Musorujsag
Élő Eredmények

Ez nem az az olasz válogatott volt – Spanyolország jutott a Nemzetek Ligája döntőjébe

Ez nem az az olasz válogatott volt – Spanyolország jutott a Nemzetek Ligája döntőjébe

m4sport.hu | Szerző: Brúszel Péter
A spanyol labdarúgó-válogatott jutott elsőként a Nemzetek Ligája döntőjébe, miután szerdán 2–1-re legyőzte a hazai pályán játszó Olaszországot, amelynek ezzel megszakadt a világrekordot jelentő harminchét mérkőzéses veretlenségi sorozata.

A milánói találkozón már a kezdősípszó felharsanása előtt megszületett az első meglepetés: Luis Enrique ugyanis a spanyol kezdőbe jelölte a Barcelona felnőttcsapatában mindössze 363 percet játszó Gavit, aki 17 évesen és 62 naposan a válogatott történetének legfiatalabb debütánsa lett.

A fiatal támadóközéppályásban talán még benne volt a drukk az 5. percben, mikor Lorenzo Insigne szerzett tőle labdát, majd Federico Chiesa lövése után Unai Simónnak kellett védenie. A kezdeti olasz lendület aztán alábbhagyott, a spanyolok játszottak veszélyesebben, sőt a 17. percben Ferran Torres révén megszerezték a vezetést (0–1).

Percekkel később a San Siróban nem szívesen viszontlátott Gianliugi Donnarumma hozta a frászt a hazai szurkolókra, de szerencséje volt az Eb legjobbjának, Marcos Alonso lövése ugyan átcsúszott a kezei között, a kapufa azonban megmentette. A játékrész felénél magára talált az olasz válogatott, ám Bernardeschi lövését Simón bravúrral védte, Insigne pedig ajtó-ablak helyzetben rontott, Leonardo Bonucci viszont tovább tetézte a bajt azzal, hogy 12 perc alatt összeszedett két sárgájával kiállítatta magát. A félidő ráadásában aztán jött a feketeleves: Ferran Torres egy tankönyvbe illő akció végén fejjel is bevette az Európa-bajnok kapuját (0–2).

A spanyol válogatott kétgólos vezetése tudatában érthetően nem kapkodott a második 45 percben, az emberhátrányban lévő olaszok erejét pedig nagyrészt a védekezés kötötte le. A 76. percben Donnarumma tartotta életben az olasz reményeket egy nagy védéssel, de Chiesa és Lorenzo Pellegrini is megtette a magáét hét perccel később, hiszen egy spanyol szögletet követő kontra után kettejük összejátékából utóbbi szépített, és állította be a 2–1-es végeredményt.

Az olasz válogatott története során először kapott ki a milánói San Siróban, és megszakadt a világcsúcsot jelentő 37 meccses veretlenségi sorozata, míg a spanyolok visszavágtak az Eb-elődöntőben elszenvedett vereségért, és ott lesznek a vasárnapi fináléban, amelyet az M4 és az m4sport.hu élőben közvetít.

A csütörtöki, torinói elődöntőben a világelső belgák a világbajnok franciákkal találkoznak.

Eredmény,
Nemzetek Ligája-elődöntő:

Olaszország–Spanyolország 1–2 (0–2)
gól: Pellegrini (83.), illetve Ferran Torres (17., 45+2.)
piros lap: Bonucci (42.)

Borítókép: EPA/MATTEO BAZZI

További tartalmak