Musorujsag
Élő Eredmények

Jesus: Csak 8-9 olyan edző létezik, aki újító, a többi utánoz

Jesus: Csak 8-9 olyan edző létezik, aki újító, a többi utánoz

m4sport.hu | Szerző: Romao André
Jorge Jesus, a portugál Benfica vezetőedzője a Global Football Management-konferencia egyik előadója volt, arról pedig hosszasan beszélt, hogy véleménye szerint egy edzőt a kreativitása különbözteti meg a többitől, egy jó és gondolkodó, alkotó típusú edző arra készteti a kollégáit, hogy átvegyék ezeket az új elképzeléseket.

„Csupán nyolc, kilenc olyan edző létezik, aki újító típus, aki alkot valamit. Az többiek csak utánozzák őket” – kezdte beszédét a Lisszabonban megrendezett konferencián.

„Egy edző a kreativitása alapján fog fejlődni. Ezt nem lehet egyetemen tanulni. A játékosaim tudják, hogy gondolkodom. Ezért is szokták mondani, hogy elviselhetetlen vagyok. Számomra nem léteznek határok. Én csakis a fejlődésbe kapaszkodom. Létezik-e olyan edző, akinek ne lennének ambíciói? Mind azok vagyunk. Nincsenek arról szóló könyvek, hogy miként jutsz el a csúcsig. A kreativitásod, az visz előre. Vannak könyvek, amelyek leírják, hogy vezess le egy edzést, de arról egy szó sincs bennük, hogy ágyazd gyakorlatba az elképzeléseidet” – folytatta a tapasztalt, Libertadores-kupa győztes edző.

A 67 éves, sokat tapasztalt tréner úgy gondolja, hogy a legtöbbet a játékosoktól, a meccsektől, de más sportágaktól is lehet tanulni.

„Én nagyon sokat olvasok sportról: kézilabda, kosárlabda, amerikai futball… Edzéselmélet? Nulla. A fejem! Azt használom és a játékosaimmal tanulok. Amikor elkezdjük a karrierünket, alig tudunk valamit. Ma már sokkal jobb edző vagyok, mint amilyen akkoriban, vagy akár öt évvel ezelőtt voltam. Higgy abban, amit csinálsz és fejleszd az elképzeléseidet az edzéseken. Ha hibázol, inkább a saját fejed által tedd, mint mások elképzelései által” – részletezte, mennyire fontos, ha egy edző bátor és a saját útját járja.

Arról is beszélt, hogy számára az egyik legfontosabb dolog, hogy egy labdarúgó élvezze a munkáját, kifejezetten gyűlöli, amikor egy játékos esetében arról beszélnek, hogy a nyomás bénítja le.

„Nem nagyon tudom elfogadni, amikor egy játékos nyomásról beszél. Szerintem csak akkor érezheti ezt, ha nincs meg benne az öröm, a szenvedély a játék iránt. Véleményem szerint, ha egy futballista szenvedéllyel dolgozik, akkor az fogja őt vezérelni. Amennyiben nincs meg ez benne, a nyomás fog uralkodni rajta” – mondta Jesus, egy konkrét példával is megerősítve véleményét.

„Pont egy portugált tudok említeni. Ronaldo. Nyomás? Önök szerint érez ő bármi ilyesmit? Amit ő mutat, az az élvezet és határtalan szenvedély. Ezek vezérlik őt, semmi más. Pontosan ezért vagyok biztos abban, ha egészsége engedi, még 40 akárhány évesen is a labdát fogja kergetni”- említette Cristiano Ronaldót, aki kedden este meglőtte újabb mesterhármasát 36 évesen a portugál válogatottban, Luxemburg ellen.

Borítókép: EPA/Eduardo Costa

További tartalmak