Musorujsag
Élő Eredmények

Alaba: A Bayernnek nemcsak a karrieremért, de az életemért is hálás vagyok!

Alaba: A Bayernnek nemcsak a karrieremért, de az életemért is hálás vagyok!

m4sport.hu | Dezső Márkó
David Alaba, a Real Madrid nyári szerzeménye 13 esztendő után intett búcsút a Bayern Münchennek. A tapasztalt hátvéd beszélt a Münchenből való távozásáról, a Bayern vezetőségével való kapcsolatáról, a Sergio Ramostól örökölt 4-es mezről és betekintést engedett a Real öltözőjébe is. Interjú.

Alabával a német Sport Bild készített anyagot. Ezt teljes egészében közöljük.

Alaba úr, már két hónapja a Real Madrid játékosa. Mi az, ami más a királyiaknál, mint a Bayern Münchennél volt?

Az öltözőben – akárcsak Münchenben – pozitív a hangulat.  Éder Militão mellett ülök, a másik oldalamon Raphaël Varane (nyáron a Manchester Unitedhez távozott – a szerk.) foglalt helyet, most pedig Jesús Vallejo. Mindenki próbálja a másikat támogatni. A kapitányunk, Marcelo mindig gondoskodik a jó hangulatról.

Akkor mi az, ami az öltözőn kívül jelent különbséget?

A Real Madrid edzőközpontja igazán szuper és nagyon nagy. Minden játékos rendelkezik egy saját szobával, ahol az embernek két edzés között lehetősége adódik, hogy kicsit visszahúzódjon és pihenhessen. A nyári alapozás alatt előfordult, hogy alkalmanként éjszakára is ott maradtam.

Toni Kroos személyében egy régi, ismerős müncheni arcra lelt. Hogyan segített Önnek?

Már akkor elmosolyodtunk, amikor először találkoztunk az öltözőben. Toni a kezdetekkor nagyon sokat segített, nagy szerepet játszott a beilleszkedésemben. A felesége pedig nagy segítséget jelentett Shalimarnak (Alaba élettársa – a szerk.), ami kedves volt tőle.

Ismét együtt dolgozhat Carlo Ancelottival, aki szintén Münchenből, mint tréner ismer.

Ancelottinak és nekem már a Bayernben is rendkívül jó kapcsolatunk volt. Nagyon örülök, hogy újra vele dolgozhatok, egy becsületes, szuper személyiség, emellett egy tapasztalt és sikeres edző. Németül üdvözölt, ez jópofa volt, ragadt rá valami Németországból. Utána azonban angolra váltottunk.

Hogy áll a spanyollal? Az öltözőben már megy a kommunikáció?

Igen, már viszonylag jól elbeszélgetek mindenkivel. Persze igyekszem fejlődni, minden héten van spanyol órám.

Szomorú amiatt, hogy Lionel Messi elhagyta a La Ligát és nem nézhetnek szembe egymással?

Olyan vagyok, aki a saját csapatára koncentrál. Ennek ellenére meg szeretném magam mérettetni a világ legjobb játékosaival. A bajnokságnak persze nagy kár, hogy Messi már nincs a Barcelonánál. Ugyanakkor még mindig erős csapatuk van, és az egyik fő riválisunk lesznek.

A Realnál nagy huzavona volt Kylian Mbappé szerződtetésével kapcsolatban, aztán végül nem érkezett.

Természetesen játékosként is követem az átigazolással kapcsolatos eseményeket. Mbappé maradt a PSG-nél és nem nálunk játszik. A saját csapatunkra kell fókuszálnunk – ami egy top gárda!

A Bayern elnöke, Herbert Hainer csodálkozott, amikor a bemutatásánál megcsókolta a Real címerét. Kritikus szurkolók is akadtak. Megérti őket?

