Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Sheriff Tiraspol csodája – egy nem létező ország csapatának tündérmeséje a Bajnokok Ligájában

A Sheriff Tiraspol csodája – egy nem létező ország csapatának tündérmeséje a Bajnokok Ligájában

m4sport.hu | Kun Dániel
Egy hivatalosan nem létező – el nem ismert – állam futballcsapata, a Sheriff Tiraspol augusztusban bejutott a Bajnokok Ligájába. Történelmet írt, mert Moldova korábban még sosem képviseltette magát a legrangosabb európai kupában. És ha már ott van, nyerne is – és eddig nyert is, két meccsből kettőt, legutóbb a Real Madrid ellen idegenben.

A nem hivatalos ország, a Dnyeszter Menti Köztársaság

A többségében oroszok lakta terület vezetői a Szovjetunió felbomlása után tartottak Moldova és Románia egyesülésétől, 1992-ben márciustól júniusig háborúban álltak Moldovával, hogy az akkor kikiállított és az azóta sem elismert függetlenségüket megtartsák. A Moldova és Ukrajna között elterülő területet a moldávok végül elismerték autonóm térségnek, hivatalosan azonban az ország nem létezik.

Dnyeszter Menti Köztársaság, vagy más néven Transznisztria (Fotó: wikipedia)

A Dnyeszter folyó bal partján fekvő állam kis túlzással szovjetebb, mint a volt Szovjetunió. A sarló és a kalapács megtalálható a címerben és a köztereken, sőt a Sheriff Tiraspol csapatának címerében is. Lakóinak egy része visszasírja a kommunizmus időszakát, mondván, „mennyivel jobb volt az élet a Szovjetunió idején”. A tyiraszpoli – oroszosan így ejtik – parlament előtt hatalmas Lenin-szobor díszeleg, a főtér látványossága pedig egy tank, melynek csöve Moldova felé fordul – legalábbis mindenki így hiszi.

Lenin-szobor Moldova szakadár, magát Dnyeszter Menti Köztársaságnak nevező területének parlamentje előtt a terület fővárosában, Tiraszpolban (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Így a moldovai futballcsapatnak titulált Sheriff Tiraspol – a futballbajnokság az egyetlen közös Moldovával – valójában Transznisztria, más néven a Dnyeszter-mellék csapata. Tiraszpol egy néhány százezres lakosú és nagyjából 4 200 négyzetkilométeres – nagyjából Győr-Moson-Sopron megye nagyságú – terület fővárosa és közigazgatási központja.

A Sheriff-cégcsoport

A Sheriff Tiraspolt a pletykák szerint két (volt?) KGB-ügynök nevezte át 1997-ben, miután egy évvel korábban megvásárolták a másodosztályú FC Tiraspolt. A Dnyeszter-melléket, amelyet az ENSZ egyetlen tagállama sem ismer el független államként, a Sheriff-cégcsoport uralja, a biztonsági cégként induló vállalkozásnak ma már kúthálózata, szupermarketlánca, tévécsatornája, távközlési hálózata, alkoholmárkája, építési vállalkozása és most már bő húsz esztendeje futballcsapata is van.

Transznisztria gazdaságának körülbelül 60%-át a cégóriás tartja kezében, a helyi politikában is szerepet vállal, sőt ha teheti, formálja. Az adó- és egyéb kedvezményekért pártokat, politikai kezdeményezéseket támogat.

A Divizia Nationala, azaz a moldáv bajnokság egyeduralkodója a Sheriff Tiraspol

Az együttes egy évvel a tulajdonosváltás után már az élvonalban vitézkedett, rendkívül sikeresen: az utóbbi 21 bajnoki szezonból 19-et megnyert a csapat. Az európai porondon az Európa-liga elindulásával – azaz a Bajnokok Ligája és az Európa-liga átjárhatóságának köszönhetően – jelent meg, az első El-szezonban, 2009/10-ben szerepelt először a nemzetközi kupaporondon, azóta három alkalommal – 2010/11-ben, 2013/14-ben és 2017/18-ban – mutatta meg magát a második számú kontinentális kupában.

A moldáv bajnokok a 2000/01-es szezon óta (Forrás: transfermarkt.com)

A tiraszpoliak legnagyobb sikere az idei BL-szereplés kiharcolása volt: a szerb és a horvát bajnokot, a Crvena zvezdát és a Dinamo Zagrebet is kiejtették, majd a csoportkör első fordulójában meglepetésre a Sahtar Donyecket verték hazai pályán 2-0-ra. Amit pedig a Santiago Bernabéuban a Real Madrid ellen elértek, már-már csodaszámba megy: a 89. percben Sébastien Thill élete gólját rúgta a madridiaknak, amivel csapata 2-1-re nyert idegenben.

A 12,38 millió euró összértékű – összehasonlításképpen a Fradi becsült értéke 40,35 millió – csapatot légiósok tömkelege alkotja, bár ez a hazai közönséget aligha aggasztja, mert inkább érzi magát orosznak, semmint moldávnak. A 31 fős keretben mindössze 7 moldáv labdarúgó szerepel, közülük négyen kettős állampolgársággal rendelkeznek. A légiósok sokszínűségét jól mutatja, hogy 17 országból érkeztek.

A csapat népszerűsége alacsony: a több mint 13 ezer férőhelyes arénát bajnokikon általában néhány százan vannak jelen, míg a legutóbbi, Sahtar elleni BL-meccsen ötezer drukker látta – az UEFA szabályozása miatt nem lehettek többen –, ahogy a csapat történelmet ír. A gyenge látogatottság nem a véletlen műve: az el nem ismert ország lakosainak nagy része szegénységben él, a havi átlagkereset körülbelül 200 euró, ezért aki teheti, menekül. Ezt tükrözi a rendkívüli mértékben csökkenő népességszám is.

A légiósok között találunk nyugat-európai, dél-amerikai és afrikai labdarúgót is. Legértékesebb játékosuk a Transfermarkt szerint a csapatkapitány, a kolumbiai Frank Castaneda, értéke egymillió euró. Mivel Moldova nem uniós ország, így a szabály, mely szerint maximum három nem európai labdarúgó lehet a keretben, rájuk nem vonatkozik.

A moldáv labdarúgó-szövetség engedékenysége hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi szinten előreléphessen a csapat: már nem kell bizonyos számú hazai játékost játszatni a moldáv bajnokságban, így még több légióst csábíthatott a csapathoz a szakmai vezetés. Ezért a Sheriff jó európai szereplése nem jelenti azt, hogy a válogatott magasabb szintre lép.

A keret összetételére nem jellemző az állandóság, az idei állományból tízen is a nyáron érkeztek, a legrégebbi keretben lévő játékos a 38 éves kapus, Serghei Pascenco, aki 2018. január 19-én érkezett és 2018/19-es idény óta nem lépett pályára. Nem könnyű egy ilyen átjáróháznak számító klubot trenírozni, de a tavaly decemberben érkező ukrán szakembernek, Jurij Vernidubnak úgy néz ki, sikerül, méghozzá nemzetközi szinten is eredményesen.

A futball szemszögéből moldáv, de egyébként transznisztriai csapat a BL-be jutásával, valamint ott mutatott odaadó és eredményes játékával a labdarúgás térképére került. Meddig marad majd ezen a térképen?

Borítókép: EPA/JUANJO MARTIN

További tartalmak