Musorujsag
Élő Eredmények

Kylian Mbappé: Csak és kizárólag a Real Madridért hagytam volna el a PSG-t

Kylian Mbappé: Csak és kizárólag a Real Madridért hagytam volna el a PSG-t

m4sport.hu | Szerző: Hercze Kristóf
Kylian Mbappé, a Paris Saint-Germain labdarúgócsapatának szupersztárja a francia L'Équipe-nek adott hosszú interjút – a támadó kendőzetlenül beszélt a nyáron meghiúsult távozásáról, de szót ejtett Neymarról, valamint a francia válogatottról is.

 

A 22 esztendős játékos első ízben a PSG átigazolási időszakáról beszélt.

„Rögtön az elején megjegyezném, hogy nagyszerű nyarat zárt a csapat. Sok hiányzó láncszem érkezett, így nagyon versenyképes lett az alakulat, amely készen áll arra, hogy minden trófeáért versenybe szálljon. Az első hónapokban sokan sérültek voltak vagy csak később csatlakoztak, így tulajdonképpen a Manchester City elleni mérkőzés volt az első, amin már mindannyian hoztuk a megfelelő szintet.”

Kylian Mbappé hozzátette, Lionel Messi érkezése után mindenkinek engednie kellett.

„Amikor ilyen nagyszerű társaid vannak, engedményeket kell tenned. Nem csak te vagy sztár a csapatban, már nem csak te számítasz, hanem mindenki, az egység. Mert csak a győzelem fontos nekünk, nyerni akarunk.”

A támadó elárulta, valóban negatív jelzővel illette Neymart, miután a brazil klasszis a Montpellier ellen Mbappé szerint „sosem passzolt neki”.

„Ez igaz, tényleg mondtam dolgokat. Ilyenek folyamatosan történnek ebben a sportágban, de nem szabad megmaradniuk, épp ezért a mérkőzés után rögtön megkerestem és beszéltem vele. Hasonló beszélgetéseink a múltban is akadtak már, de lesznek a továbbiakban is, mert nyerni szeretnénk, nem szabad, hogy ellenérzéseink legyenek egymással szemben. Közöttünk ilyen nincs, tisztelem Neymart játékosként és emberként is, sőt, csodálom. De ennyi a történet. Nem örültem, hogy nem passzolt egy bizonyos helyzetben. Volt hasonló velem is, amikor nem adtam le a labdát, ő sem volt boldog, de nincs probléma.”

Mbappé kitért a nyári sagára is – mint ismert, a játékos júliusban közölte a PSG vezetőségével, hogy szeretne távozni.

„Kezdetben kértem egy kis időt, hogy átgondolhassam a dolgokat. Az Európa-bajnokság előtt jeleztem a klubnak, hogy nem kívánok hosszabbítani, a torna után pedig szóltam, hogy szeretnék menni. A célom az volt, hogy mindenki számára jó megoldás szülessen, jól járjon a Paris Saint-Germain, a vevő fél, mint ahogy én is. Hogy a lehető legjobb üzlet köttessen meg, és mindenki pozitívan jöjjön ki az egészből. Az volt a szándékom, hogy a klubnak legyen ideje megfelelően pótolni engem, ezáltal mindenki boldog legyen, az volt a tervem, hogy ne ingyen távozzak. A PSG azonban úgy döntött, hogy nem ad el. Én ezt elfogadtam.”

A L’Équipe munkatársának kérdésére, miszerint gondolkozott-e azon, hogy „kierőszakolja” az eladását, Mbappé egyértelmű nemmel felelt.

„Nem, mert hálátlan lett volna. Nem lett volna egyenes egy olyan klubbal szemben, amely 18 évesen szerződtetett, és rengeteget adott nekem az elmúlt esztendőkben. Folyamatosan játszani szeretnék, megmutatni, hogy milyen futballista vagyok, megmutatni, hogy ebben semmi sem zavar meg, még egy sikertelen transzfer sem.”

A fiatal sztárt még Messi megszerzése sem tántorította el a céljától – nem gondolkodott el a hosszú távú maradáson.

„Nem változott a szándékom, mert nem hirtelen érkező impulzusok alapján hozom meg a döntéseimet. Elhatároztam magam, és sokat gondolkodtam a témán. Eleinte kicsit csalódott voltam, hogy nem távoztam, hiszen ha az a vágyad, hogy elmenj, de végül maradsz, nem leszel boldog. De gyorsan továbbléptem.”

Mbappé nem kertelt: a Real Madridba vágyott.

„Természetesen a Madridról volt végig szó. A Real ajánlatot tett értem. Sok mindent lehetett olvasni rólam, ezek nem voltak igazak. Az emberek azzal vádolnak, hogy visszautasítottam hat vagy hét szerződéshosszabbítási ajánlatot, de ez abszolút nem igaz, ahogyan az sem, hogy nem akartam többet beszélni Leonardóval. Az én álláspontom tiszta volt, tájékoztattam a klubot, hogy el akarok igazolni, ezt pedig július végén mondtam. Nem fogok hazudni, amikor Nasszer al-Kelaifi elnök Messi bemutatásakor arról beszélt az egész világ előtt, hogy nem távozom, picit aggódtam. Azt kérdeztem magamtól: Ha nem távozom ingyen, akkor mi történik majd?”

Kylian Mbappé szót ejtett az okokról is.

„Úgy gondoltam, hogy a PSG-vel való közös utam itt véget ért. Új kihívásokra vágytam. Hat-hét éve vagyok már a Ligue 1-ban, mindent megtettem a klubért, úgy gondolom, jól is teljesítettem. A fejlődés, amit 18 éves koromtól itt elértem, szerintem figyelemre méltó. Mindenki véleményt alkothat, ez az én véleményem. Ezek után a következő, logikus lépés a távozás volt. Ragaszkodtam Párizshoz, ha ezen a nyáron klubot váltottam volna, az csak és kizárólag a Real Madrid miatt történt volna meg. Azt sosem lehet tudni, mit hoz majd a jövő. Például ha korábban valaki azzal jön, hogy Messi a PSG játékosa lesz, biztosan nem hittem volna el.”

Hogy van-e esély arra, hogy Párizsban marad?

„Ettől messze vagyunk, tudom, hogy mi volt a tervem a nyáron. Nem leszek képmutató, nem adok kétes válaszokat, ami miatt sokan reménykedni kezdenek. Egyértelmű szándékaim voltam, menni akartam, mindezt úgy, hogy a lehető legjobban járjon a klub is a váltással, és megfelelően pótolni tudjon.” 

A fiatal támadó elárulta, hogy karrierje egyik mélypontja az Európa-bajnokság nyolcaddöntője volt, amelyben Svájc 3–1-ről előbb egyenlített, majd tizenegyesekkel a továbbjutást is megszerezte, kiejtve ezzel a világbajnok francia válogatottat.

„Elveszítettem egy BL-döntőt is, de a mélypont az a nyolcaddöntő volt. Nehéz volt ezek után újrakezdeni, de a nyaralás segített a továbblépésben. Az Olivier Giroud-val való vitám azért húzódott el, mert elhúzták. Őszintén mondom, dühös voltam rá, de két nappal később már eszembe sem jutott az egész. Eljött hozzám, elmondtam neki a véleményem, aztán véget is ért a történet. A sztorit vélhetően csak a média túlozta el. A csapat fölött egyébként végig egy árnyékot jelentett a média, igaz, számunkra ez nem okozott gondot. Megvolt a véleményem, ami azért kapott nyilvánosságot, mert a nyilvánosság előtt kezdődött.”

Mbappé szavaiból kivehető, hogy a sikertelen kontinenstorna után elgondolkodott azon, hogy szünetet tart a válogatottban.

„Mindig minden fölé helyeztem a nemzeti együttest, ez a jövőben is így lesz. Még sosem vettem fel egy eurót sem azért, hogy a válogatottban játszom, mindig ingyen tettem. Sosem akartam probléma lenni, de attól a pillanattól kezdve, hogy úgy éreztem, kezdek azzá válni a válogatott számára, és az emberek ezt így érzik… Ha a francia csapat nélkülem boldogabb, akkor ez így van. Azt éreztették velem, hogy az vagyok, én is ezt éreztem. Olyan üzenetet kaptam, hogy az egóm vezetett az együttes kudarcához, túl sokat akartam, nélkülem pedig eredményesebb lehetett volna az alakulat. Végül találkoztam a szövetség elnökével, Noël Le Graët-vel, és beszéltünk a történtekről.”

Mpabbé leszögezte: azért adott őszinte interjút, mert a nyáron történtek után ki kellett állnia a nyilvánosság elé, hogy elmagyarázza az elmúlt heteket.

„Tartozom a szurkolóknak, a rajongóknak és azoknak, akik engem olvasnak. A nyáron nem tudtam megszólalni, nem volt lehetséges. Most viszont tisztáznom kellett a történteket, és úgy vélem, ez volt a megfelelő alkalom.”

Borítókép: EPA/YOAN VALAT

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Mbappé kiakadt Neymarra: Nem passzol nekem
Szombaton este a Paris Saint-Germain - Messi nélkül - 2-0-ra verte a Parc des Pricesben a Montpelliert. A párizsi csapat a hajrában biztosította be a győzelmet, amikor az elégedetlenkedő Kylian Mbappé már nemvolt pályán.
Külföldi futball