Ezt szeretném megmagyarázni. Ezen a napon fotómotívumok egész sorát készítették el. Számomra egy izgalmas és érzelmekkel telített nap volt. Boldog voltam, hogy végre megérkeztem. Meg akartam mutatni, mennyire örülök, hogy egy új kihívásnak nézhetek elébe. A címer megcsókolásával senkit sem akartam provokálni, a Bayern Münchent és a szurkolókat sem. 13 gyönyörű évet töltöttem ott. Emberként és játékosként is fejlődtem, a szurkolók mindig támogattak, ezt soha sem felejtem el. A klubot örökké tisztelni és szeretni fogom. Ezen semmi sem változtat.

Madridban a 4-es számú mezt választotta, amit a PSG-hez távozó klublegendától, Sergio Ramostól örökölt. Mekkora nyomást érez?

A 27-es mez (Alaba száma a Bayern Münchennél – a szerk.) a spanyol ligában nem elérhető, ezért az egyesület azt akarta, hogy a 4-est válasszam. Sergio Ramos egy óriási legenda. A pályán nyújtott teljesítményének köszönhetően és azon kívül is sokak számára példakép. Én viszont David Alaba vagyok, senkivel sem szeretném összehasonlítani magamat, a saját történetemet szeretném a Real Madridnál megírni. Egy a lényeg, az, amit a pályán mutatsz, mindegy, milyen számmal.

realmadrid.com

A Münchenből való távozása indulatokat szított. Uli Hoeness az ön tanácsadóját, Pini Zahavit többek közt piranhának is nevezte. Volt kapcsolata a Bayern vezetőivel az átigazolása óta?

A vezetőséggel nem, de az egykori játékostársakkal, fizioterapeutákkal, szakácsokkal, szertárosokkal rendszeresen tartom a kapcsolatot és természetesen még mindig követem a Bayern Münchennel kapcsolatos eseményeket. Nincs bennem semmi harag!

Karl Heinz Rummenigge egy Kicker-interjúban az nyilatkozta, hogy nem volt megelégedve évi 19.5 millió eurós fizetéssel. Történt ezzel kapcsolatban megbeszélés?

Azt sem tudom, hogy rám gondolt-e.

Nem nevezte önt nevén, de ezzel kapcsolatban nem volt helye a találgatásoknak. Önre gondolt…

Mint ahogy korábban is, most is kiváló a kapcsolatom Rummenigge úrral. Amikor eldöntöttem, hogy elhagyom a Bayernt és új kihívásokat keresek, elmondtam neki, azért csinálom, mert emberileg és játékosként is tovább szeretnék fejlődni. Bele akartam fogni valami újba. Ő megértette és a legjobbakat kívánta. Nagyon szépen elbúcsúztattak, az utolsó mérkőzés után mindannyian ott voltunk az Allianz Arenaban. A Bayernnek nemcsak a karrireremért, de az életemért is nagyon hálás vagyok.

Meddig foglalkoztatta a Münchenből való érzelmektől telt távozása?

16 évesen, gyerekként érkeztem a Bayern Münchenhez. Ott váltam férfivé, München a második otthonom lett. A döntés elképesztően nehezemre esett. Továbbra is 13 közösen eltöltött évről, életre szóló tapasztalatokról, barátságokról beszélünk. Időre volt szükségem, mire feldolgoztam a búcsúzást.

A Bayernnél az ön távozása ellenére is van egy osztrák labdarúgó: Marcel Sabitzer. Mit jelent az érkezése, segíteni tudja a Bayernt?

Szép, hogy Ausztria ismét képviselteti magát a Bayernnél. Hihetelenül örülök Marcelnek, a megfelelő lépést tette meg. A csapat segítségére lehet, több poszton bevethető. Nagyon magas minőséget képvisel. Az utóbbi hetekben kapcsolatban álltunk egymással, arra bíztattam, hogy a Bayern egy nagyszerű csapat, München pedig egy szuper város és tetszeni fog neki!

 

 

 

Borítókép: EPA/Sven Hoppe/Pool

További tartalmak