Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szaúd-Arábia gyarmatosította a Newcastle Unitedet, az olajhatalom a jövő szupercsapatát építheti Angliában

Szaúd-Arábia gyarmatosította a Newcastle Unitedet, az olajhatalom a jövő szupercsapatát építheti Angliában

m4sport.hu | Szerencsés Szilveszter
A Premier League szerint az új tulajdonosok elkülönültek a szaúdi államtól, miközben a Newcastle Unitedet 80 százalékban birtokolja a szaúd-arábiai állami befektetési alap, a konzorcium elnöke pedig Mohammed bin Salman koronaherceg. Örülhetnek a szurkolók, valószínűleg néhány éven belül újra bajnokesélyes lehet a szarkákból és talán 1927 után a bajnoki cím is összejöhet.

Október 7-én, 18 hónapos huzavona után hivatalosan is lezárult a Premier League-ben szereplő Newcastle United tulajdonosváltása.

Mike Ashley 14 év után 300 millió fontért adta el a csapat többségi tulajdonrészét egy szaúdi hátterű befektetőcsoportnak, akik már korábban is tettek kísérleteket, hogy megvásárolják a klubot. A sikeres üzlet érdekében a szaúdiak két éve felbéreltek egy PR-vállalatot, hogy egyértelmű különbséget tegyen a szaúdi politikai vezetés és a szaúd-arábiai közösségi befektetési alap (Public Investment Fund, rövidítve: PIF) között.

Katarnak van hasonló szuverén vagyonalapja

Szaúd-Arábiának a hetvenes évek közepére több pénze lett, mint amennyit kezelni tudott volna, ezért egyfajta takarékpénztárként hozta létre saját szuverén vagyonalapját. Ez a kifejezés ismerősen csenghet, hiszen Katarnak hasonló alapja van, mely 2011-ben vásárolt tulajdonrészt a Paris Saint-Germainből.

A futball mellett azonban hajtottak végre más befektetéseket is olyan nagy vállalatokkal, mint az Uber, a Disney vagy a Starbucks. Ezekkel persze Szaúd-Arábia kockázatmegosztást, diverzifikációt szeretne teremteni a fosszilis tüzelőanyagoktól. Ezek a befektetések azonban kisebbségi részesedések és nem hasonlíthatók ahhoz, hogy teljes mértékben átveszik egy futballklub irányítását, ahol a tulajdonlás több marketinglehetőséget és figyelmet hordoz magával.

Nem csak a közel-keleti monarchiák rendelkeznek szuverén vagyonalapokkal: Norvégiában van a legnagyobb a világon, amely nyugdíjalapként működik és az összes tőzsdéjén jegyzett társaság körülbelül 1,4 százalékát birtokolja. Azonban a PIF-fel ellentétben a norvég befektetési alap nem állítja, hogy független lenne a kormánytól – a pénzügyminiszter kezeli.

A szuverén vagyonalap lényege, hogy az állami érdekekhez kapcsolódik, de akkor az alapot kereskedelmi szempontok hajtják? Abban azonban biztosak lehetünk, hogy ravasz befektetésekre képesek és nem a Newcastle hátvédgondjainak megoldása lesz az elsődleges feladat a januári átigazolási időszakban.

(MTI/AP/Pool AFP/Lindsey Parnaby)

Megszűnt a jogsértés, a liga zöld utat adott

A PL-ben szigorú előírások vonatkoznak a klubok tulajdonosaira, korábban ezért nem hagyta jóvá az üzletet az angol szövetség. Biztosítékot akartak, hogy a szaúdi kormány semmilyen befolyást sem fog gyakorolni a klub működésére. Végül ez úgy tűnik, sikerült, még akkor is, ha a Premier League még tavaly a következőket fogalmazta meg a klubnak szóló levelében: „A PIF igazgatóit királyi rendeletben nevezik ki, és jelenlegi igazgatótanácsát kizárólag (szaúdi) kormányminiszterek alkotják. A PIF-törvény kifejezetten egy (szaúd-arábiai) kormányzati minisztérium irányítása alá helyezi, feladata pedig a nemzet érdekeinek kiszolgálása.”

Nem volt felhőtlen a kapcsolat Szaúd-Arábia és a Premier League közt az elmúlt években. A térségben a beIn Sport, egy katari tulajdonú cég 400 millió fontot fizetett a PL-mérkőzések kizárólagos sugárzási jogért cserébe. 2017-ben azonban Katar és Szaúd-Arábia között pattanásig feszült a diplomáciai viszony, aminek függvényében egy gazdasági bojkott részeként lekapcsolták a beIn Sport adását Szaúd-Arábiában – helyette pedig a beoutQ névű kalózcsatorna tulajdonképpen egy az egyben átjátszotta a beIN adását.

