Musorujsag
Élő Eredmények

14 év után újra egymás ellen – Liverpool–Milan párharc a BL szerdai játéknapján

14 év után újra egymás ellen – Liverpool–Milan párharc a BL szerdai játéknapján

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
A Liverpool szerda este 21 órától a Milant látja vendégül az Anfield Roadon a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Az olasz csapat hét év után tér vissza a legrangosabb európai sorozatba, és a liverpooliak mellett egy csoportba került az FC Portóval, valamint az Atlético Madriddal is.

Jelen

A Liverpool az elmúlt évek legjobb formában lévő csapata, játékoskerete mély, s minőségi játékosok alkotják, ráadásul a menedzser már évek óta az a Jürgen Klopp, aki a német „gegenpressing” egyik úttörője. A csapat összértéke a Transfermarkt adatai alapján 879,5 millió euró.

Az idei szezont három győzelemmel és egy döntetlennel kezdték, a legutóbbi hétvégén a Leeds ellen arattak könnyed diadalt, 3-0-ra nyertek Marcelo Bielsa fiai ellen. A sikert beárnyékolja, hogy a nagy reménységnek tartott Harvey Elliott súlyos bokasérülést szenvedett. Pascal Struijk szerencsétlen belépője nyomán az ellenfél lábai közé szorult a mindössze 18 esztendős tehetség bokája, ami eltört. A Premier League legfiatalabb debütánsát már meg is műtötték, várhatóan tavasszal térhet majd vissza – számolt be a klub hivatalos oldalán.

EPA/ANDREW YATES

Elliott mellett csupán a japán Takumi Minamino és a brazil Roberto Firmino pályára lépése kérdéses, így Kloppnak talán nem okoz majd akkora fejtörést a kezdőcsapat összeállítása, mint a tavalyi sérüléshullám alkalmával.

A Milan kiugróan kezdte a 2020-2021-es idényt, a bajnokság hajrájára azonban elfogyott a lendület és a BL-indulás is veszélybe került. Végül a második helyen zárt az együttes, de az ötödik helyezett, már „csak” Európa-liga induló Napoli csupán két ponttal gyűjtött kevesebbet milánói riválisánál. Stefano Pioli csapatának értéke egyébként 466,9 millió euró.

A Milan rosszul is kikerülhetett volna a nyári játékoskeringőből, de a szakmai vezetés jól pótolta a távozókat: a 22 éves, Buffon-utódnak kikiáltott Gianluigi Donnarumma a PSG-be távozott ingyen, a középpályás, a kiváló rúgótechnikájú Hakan Calhanoglu pedig szintén ingyen a városi rivális Internazionaléhoz került. Előbbi a nyári Európa-bajnokságon (is) megmutatta kvalitásait, de a piros-feketék Mike Maignan – francia bajnok, Lille– leigazolásával megtalálták a kapus megfelelő utódját. Fikayo Tomorit végleg megszerezték a Chelsea-től, Sandro Tonalit – aki sokak szerint az új Pirlo, kinézetre biztosan – a Bresciától. A londoni kékektől újra kölcsönvették Tiemoué Bakayokót, és potom egy millióért szerződtették Olivier Giroud-t is Zlatan Ibrahimovic mellé.

A tavalyi évhez képest így gyengébb biztosan nem lett a háromszoros BL-győztes Milan, amely a bajnokságot is jól kezdte: háromból három győzelem, és a Lazio elleni rangadót magabiztos 2-0-val húzta be a hétvégén. A sérültek listáján a milánóiaknak lesz egy nagy hiányzójuk: Ibrahimovicnak Achilles-ín-fájdalmai vannak, ezért biztosan kihagyni kényszerül a találkozót. Ibra mellett Rade Krunic maródi, és a már említett Bakayoko játéka kérdéses.

EPA/ROBERTO BREGANI

Legendás múlt

A két csapat kevés alkalommal találkozott egymással ezt megelőzően – szám szerint kétszer, de azok maradéktalanul emlékezetesre sikerültek.

Először a 2004-2005-ös Bajnokok Ligája-döntőben mérték össze erejüket. Azt az estét egyik csapat drukkerei sem felejtik el, amíg élnek, ki így, ki úgy – az olaszok már a 44. percben három góllal vezettek, a szünetben azonban mintha kicserélték volna az angolokat, és a 60. perc után már 3-3-at mutatott az eredményjelző. Az 54. percben Steven Gerrard fejesével kezdték meg a felzárkózást és 6 perc alatt ledolgozták hátrányukat. A rendes játékidőben és a hosszabbításban nem esett újabb gól, így jöhettek a tizenegyesek: a liverpooliak közül csak John Arne Riise hibázott, így az ötödik olasz rúgó, Andrij Sevcsenko kihagyott büntetője a szigetországiak diadalát eredményezte.

A Milan alakulatát viszont kemény fából faragták: két évvel később újra összefutottak a döntőben a felek, a kispadon ismét Carlo Ancelotti és Rafa Benítez néztek egymással farkasszemet, Filippo Inzaghi két góljára csak Dirk Kuyt válaszolt, így a Milan visszavágott a két évvel korábbi fiaskóért, és 2–1-gyel elhódította a trófeát.

A 2007-es döntő összefoglalója az UEFA Youtube-csatornáján

Jövő

A csapatok jelenlegi formája, eredményei és játékoskerete alapján a Liverpool tűnik a párharc esélyesének. Viszont ahogy a múlt mutatja, egyik csapat sem veheti készpénznek a győzelmet, az angolok sem érezhetik lefutottnak a mérkőzést. Egy biztos: mindkét klub szeretne továbbjutni a csoportból, és ehhez várhatóan mindkét alakulatnak meg kell majd izzadnia – nem csak egymás ellen, a csoport összes többi találkozóján is.

Borítókép: Filippo Inzaghi kezében a BL-serleggel, miután csapata 2-1-es győzelmet aratott a Liverpool felett a legutóbbi összecsapásuk alkalmával, a 2007-es BL-döntőben (Fotó: MTI/EPA/DANIEL DAL ZENNARO)

További tartalmak