Musorujsag
Élő Eredmények
×

Camavinga: egy korszakos tehetség útja a menekülttábortól a Real Madridig

Camavinga: egy korszakos tehetség útja a menekülttábortól a Real Madridig

m4sport.hu | Kun Dániel
A nyár egyik legnagyobb slágertémája – legalábbis a futballban – Kylian Mbappé lehetséges Real Madridba igazolása volt. A madridiaknak őt (egyelőre?) nem sikerült megszerezni, az átigazolási piac zárónapján mégis nagy hal akadt a horgukra: Eduardo Camavinga – korunk labdarúgásának egyik legnagyobb reménysége – beteljesítette álmát, a Real Madrid futballistája lett.

Szülei Kongóból, a háború elől menekültek el még születése előtt, így Eduardo Camavinga Miconjében, egy angolai menekülttáborban látta meg a napvilágot 2002. november 10-én. Egy évvel később családja Európába utazva a franciaországi Fougeresben – Rennes-től 50 kilométerre észak-keletre – telepedett le.

Camavinga gyerekkora közel sem volt fáklyásmenet. A hatgyermekes család harmadik sarját édesanyja a cselgáncs felé próbálta terelgetni. Miután a gyakorlás hevében csatatérré alakította a családi fészket, a szülők belátták, a küzdősportot nem kellene erőltetni. Édesapja, Celestino elvitte a Drapeau Fougereshez focizni, egy egyszerű kiscsapathoz, ami nem mellesleg a Real Madrid által fizetett átigazolási díjból is lecsippenthet egy szeletet.

„Nem ismertem a játékot mondta Camavinga a spanyol Marcának. – Anyukám elvitt és beíratott. Amire emlékszem, hogy magamhoz ragadom a labdát és elkezdek cselezgetni.”

Hétéves volt, amikor megismerkedett a világ legnépszerűbb sportjával, azóta mindig az idősebb korosztályokban játszott. Később felkeltette a Rennes megfigyelőinek érdeklődését és meghívták egy nyári tornára. Akkor figyelt fel rá Julien Stéphan, későbbi vezetőedzője.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Eduardo Celmi Camavinga (@camavinga) által megosztott bejegyzés

A majdnem füstbe ment terv

2013-ban még csak 11 éves volt, de úgy tűnt, minden darabokra hullik. A rennes-i szerződése már napirenden volt, amikor leégett a családi házuk. Végül egy jótékonysági akció keretében megkapták a szükséges dolgokat franciaországi életük folytatásához.

„Mindenük odalett” – mondta Nicolas Martinais, gyerekkori edzője.

„Egy nappal később edzésre kellett mennem, a futball segített átvészelni a tragédiát – emlékszik vissza a középpályás. – Így dolgoztam fel a traumát.”

2020-ban az Ouest France-nek adott interjújában így elevenítette fel apja szavait: „Ne aggódj, fiam, nagyszerű futballista leszel és újraépíted ezt a házat.” Édesapja tényleg ezt mondta, meséli Camavinga: „Én voltam a család egyetlen reménye. Ettől nagyon motiválttá váltam. A szüleim most már boldogok, de tudom, még boldogabbá tehetem őket.”

„Úgy emlékszem a tűzre, mintha tegnap lett volna. Iskolában voltam és láttam a tűzoltókat elhaladni az ablak alatt. Az óra után a tanárok odajöttek hozzám és a húgomhoz és elmagyarázták, mi történt. Apukám jött értünk és vele mentünk oda. Minden leégett.”

Végül még abban az évben a Rennes akadémiájára került. A francia klub utánpótlásedzői kitartása és szorgalma mellett sokoldalúsága miatt szerették a legjobban. A középpálya bármely posztján bevethető, védekezésben és támadásban is kiválóan teljesít. Csupán öt évbe került és már a felnőttek között is bemutatkozhatott. 16 évesen és 4 hónaposan a legfiatalabb játékossá vált, aki a francia élvonalban pályára lépett. A gall alakulat színeiben 88 mérkőzésen vetették be, 2 gólt és 5 gólpasszt jegyzett. Egy trófeát, a Francia Kupát hódította el a csapattal a 2018-19-es idényben.

2020 szeptemberében a francia nemzeti tizenegyben is debütált. A Nemzetek Ligájában rendezett Horvátország elleni mérkőzésen 27 percet kapott. Mindössze 17 éves és 9 hónapos volt ekkor, így a válogatottban is a legfiatalabb pályára lépő játékossá avanzsált, több mint 100 éves rekordot adott át a múltnak. A válogatottban eddig három mérkőzésen jutott szóhoz, egy Ukrajna elleni barátságos összecsapáson ollózós mozdulattal szerzett gyönyörű gólja volt az első és eddigi egyetlen találata nemzeti színekben.

“Teljesítettem az álmomat, amiről gyerekkorom óta én és a családom álmodtunk” – fogalmazott a bemutatásán Eduardo Camavinga, 18 éves afrikai gyökerű francia középpályás, a Real Madrid újdonsült játékosa.

Borítókép: realmadrid.com

További tartalmak

Kapcsolódó hírek