Musorujsag
Élő Eredmények

Hivatalos: szaúdi kézbe került a Newcastle United

Hivatalos: szaúdi kézbe került a Newcastle United

mti
Csütörtökön lezárult az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Newcastle United adásvétele, a klubot egy szaúdi-arábiai hátterű konzorcium vásárolta meg.

Az egyesület bejelentése szerint a konzorcium a 430 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alapból (PIF), valamint a PCP Capital Partners és az RB Sports and Media nevű cégekből áll.

Jaszir al-Rumjjan, a PIF vezetője, a Newcastle United új elnöke azt mondta, az ügylet hosszú távú befektetést jelent számukra, hogy kihasználják a klubban rejlő lehetőségeket és tovább építsék az egyesület örökségét.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy a Newcastle United, az angol futball egyik leghíresebb klubjának új tulajdonosai lehetünk. Köszönjük a szurkolók évek óta tartó hűséges támogatását, és izgatottak vagyunk, hogy együttműködhetünk velük” – nyilatkozta.

Miután csütörtökön megerősítették, hogy az eddigi tulajdonos, Mike Ashley 14 év után eladta a klubot, a szurkolók ünneplésbe kezdtek a St. James’ Park mellett, mert kedvencük a világ egyik leggazdagabb egyesülete lesz.

A PIF 14 hónappal ezelőtt visszavonta 305 millió fontos ajánlatát, miután a Premier League nem adta meg a jóváhagyást az adásvételhez. A helyzet ezen a héten azért változott, mert szerdán a katari székhelyű beIN Sports műsorszolgáltató, a Premier League jogtulajdonosa kijelentette, hogy Szaúd-Arábia feloldja a csatorna eddigi tiltását, és leállítja az illegális streaming szolgáltatásokat is. Szintén fontos lépés volt, hogy a Premier League „jogilag kötelező érvényű” biztosítékot kapott arról, hogy egyértelműen elkülönül egymástól a PIF és a szaúdi állam, annak ellenére, hogy a PIF elnöke Mohammed bin-Szalman szaúdi koronaherceg.

A Newcastle United lett a 14. klub a Premier League jelenlegi mezőnyében, amelynek többségi tulajdonosa külföldi.

A csapat legutóbb 1955-ben nyert hazai trófeát, és 1927 óta nem volt bajnok az élvonalban. A Premier League-ből kétszer is kiesett, 2012 óta nem végzett a tizediknél jobb helyen, jelenleg hét forduló után a tabella utolsó előtti, 19. helyén áll, és egyelőre nyeretlen.

Steve Bruce vezetőedző csütörtök este elmondta, felkészült rá, hogy hamarosan meneszthetik a tulajdonosváltás miatt, bár szeretné folytatni, és szeretné megkapni az esélyt, hogy megmutassa az új tulajdonosoknak, mire képes.

„Realistának kell lennem, hiszen lehetséges, hogy új vezetőedzőt szeretnének. Az új tulajdonosok általában új trénert akarnak, elég régóta vagyok a pályán, hogy ezt megértsem” – nyilatkozta a The Daily Telegraphnak a 2019 nyarán kinevezett hatvan éves szakvezető.

Bruce felidézte, amióta először nyilvánosságra kerültek a tulajdonosváltással kapcsolatos hírek, ő azt mondta, ez a legjobb dolog, ami a klubbal történhet.

„Természetesen szomorú leszek, ha elveszítem az állásomat, de keserű vagy mérges nem leszek, bármi történjék is” – szögezte le. Hozzáfűzte, ez az a munka, amire egész életében vágyott, és bár voltak nehéz időszakok, rendkívül büszke arra, hogy a Newcastle Unitedet irányíthatja, és ez soha nem fog változni.

Borítókép: Newcastle United (Fotó: EPA/Lindsey Parnaby)

További tartalmak