Musorujsag
Élő Eredmények
×

A FIFA megszünteti exkluzív partnerségi viszonyát az EA Sports-szal

A FIFA megszünteti exkluzív partnerségi viszonyát az EA Sports-szal

m4sport.hu | Kun Dániel
Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és a FIFA-játék gyártója, az EA Sports, között nézeteltérés adódott a közös folytatás mikéntjét illetően, melynek első lépése a FIFA által követelt egy milliárd dollár volt. Ezen kívül a szervezet meg szerette volna szabni, milyen tartalmakkal dolgozik a játékgyártó.

Október 14-én, csütörtökön adtunk hírt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség igényeiről: négy évente egy milliárd dollárt kér a FIFA a névhasználatért, ami a név mellett a logó és a világbajnokság használati jogát foglalja magában. Ezen kívül korlátozni szeretné az Electronic Arts bevételszerzési forrásait, ami szintén nem nyerte el utóbbi tetszését. Az akkori hírek szerint a döntés év végére volt várható, de úgy tűnik, ettől sokkal hamarabb dűlőre jutottak a felek. Az egy milliárd dolláros díj egyébként a korábbi megállapodás duplája.

A labdarúgó szövetség közleménye szerint újraértékelik megközelítésüket az e-sport és a játékipar felé: nemcsak az EA Sports berkein belül lesz elérhető a nevük, hanem azon kívül is, hogy a labdarúgás rajongóinak több élményt nyújthassanak: „A videojáték és az e-sport a világ leggyorsabban növekvő média megjelenései a Földön, ezért nagyon fontos a FIFA-nak és érdekeltjeinek, hogy maximálisan kihasználják a benne rejlő lehetőségeket a futball és videojáték szerelmeseinek érdekében” – mindez a valóságban inkább azt jelenti, több pénzt szeretnének a jogokért. Hozzá kell tenni, becslések szerint az EA két milliárd dollárt köszönhet évente a játéknak. Így aligha viselné meg, ha évente 250 milliót fizetne a jogokért.

Azért, hogy ez megvalósulhasson, a FIFA tárgyalásokat folytat számos céggel a játék-, a tech- és mobilipar világából, hogy olyan környezetet teremtsen, ahol nem csak az EA bír minden licencjoggal: „A FIFA optimista és izgatott a sportág virtuális jövője miatt és számunkra nyilvánvaló, ezt úgy lehet megvalósítani, hogy a jogok nem csak egy partner birtokában vannak. A tech- és a mobil vállalatok már most is aktívan versenyeznek a FIFA-val való kapcsolatért, a platformjainkért és a globális versenysorozatainkért.”

Bár az EA (még) nem reagált a FIFA közleményére, a cég hosszabb ideje dolgozik azon, hogyan folytathatná a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől függetlenül a FIFA nevű játékot. Októberben az EA Sports általános igazgatójának blogbejegyzéséből kiderült, a társaság vizsgálta a játék átnevezését is, ezért bejegyeztették az „EA Sports FC” védjegyet.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak