Musorujsag
Élő Eredmények

Lőw Zsolt: Túlzóak az elvárások Szoboszlai Dominikkal szemben

Lőw Zsolt: Túlzóak az elvárások Szoboszlai Dominikkal szemben

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
A legutóbbi szezonban Bajnokok Ligája-győztes Chelsea másodedzőjével, Lőw Zsolttal készített az M1 exkluzív interjút. Thomas Tuchel segítője beszélt az átigazolásokról, a nyári felkészülésről, a szezonrajtról, a válogatott vb-selejtezőiről és Szoboszlai Dominikról is.

A Chelsea aktív volt a legutóbbi átigazolási piacon is és tovább erősítette csapatát: „Sikerült megvalósítani az elképzeléseinket az átigazolási piacon. Elsősorban egy kilencest szerettünk volna szerződtetni, aki valami más pluszt tud adni, mint a rendelkezésre állók. A vezetés Romelu Lukaku érkezésével ezt teljesítette is. Saúl leigazolása több lehetőséget jelent számunkra a védekező középpályás posztján.”

„Lukaku nagyon jó felépítésű játékos, nemcsak erős, de rendkívül gyors is. Ráadásul jól leköti a védelmet, így a támadóinknak több területe marad a gólhelyzetek kialakítására.”

Az idei évre halasztott Európa-bajnokság és a szokásosnál hosszabb futballidény komoly fejtörést okozott a szakmai stábnak, de meglátása szerint így sem kezdtek rosszul: „Nehéz felkészülési időszakot hagytunk magunk mögött, mert a játékosaink szakaszosan érkeztek vissza válogatottjaiktól. A visszatérő kölcsönjátékosok megfigyelésére is nagy figyelmet fordítottunk, hogy lássuk ki az, akire érdemes számítani. Tudtuk, a szezonkezdetkor nem leszünk 100 százalékos állapotban, ennek ellenére megnyertük az UEFA-szuperkupát és a bajnokságot sem kezdtük rosszul.”

„Nagyon erős kalapok alakultak ki a Bajnokok Ligája sorsolása előtt. Így biztosak voltunk benne, nehéz csoportba kerülünk. Ettől függetlenül realitás, sőt elvárás, hogy továbbjussunk a csoportból” – tért ki Lőw a jövő héten rajtoló BL-csoportkörre.

MTI/EPA/AFP pool

Az edzői stábbal nagyon örültek a Bajnokok Ligája-serlegnek, de úgy véli, az már a múlt és a jövőbe kell tekinteni: „Úgy gondolom, nehéz egy trófeát megszerezni, de még nehezebb megvédeni, kimondottan igaz ez a Bajnokok Ligája-győzelemre. Nagyon büszkék vagyunk rá, de a jövőre fókuszálunk és tovább szeretnénk fejlődni. Annyi serleget szeretnénk megkaparintani, amennyit csak lehetséges. A bajnokságban szeretnénk harcban állni az elsőségért a végelszámolásnál. Az FA-kupa már csak a presztízse miatt is fontos.”

Lőw Zsolt szót ejtett a magyar válogatott Európa-bajnoki teljesítményéről is: „Korunk futballjának legnagyobb nehézsége talán a rengeteg mérkőzés, amit játszanunk kell. Sokszor kell játszani és csúcsteljesítményt nyújtani, miközben kevés idő jut a regenerációra. Ami a magyar-válogatott Eb-szereplését illeti, várakozáson felül teljesített a gárda. Amit most látunk, az sokkal inkább realitás, az angolok elleni vereség benne volt a pakliban. Az albánok ellen ezúttal sajnos mi húztuk a rövidebbet.”

Kiemelte: „nem szabad temetni a nemzeti tizenegyet”

„Örültem az Eb-n elért sikereknek, de akkor sem voltam euforikus hangulatban, nem gondoltam azt, hogy ezután folyamatosan harcban leszünk a legjobbakkal. Egyszerűen helyén kezeltem azt a sikert és láttam, hogy erőn felül teljesítettünk. Most kicsit megtorpant a játékunk, hiányzóink is voltak, Szalai Ádám hiánya rányomta a bélyegét az Albánia elleni mérkőzésre.”

MTI/Kovács Tamás

Ami a vb-esélyeinket illeti, optimistán nyilatkozott: „Képesek vagyunk felállni ebből a helyzetből és meglepetést okozhatunk a hátralévő selejtezőkön.”

Lőw Zsolt végül a válogatott legnagyobb reménységéről, Szoboszlai Dominikról osztotta meg gondolatait: „Mindig is jellemző volt, hogy a légiósainknak nehezebb volt a válogatottban azt a teljesítményt nyújtani, amit a klubjaikban megszoktunk tőlük. Szoboszlai Dominik nagyon sokáig volt sérült, még csak most kezdi visszanyerni a formáját. Hosszú kihagyás után jól sikerült a visszatérése, éppen ezért extra teher nyomta a vállát. A közvélemény elvárta volna tőle, hogy a válogatott húzóembere legyen. Azt gondolom túlzóak ezek az elvárások egy ilyen fiatal játékossal szemben.”

MTI/EPA/Malton Dibra

„Szoboszlai kiváló képességű játékos, aki mindig képes váratlan megoldásokra. Legyünk vele türelmesek és ne támasszunk túl nagy elvárásokat felé. Hagyjuk, hogy ritmusba jöjjön és Lipcsében alapemberré váljon. Ha a német gárdában meghatározó játékos tud lenni, akkor a válogatottban is stabil játékra lesz képes és abszolút húzóemberré válik” – zárta szavait a magyar tréner.

Borítókép: M4 Sport, MTI/Illyés Tibor

További tartalmak