Musorujsag
Élő Eredmények
×

Tizenkét éves eltiltás után térhet vissza a Sampdoria egykori csapatkapitánya

Tizenkét éves eltiltás után térhet vissza a Sampdoria egykori csapatkapitánya

m4sport.hu | Kun Dániel
Francesco Flachi 2007 elejére már több mint 100 gólt szerzett a Sampdoria színeiben. Ő volt a csapat kapitánya és az olasz válogatottba is behívták. Jó úton haladt a klublegendává válás útján, de váratlan fordulat állt be karrierjében...

Az olasz támadó élete teljesen megváltozott 2007. január 28-án. Az Inter elleni vesztes mérkőzés után pozitív doppingmintát adott, kokaint találtak a szervezetében. Azonnal felfüggesztették minden futballal kapcsolatos tevékenységtől, végül kétéves eltiltást kapott. “Mindent elveszítettem abban a pillanatban” – mondta Flachi a BBC Sportnak. “Példaképként tekintettek rám Genovában. Két góllal kezdtem az évet és a válogatottba is meghívót kaptam.”

Egy korábbi ügy

Egy évvel korábban, 2006-ban, közvetett bizonyítékok alapján azzal vádolták, hogy mérkőzések eredményeinek befolyásolásában – bundázásban – vett részt és két hónapra felfüggesztették a játékjogát. “Semmi közöm nem volt hozzá. Soha nem fogadtam el a büntetést.”

Folt esett a becsületén, de túllépett rajta és igyekezett beváltani a hozzá fűzött reményeket, generációja egyik legjobb olasz tízesének tartották. Flachi 110 Sampdoria-mezben szerzett góljával már a harmadik helyen állt a klub örökös góllövőlistáján Roberto Mancini és Gianluca Vialli mögött.

Szinte biztosan csúcstartóvá vált volna, ha nincs a kokainügy 2007-ben. A kétéves eltiltása után lehetőséget adott neki a második vonalbeli Brescia és Empoli is, az előző évek azonban nagyon megviselték. “Mentálisan már nem voltam ugyanaz az ember, nem tudtam elkerülni, hogy újra bajba kerüljek” – mondta.

És így is lett: 2009 decemberében Flachi ismét pozitív tesztet adott, újra kokainfogyasztás miatt. Visszaesőként 12 éves eltiltást kapott, véget vetve profi karrierjének. Úgy tűnt, nem léphet többé pályára. De most, 12 év elteltével, 46 évesen a visszatérésére készül.

Az olasz támadó Nicola Legrottaglie-val küzd a labdáért, 2005. május 29-én. (MTI/EPA/Giorgio Benvenuti)

“Szeretném tanítani, amit én eldobtam”

Nem játszhatott, ezért – nem hivatalosan – a firenzei Bagno a Ripoli csapatát kezdte el edzeni, bajnokságot és kupát nyertek. Később a Signa 1914 utánpótlás-csapatainál tevékenykedett, a pandémia kirobbanása óta 50 gyereknek tart egyéni edzéseket.

Az ötödosztályú Signa 1914 színeiben térhet vissza a futballpályára, amikor januárban lejár az eltiltása. “Nagyon izgatott vagyok, mert már közeledik az időpont. Tréfának indult, de azóta egyre komolyabban veszem. Andrea – Andrea Ballerini, a klub elnöke és Flachi barátja, a szerk. – provokált, azt mondta túl öreg vagyok már a játékhoz. 12 éve nem játszottam már nagypályán és annyira hiányzik.”

A veterán támadó edzésben van és elmondása szerint ugyanazt éli át a pályán, mint annak idején. “A kiszolgáltatottság mértéke és a nyomás más, de egyéb dolgok, például az »öltözői élet« ugyanolyan.”

“Tudom, hogy nem vagyok már olyan gyors, mint régen, de továbbra is hozzá tudok tenni és segíteni a srácokat, hogy higgyenek magukban. Szeretném, hogy megértsék, milyen gyönyörű a futball. Nem veszíthetik el, amit én eldobtam magamtól.”

“Kezdetben nézni sem tudtam a focit”

Az edzésekhez való visszatérés és az újabb pályára lépés ígérete elgondolkoztatta a korábbi döntésein.

“Ilyen gyalázatos ügy után mindenen elgondolkozol: az eldobott karriereden, az egykori hírneveden, a fájdalmon, amit a családodnak okoztál. Az emberek először utáltak, de idővel bizonyítottam, elismerem a hibáimat és legtöbb kapcsolatomat újra felépítettem.”

“Először nézni sem tudtam a focit, de aztán felkötöttem a nadrágszíjat és belefogtam. Amióta köztudott, hogy ismét pályára lépek, egyre több hívást és üzenetet kapok. Ez azt jelenti, hogy az emberek még mindig szeretnek.”

Nem tartja magát áldozatnak, tudja, hogy hibázott, de nem szeretné, hogy mások is elkövessék a hibáját. “Sok pozitív visszajelzést kapok az edzői munkám során és ez fontos bizonyítéka annak, elismerik az elhivatottságomat és a gyerekek szülei bíznak bennem.”

“Könnyű ítélkezni. Azok, akik ismernek, tudják, milyen ember vagyok. Ugyanaz a srác, aki 20 vagy 30 évvel ezelőtt, az értékrendem változatlan. Az ember hibázhat és nagyot koppanhat, de talpra is állhat. Az élet tele van váratlan fordulatokkal. Szeretném hozzátenni a részemet és megmutatni, szerepet játszhatok a futballban” – zárta le mondandóját a hányatott sorsú, többre hivatott játékos.

Borítókép: Francesco Flachi, a Sampdoria csatára 11-esből gólt rúg Julio Cesarnak, a bajnok Internazionale brazil kapusának, balról Patrick Vieira áll. 2006. szeptember 16. (MTI/EPA/Matteo Bazzi)

További tartalmak