.

Itt már mindenki tudta, hogy Ronaldo Manchesterbe tart, de nem a Cityhez, hanem a Unitedhoz, ugyanis a Juventus és a Vörös Ördögök már az átigazolási összegről tárgyaltak. Ronaldo pillanatnyi értéke 28.8 millió euró, a Juventus ennyit szeretett volna kapni érte. A City először nem akart pénzt adni a játékosért, ekkor azonban már hajlandó lett volna fizeti valamennyit, de a United magasabb fokozatba kapcsolt, Woodward megkezdte a tárgyalásokat Agnellivel. A folyamat a United szemszögéből zökkenőmentesen és hatékonyan zajlott, annyira, hogy Ronaldo még kevesebb pénzt is fog keresni régi-új csapatánál, mint a Juventusnál. Közben a City elvetette Ronaldo szerződtetését.

A United úgy véli, hogy Ronaldo – bár februárban már 37 éves lesz – sokat tehet még a csapatért a pályán. Annál is inkább, mert a klub egyik támadója, Edison Cavani ragaszkodik ahhoz, hogy részt vegyen hazája, Uruguay válogatottjával a vb-selejtezőkön, az Egyesült Királyságba való visszatérése után pedig a koronavírus-járvány miatt karanténba kell vonulnia. Anthony Martial pedig nincs a legjobb formában, hogy szükség van egy hatékonyan játszó támadóra annál a csapatnál, amely szerint Ronaldo még éveken keresztül ezen a színvonalon játszhat.

A Unitedba való hazatérés több forrás szerint is nem a múlt felelevenítéséről szól.

Új emlékeket akarnak kovácsolni.

A cikk forrása: The Athletic)

Borítókép: MTI/EPA/Magi Haroun

További tartalmak