Musorujsag
Élő Eredmények
×

Több csoportban is csak utolsó forduló dönthet a vb-részvételről

Több csoportban is csak utolsó forduló dönthet a vb-részvételről

m4sport.hu | Szidor György
A németek és a dánok már kint vannak, az angolok, a belgák és a franciák nagyon közel a kijutáshoz, de a többi fennmaradó helyért még hatalmas harc várható.

Véghajrájához érkezett a 2022-es világbajnokság selejtezősorozata az európai válogatottak számára. A legtöbb együttesnek már csak két meccse van hátra novemberben, de az öt csapatot számláló csoportokban vannak együttesek, melyek már csak egyszer lépnek pályára, és bíznak abban, ezen esetleg ki tudják harcolni a csoportelsőséget, vagy a pótselejtezőt érő második helyet.

Az elmúlt két fordulóban Németország és Dánia biztosította a helyét a jövő évi tornán, és kisebb csoda kellene ahhoz, hogy a belga, angol, francia hármas ne csoportelsőként jusson ki. Ugyanakkor vannak csoportok, ahol nem elképzelhetetlen, hogy az utolsó forduló dönt az első illetve a második helyről.

A Gracenot számításai szerint a leginkább kérdéses csoportokban a selejtezők végén a portugálok, az olaszok, és a spanyolok kárára a svédek örülhetnek az automatikus kijutásnak. Szintén pótselejtezőre kényszerülhetnek a vb-ezüstérmes horvátok az oroszok mögött.

Nézzük, mennyire befolyásolhatják a csoportok végeredményét az utolsó fordulók.

Az A csoportban biztos, hogy a szerb-portugál kettős végez az első két helyen. A legutóbbi fordulóban mindkét együttes magabiztos győzelmet aratott. Amíg a szerbeknek egy, a portugáloknak két meccsük van hátra, de a csoportelsőség biztosan az utolsó fordulóban, kettejük összecsapásán dől el.

Hátralévő meccsek:
9. forduló, november 11:
Azerbajdzsán–Luxemburg
Írország–Portugália
10. forduló, november 14:
Luxemburg–Írország
Portugália–Szerbia
Az állás: 1. Szerbia 17 pont/7 mérkőzés, 2. Portugália 16/6, 3. Luxemburg 6/6, 4. Írország 5/6, 5. Azerbajdzsán 1/7

A B csoportban hasonló a helyzet, hiszen kisebb csoda kellene ahhoz, hogy ne a svéd-spanyol kettős végezzen az első két helyen. A spanyolokat ugyan meglephetik a görögök, de valószínűleg az utolsó fordulókban dől el az első hely sorsa. Ehhez a spanyoloknak feltétlenül nyernie kell.

Hátralévő meccsek:
9. forduló, november 11:
Grúzia–Svédország
Görögország–Spanyolország
10. forduló, november 14:
Görögország–Koszovó
Spanyolország–Svédország
Az állás: 1. Svédország 15 pont/6 mérkőzés, 2. Spanyolország 13/6, 3. Görögország 9/6, 4. Georgia 4/7 (4-12), 5. Koszovó 4/7 (4-14)

A világbajnokságra Európából 13 válogatott jut ki. A 10 csoportgyőztes, valamint a pótselejtezőkről három együttes. Ez a három a 10 csoportmásodikból és a Nemzetek Ligája alapján kialakult ranglistáról bejutó két válogatott közül kerül ki. A 12 csapatot három ágra sorsolják, az ágak egyenként két elődöntőből és egy döntőből állnak, mindegyik mérkőzésre a hazai pályán játszó csapatot sorsolják. A három ág győztese jut ki a világbajnokságra.

A C csoportban viszont már az utolsó előtti forduló eldönthet mindent, amikor az Eb-győztes olaszok Svájcot fogadják. Aki nyer, szinte biztosan csoportelső, döntetlen esetén viszont az utolsó kör dönthet. Jelenállás szerint az olaszok gólkülönbsége a jobb, így ők lennének az elsők.

Hátralévő meccsek:
9. forduló, november 12:
Olaszország–Svájc
Észak-Írország–Litvánia
10. forduló, november 15:
Svájc–Bulgária
Észak-Írország–Olaszország
Az állás: 1. Olaszország 14 pont/6 mérkőzés (12-1), 2. Svájc 14/6 (10-1), 3. Bulgária 8/7, 4. Észak-Írország 5/6, 5. Litvánia 3/7

A D csoportban a franciák csoportgyőzelme biztosra vehető, de a második helyre még három csapat is odaérhet. A sorsolás alapján a bosnyákok helyzete tűnik a legjobbnak, hiszen mindkét riválisukat otthon fogadják, míg az ukránoknak már csak egy meccse van, a finnek pedig még a franciákat is fogadják.

Hátralévő meccsek:
9. forduló, november 13:
Bosznia-Hercegovina–Finnország
Franciaország–Kazahsztán
10. forduló, november 16:
Bosznia-Hercegovina–Ukrajna
Finnország–Franciaország
Az állás: 1. Franciaország 12 pont/6 mérkőzés, 2. Ukrajna 9/7, 3. Finnország 8/6, 4. Bosznia-Hercegovina 7/6, 5. Kazahsztán 3/7

A franciák vb-címvédőként a Nemzetek ligáját is behúzták és a selejtezőkben is jól teljesítenek. EPA/Alessandro di Marco

Az E csoport a legérdektelenebb, hiszen a belgák minden bizonnyal megnyerik, a csehek és a walesiek számára pedig mindegy, hogy ki lesz a második, mert a másik csapat a Nemzetek Ligájában elért eredménye alapján biztosan jogosult a pótselejtezőre.

