Musorujsag
Élő Eredmények
×

Eltört a mécses a stadionbúcsúztatón Sallaiék edzőjénél – videó

Eltört a mécses a stadionbúcsúztatón Sallaiék edzőjénél – videó

m4sport.hu
A Bundesliga élvonalában szereplő Freiburg 66 év után búcsúzott el stadionjától, az utolsó mérkőzés lefújásakor Christian Streich vezetőedzőből elő is törtek az érzelmek.

A Dreisamstadionnak, Badenova-Stadionnak, Mage Solar Stadionnak, majd Schwarzwald-Stadionnak is hívott létesítmény több mint 66 évig szolgált a Freiburg otthonául, a búcsú pedig méltóra sikerült: a Sallai Rolandék 3–0-ra nyertek az Augsburg ellen, ezzel – klubrekordot döntve – hat forduló után is veretlenek, három győzelem mellett három döntetlennel ötödik helyen állnak a tabellán. A csapat a következő hazai meccsét már a 34 700 néző befogadására képes új Európa-Park-Stadionban játssza október 16-án a Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot és Willi Orbánt foglalkoztató Leipzig ellen.

A stadionbúcsúztató meccs lefújása után a játékosokkal leültek a fűbe a szurkolók elé, akik a tréner nevét skandálták, az ünnepelt tréner pedig meg is hatódott. A csapat később a lelátóra is kiment, a vezetőedző pedig egy hangosbeszélőn szólt is pár szót a szurkolókhoz.

A Bild statisztikája szerint a Freiburg 999 Bundesliga-gól szerzett a stadionban, amelynek érdekessége, hogy tényleg lejt a pálya, ugyanis a két kapu között 98 centiméteres szintkülönbség van. A Dreisam folyó partján épült arénát egyébként nem fogják lebontani, a jövőben harmadosztályú és női futballmeccseknek fog otthont adni.

Az 56 esztendős Christian Streich tíz éve dolgozik vezetőedzőként az SC Freiburg első csapatánál, de összességében több mint 25 éve áll folyamatosan a klub alkalmazásában. Magához Freiburghoz még régebbi a kötődés, játékosként a városi rivális FC Freiburgnál kezdte profi pályafutását 1982-ben, majd egy stuttgarti és egy homburgi kitérő után itt is vonult vissza. Érdekesség, hogy a stuttgarti és a homburgi időszak között egy szezont játszott az SC Freiburgban is, ahol Joachim Löw és Leroy Sané édesapja, Souleymane is a csapattársa volt.

Játékospályafutása után előbb leérettségizett, majd a freiburgi egyetemen történelem-német-testnevelés szakos tanárként diplomázott le, aztán az SC-hez átigazolva végigjárta az edzői ranglétrát, mígnem 2011 decemberében kinevezték az élvonal utolsó helyén álló felnőttcsapat vezetőedzőjévé. Első, csonka idényében sikerült kiharcolnia a bennmaradást, a másodikban pedig nagy meglepetésre az ötödik helyen zárt, kvalifikálva ezzel az Európa-liga csoportkörébe. A 2014/2015-ös szezon végén kiestek a másodosztályba, de egyből vissza is jutottak, majd újoncként a hetedik helyen végeztek. Azóta stabil tagjai a Bundesliga I. mezőnyének, Streich pedig a legrégebb óta hivatalban lévő vezetőedző a ligában.

Dárdai Pál és Christian Streich a 2017 októberi Freiburg–Hertha bajnoki után (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Edzői tevékenysége mellett nyilatkozataival is felhívta magára a figyelmet, amelyekben a sportszakmai témák mellett sokszor közéleti kérdésekben is megnyilvánul.

Borítókép: Christian Streich (Forrás: Twitter/Freiburg SC)

További tartalmak