Musorujsag
Élő Eredmények

Kéz?! Kéz! Ezért nem adták meg Vécsei Bálint gólját a Leverkusen ellen

Kéz?! Kéz! Ezért nem adták meg Vécsei Bálint gólját a Leverkusen ellen

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin
Néhány pillanatig azt hihettük, a 39. percben Vécsei Bálint már a második Ferencváros-találatot szerezte a Bayer Leverkusen otthonában, de a mérkőzés játékvezetője, Andris Treimanis a VAR közreműködésével érvénytelenítette a találatot – a szabályoknak megfelelően.

Közvetlenül a találat előtt jól láthatóan Vécsei kezét érte a labda, de alkarja a testéhez volt szorítva, ezért sokan foghatták a fejüket: miért kellett elvenni a gólt? A kérdés jogosnak tűnhet, hiszen a középpályás nem használta a karját és a testét sem nagyobbította meg, hogy ezáltal előnyt szerezzen. Sőt, ha nincs ott a keze, minden bizonnyal ugyanúgy a kapuba vágta volna a labdát.

De mindez lényegtelen, mert a jelenleg érvényben lévő FIFA-szabályok értelmében:

ha bármilyen formában, módon és okból a támadó kezét éri a labda, legyen az szándékos vagy vétlen, az esetet le kell fújni.

Egészen pontosan: „támadójátékos véletlen kezezése csak akkor büntetendő, amennyiben azonnal gólt eredményez, vagy a játékosnak és/vagy a csapatának egyértelmű lehetőséget teremt a gólszerzésre (azaz a kezezést követően a labda csak rövid távolságot tesz meg és/vagy nagyon kevés passz történik)” – forrás: MLSZ.

A találkozó szünetében ezt a szabályt részletezte Hegedűs Henrik, az MLSZ vezető adatelemzője az M4 Sport stúdiójában.

A hátvédeknél viszont más a szabály, ott a vétlen kezezés nem számít szabálytalannak, pont ezért nem kapott a Leverkusen büntetőt pár perccel később, amikor Samy Mmaee ért vétlenül kézzel a labdához a tizenhatoson belül.

M4 Sport
Borítókép: M4 Sport

További tartalmak