Hátralévő meccsek:
9. forduló, november 13:
Belgium–Észtország
Wales–Fehéroroszország
10. forduló, november 16:
Wales–Belgium
Csehország–Észtország
Az állás: 1. Belgium 16 pont/6 mérkőzés, 2. Csehország 11/7 (12-9), 3. Wales 11/6 (8-7), 4. Észtország 4/6, 5. Fehéroroszország 3/7

Az F csoportban található az európai selejtezők egyetlen hibátlan csapata, a dánok az eddigi nyolc meccsükön még gólt sem kaptak, így nem meglepő, már biztos résztvevői a vb-nek. Mögöttük a skótok esélyei a legjobbak, hiszen egy moldovai győzelem biztos pótselejtezős helyet jelentene nekik.

Hátralévő meccsek:
9. forduló, november 13:
Ausztria– Izrael
Dánia–Feröer
Moldova–Skócia
10. forduló, november 16:
Ausztria–Moldova
Izrael–Feröer
Skócia–Dánia
Az állás: 1. (és kijutott) Dánia 24 pont, 2. Skócia 17, 3. Izrael 13, 4. Ausztria 10, 5. Feröer-szigetek 4, 6. Moldova 1

Egyenlő pontszám esetén a gólkülönbség, majd a több szerzett gól, az egymás elleni meccseken szerzett több pont, végül az egymás elleni meccseken szerzett több gól rangsorol.

A G csoportban a hollandokra még két nehezebbnek tűnő meccs vár, de az ő csoportgyőzelmük a legvalószínűbb. Bár még a harmadik helyen álló törökök is végezhetnek az élen, ha a hollandok már csak egy pontot szereznek. A második helyért vívott harcban a törökökre könnyebb meccsek várnak, hiszen a norvégok Hollandiában zárnak.

Hátralévő meccsek:
9. forduló, november 13:
Törökország–Gibraltár
Norvégia–Lettország
Montenegró–Hollandia
10. forduló, november 16:
Hollandia–Norvégia
Gibraltár–Lettország
Montenegró–Törökország
Az állás: 1. Hollandia 19 pont, 2. Norvégia 17, 3. Törökország 15, 4. Montenegró 11, 5. Lettország 5, 6. Gibraltár 0

A H csoportban szintén kétcsapatosra szűkült a véghajrá Oroszország és Horvátország között. Az oroszok ugyan két ponttal vezetnek, amit az utolsó körig minden bizonnyal meg is tartanak, de a zárókörben épp a horvátok vendégei lesznek egy ki-ki meccsre

Hátralévő meccsek:
9. forduló, november 11:
Oroszország–Ciprus
Málta–Horvátország
Szlovákia–Szlovénia
10. forduló, november 14:
Horvátország–Oroszország
Szlovénia–Ciprus
Málta–Szlovákia
Az állás: 1. Oroszország 19 pont, 2. Horvátország 17, 3. Szlovákia 10 (9-8), 4. Szlovénia 10 (9-9), 5. Málta 5 (8-17), 6. Ciprus 5 (3-13)

A magyar válogatott játékosai a labdarúgó világbajnoki selejtezők 8. fordulójában játszott Anglia – Magyarország mérkőzés végén. MTI/Kovács Tamás

A magyar érdekeltségű I csoportban az angolok már az albánok ellen megszerzik a csoportgyőzelemhez szükséges pontokat, de ha valami csoda folytán ez nem sikerülne, akkor a zárófordulóban San Marino ellen csak összejön nekik. Ha az angolok megverik az albánokat, a lengyelek Andorrát, akkor a záróforduló tét nélküli lesz.

Hátralévő meccsek:
9. forduló, november 11:
Magyarország–San Marino
Andorra–Lengyelország
Anglia–Albánia
10. forduló, november 14:
Lengyelország–Magyarország
San Marino–Anglia
Albánia–Andorra
Az állás: 1. Anglia 20 pont, 2. Lengyelország 17, 3. Albánia 15, 4. Magyarország 11, 5. Andorra 6, 6. San Marino 0

A J csoport a pótselejtező szempontjából tartogat még izgalmakat, hiszen a németek már kijutottak. A második helyre viszont még három csapat is esélyes, a sorsolás alapján a pontelőnnyel jelenlegi második románoknak a legjobbak az esélyeik.

Hátralévő meccsek:
9. forduló, november 11:
Örményország–Észak-Macedónia
Németország–Liechtenstein
Románia–Izland
10. forduló, november 14:
Örményország–Németország
Liechtenstein–Románia
Észak-Macedónia–Izland
Az állás: 1. (és kijutott) Németország 21 pont, 2. Románia 13, 3. Észak-Macedónia 12 (15-10), 4. Örményország 12 (8-11), 5. Izland 8, 6. Liechtenstein 1

A Gracenote számításai szerint Wales, Ausztria, Skócia, Lengyelország és Csehország nagyon valószínű, hogy a play-off résztvevői lesznek. Mivel Wales és Csehország egy csoportban vannak, – melyet minden bizonnyal a belgák nyernek -, egyik csapat a Nemzetek Ligájában elért eredményének köszönhetően lesz ott a rájátszásban.

Borítókép: MTI/EPA/Mads Claus Rasmussen

További tartalmak