A Kereskedelmi Világszövetséghez is eljutott szellemi tulajdonjog-sértés híre, amely a vizsgálatok után bizonyítottnak találta, hogy a szaúdi államnak köze lenne az esethez. Az ítéletet a szaúdiak elfogadták és azt állították, hogy online ellenőrzési kampányt folytatva céljuk megállítani a kalóztevékenységet.

(A newcactle-i St. James Park MTI/EPA/Getty pool/Alex Pantling)

A közlemény szerint 231 webhelyet világítottak át, melyek megsértették a szellemi tulajdonjogot, de olyan oldalakat is észleltek, amik szoftvereken vagy titkos streaming eszközökön keresztül értékesítették a titkosított TV-csatornák előfizetéseit.

A hatóságok szerint a jogsértők akár 250 000 szaúdi riál (körülbelül 20 millió 600 ezer magyar forint) pénzbírságra számíthatnak, míg a bűncselekményt elkövető webhelyeket is bezárták, a felelősöket pedig legfeljebb hat hónap börtönbe is zárhatják.

A kalózkodással kapcsolatos vita megoldása után a Premier League jogilag kötelező érvényű biztosítékokat kapott, hogy az állam nem fogja ellenőrizni a klubot. Ezekről a jogi garanciákról azonban hiába kérdezték a PL-t, még a The Athletic kérdését sem kommentálták és jóváhagyták az üzletet.

Elkülönül vagy sem?

Az alap jogi szempontból elkülönült szervezetnek számít a kormánytól, és mondhatni valószínűtlen, hogy a szaúdi koronaherceg, Mohammad bin Salman több ezer kilométerről fogja irányítani egy futballklub mindennapi ügyeit.

Alaposabban megvizsgálva a PIF és a kormány kapcsolatát azonban kiderül, hogy ez az elkülönülés teljességgel valószínűtlennek tűnik – kezdve azzal, hogy az alap honlapjáról kiderül, elnöke Salmán szaúdi király fia, aki az autokratikus monarchia tényleges uralkodója. A PIF igazgatótanácsának további hét tagjából hat pedig kormányminiszter.

A honlap szerint az alap jelentést tesz a Gazdasági és Fejlesztési Ügyek Tanácsának, mely egy királyi rendelet szerint létrehozott testület, élén bin Salmannal, aki ugye történetesen a PIF tulajdonosa és bár jogilag ugyan különálló egységet képez a kormány számára, de ez egy autoriter államban vajmi keveset jelent.

Bradley Hope, a Vér és Olaj című könyv társszerzője szerint egy jogi akrobatika szemtanúi lehetünk. Véleménye szerint Szaúd-Arábiában manapság a király az ország irányításának nagy részét fiára, Mohammad bin Salmanra bízza. Kétségtelen, a PIF a szaúdi kormány része, ebben pedig döntő szerepet játszik. Ha a Newcastle a PIF tulajdonában van, akkor azt ténylegesen Szaúd-Arábia kormánya irányítja. Anélkül pedig, hogy tudnánk, milyen jogi biztosítékod adott a PIF a Premier League-nek a szétválasztásról, nehéz elemezni és rávilágítani, hogy hitelesek-e. Ezt mindenki döntse el maga, de a tények ismeretében közel sem lehet elkülönülésről beszélni.

Alapos ellenőrzés után kezdődhetnek meg a fejlesztések

A tulajdonlás elosztása jelentősen változott, 10 százalékot birtokolnak a milliárdos Ruben testvérek, David és Simon, valamint szintén tízet Staveley és Mehrdad Ghodoussi a PCP Capitals Partners nevű cégen keresztül. 80 százalékot pedig a sokat emlegetett szaúd-arábiai állami befektetési alap, azaz a PIF.

A klub új tulajdonosa Amanda Staveley – aki egyébként Mehrdad Ghodoussi felesége – kijelentette, trófeákat akar nyerni a klubbal, köztük 5-10 éven belül a Premier League-et is. Ugyanakkor hangsúlyozta,  a klubnak időbe telik a fejlődés és organikus növekedésre van szükség. Ez párhuzamba állítható a PIF terveivel, miszerint hosszútávú befektetésként tekintenek a Newcastle-re.

A konzorcium alapos ellenőrzéseket fog végezni a klub háza táján, mielőtt fejlesztésekbe kezd és nemcsak azonosítani szeretnék, hogy mit kell megváltoztatni, hanem elemezni is, hogyan lehet azokat a legjobban és leghatékonyabban megtenni.

fotó: MTI/AP/Scott Heppell

Az első feladat a túlélés

A tulajdonosváltás pozitív hangulatot keltett a csapat szurkolóiban annak ellenére, hogy a Newcastle a legutóbbi 37 mérkőzéséből csupán hetet tudott megnyerni és 2021 nagy részében a kiesőzónában tanyázott. Egy mérkőzés megnyerése már önmagában sikersztori lenne a szarkák számára, akik egyelőre nyeretlenül kullognak a tabella utolsó előtti helyén.

Steve Bruce menedzser alatt erőteljesen inog a pad, pozícióját pedig semmiképpen sem erősíti, hogy játékost leghamarabb januárban tud szerződtetni a klub, így nem maradt más lehetséges megoldás a teljesítmény javítására, mint az edzőváltás.

Bruce elmondta a The Telegraph-nak,  szeretné, ha megmutathatná az új tulajdonosoknak, mire képes valójában. Ugyanakkor elismeri, „reális, hogy új menedzsert akarnak”.

Az átvétel meglepetésszerű gyors lezárása miatt azonban nem sorakoznak a jelöltek a St James’ Park kapui előtt – bár a Premier League-ből kiindulva hamarosan új vezetőedző lesz, ha a csapat nem kúszik feljebb a tabellán.

A Mike Ashley-modellnek köszönhetően, melynek célja a klub fenntarthatóvá tétele volt, jelentős játékosmozgásra lenne lehetőség januárban. A pénzügyi fair play (FFP) megszegése nélkül körülbelül 200 millió fontot költhetnek a szarkák. Az elmúlt három évben 38 millió fontos nyereséget könyvelhetett el a klub, köszönhetően a korábbi elnök takarékoskodó stratégiájának.

Drámai átalakítás azonban nem jellemző a januári átigazolási időszakban, ez természetesen nem azt jelenti, hogy tárgyalásokra sem kerül majd sor, ám az elérhető játékosok listája igencsak gyérnek mondható, egyes pozíciók befoltozására, amire hatalmas szüksége lenne a csapatnak, de aligha nyílik majd rá lehetősége a Newcastle-nek. Pedig égető szükségük lenne egy középsővédőre, egy védekező középpályásra és egy befejező csatárra, mindezt alátámasztja, hogy nyolc gólt rúgtak és tizenhatot kaptak hét mérkőzés alatt az idei szezonban. Ráadásul a keretben 25 név szerepel, melyből négy kapus, ezért egyetlen játékosuktól sem kellene megválniuk, ha esetleg szerződtetnek valakit.

Még a világ leggazdagabb klubjának sem lesz sétagalopp 5 éven belül megnyerni a Premier League-et

Roman Abramovicsnak 2003-ban könnyebb dolga volt, amikor átvette a hatalmat a Chelsea fölött és még a Manchester Citynek sem kellett az FFP betartására figyelnie és korlátoznia kiadásait 2008-ban, amikor az Abu Dhabi Group megvásárolta a klubot.

A Newcastle-nek legalább hat elitklubot kell legyőznie, amelyek a pénzügyi bevételeket tekintve jelentősen kiemelkednek a szarkákhoz képest.

A csapat bevétele a 2019/2020-as szezonban 153 millió font volt, ami csupán a nyolcadik legtöbb a Premier League-ben. A top hatos csapatokat az Everton követi 186 millió fontos bevétellel, az előttük elhelyezkedő Arsenal ennek majdnem a dupláját, 345 milliót tud felmutatni, a Tottenham pedig majdnem a tripláját, 402 millió fontot. A hat legjobban kereső klub átlagosan 350 millióval keres többet évente, mint a Newcastle.

Hatalmas bevételi szakadékot kell áthidalnia az új tulajdonosoknak, de figyelembe kell vennie más ambiciózus klubokat is, mint például az Everton vagy a Leicester City. Azonban Mike Ashley fukar és az általános szurkolói hangulatot mérgező stratégiája után és a Manchester City példájából kiindulva a közel-keleti ügyletekkel – vonzóbb lehet a klub és több szaúdi cég szponzorációját is élvezheti a közeljövőben.

Borítókép: Newcastle, 2021. október 8. Szurkolók a newcastle-i St. James' Park stadion előtt várakoznak 2021. október 7-én. Később bejelentették, hogy a Newcastle United első osztályú angol labdarúgóklubot megvásárolta egy szaúdi-arábiai hátterű konzorcium, amely a 430 milliárd dolláros szaúdi állami befektetési alapból (PIF), valamint a PCP Capital Partners és az RB Sports and Media nevű cégekből áll. MTI/AP/Scott Heppell

További tartalmak