Musorujsag
Élő Eredmények

Elátkozott hosszabbítás? Különös párhuzam a Manchester United-edzők között

Elátkozott hosszabbítás? Különös párhuzam a Manchester United-edzők között

m4sport.hu | Szerző: Szerencsés Szilveszter
Az utóbbi hetekben egyre nagyobb kilengéssel inog a pad a Manchester United menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer alatt, aki júliusban írt alá hosszú távú szerződést a klubbal. A közelmúlt példáit tekintve azonban ez nem sok jóval kecsegtet.

Kínos, mondhatni arcpirító, 5-0-ás vereséget szenvedett a Manchester United a Liverpool vendégeként a Premier League vasárnapi játéknapján. A vörös ördögök vezetőedzője Ole Gunnar Solskjaer a mérkőzés után úgy nyilatkozott: Tudjuk, hogy mélyponton vagyunk, ennél rosszabbul nem is érezhetjük magunkat. Ez a legsötétebb napom, amióta a Unitedet irányítom”.

„Szörnyű nap ez a Manchester United számára. Egyszerűen lemosták őket, elfogadhatatlan, ami történt. Ennél rosszabb nem is lehetett volna. Ma mindent elveszítettek, fegyelmezetlenek és szervezetlenek voltak. A mai meccsért Solskjaernak és a stábjának vállalnia kell a felelősséget” – fogalmazott Gary Neville Sky Sports szakértője a találkozó után. „Egy ilyen pofon után elviselhetetlen nyomás lesz rajta. A vezetőség azonban tudatta mindenkivel, hogy bízik az edzőben és maradni fog.”

A 48 éves szakembert José Mourinho utódjaként 2018. decemberétől megbízott vezetőedzőként alkalmazták, majd 2019. márciusában véglegesítettek pozíciójában. Idén júliusban azonban 2024-ig hosszabbítottak vele,

ami a Sir Alex Ferguson-éra óta nem jelent jót a Unitednél.

(EPA / PETER POWELL)

A legendás skót menedzsert honfitársa, David Moyes követte a kispadon és hat éves szerződést írt alá még 2013-ban. A megállapodáshoz képest tiszavirág életű kapcsolat kilenc hónappal később ért véget, amikor az akkor címvédő együttes csupán a hetedik helyet foglalta el a tabellán és biztossá vált, hogy 19 év után először nem kvalifikálhatja magát a Bajnokok Ligájába. A szezont Ryan Giggsszel fejezték be, ezt követően érkezett az első nem brit menedzser.

Louis van Gaalt nevezték ki, aki a holland válogatottat hagyta ott a manchesteriek hívására. Meggyőzték, hogy két év helyett inkább háromra írjon alá, ám vele sem sikerült visszatalálni a fergusoni útra és a második szezonja végén, két nappal az FA Kupa-győzelem után menesztették.

A hollandot egy portugál követte 2016-ban. José Mourinhót bízták meg a vezetőedzői feladatokkal és három évben egyeztek meg, amit két évvel később 2020-ig hosszabbítottak meg. De hiába az Európa-liga, a Community Shield és a Ligakupa megnyerése, egy éven belül, 2018 decemberében menesztették – egy Liverpool elleni 3–1-es vereség után. Ismerős helyzet?

Mourinho utódja Solskjaer lett és pont idén nyáron hosszabbítottak vele. Elődei sorsát és a Manchester United őszi eredményeit látva, könnyen elképzelhető, hogy nem tölti ki 2024-ben lejáró megállapodását. A legendás Sir Alex-aranykorszak óta mindhárom menesztett menedzserrel hosszú távra tervezett a klub, az aláírás utáni egy éven belül azonban csak van Gaalt nem menesztették.

33 millió fontba kerültek az elküldött edzők

A klub ügyvezető alelnöke és vezérigazgatója egyaránt Ed Woodward. Civilben könyvelő és befektetési bankár, a United mindennapi ügyeivel foglalkozik és az ő nevéhez fűződnek az edzők szerződtetései és hosszabbításai is.

Moyes menesztését követően 4.9 millió fontot kellett megtérítenie a manchesterieknek, ami a legalacsonyabb összeg. Louis van Gaal esetében már közel a dupláját, 8.4 millió fontot, azonban kettejük végkielégítése el sem éri Mourinhóét – a portugálnak 19.6 milliót kellett kifizetniük.

Moyes, 2014-es menesztése óta összesen 33 millió fontba kerültek a Unitednek a vezetőedzői menesztések, a kifizetéseket jelentősen emelte, hogy egy kivétellel a hosszabb távú elköteleződést követően tették ezt meg.

(José Mourinho, a Chelsea (j) és David Moyes, a Manchester United vezetőedzőjeként 2013. augusztus 26-án (MTI/EPA/Peter Powell)

A norvég maradását valószínűleg döntően befolyásolni fogja a következő hetek teljesítménye. A szurkolók egy része alkalmatlannak tartja, de akadnak még olyanok is, akik autogramot kérnek Solskjaertől.

A Manchester United eddig felemás szezont tudhat magáénak: a bajnokság első öt mérkőzésén veretlen maradt, csupán egyszer játszott döntetlent. Ezt követően kiesett a Ligakupából, majd kikapott az Aston Villa, a Leicester és a Liverpool ellen, valamint döntetlent játszott az Evertonnal. A jó rajt után négy találkozón egyetlen pontot szerzett, így a hetedik helyre csúszott vissza a bajnokságban.

A Bajnokok Ligája-csoportkörében mindhárom mérkőzése a hajrában dőlt el, a Young Boys ellen a hosszabbításban szenvedtek vereséget, a Villarrealt csupán egy 95. percben szerzett Cristiano Ronaldo-góllal gyűrték le, legutóbb az Atalanta ellen pedig 2-0-ás hátrányból fordítva ismét az ötszörös aranylabdás döntötte el a mérkőzést. A PL-ben a Tottenham csapatához látogatnak a 10. forduló szombati játéknapján, a BL-ben pedig az Atalanta elleni visszavágó következik.

Borítókép: Ole Gunnar Solskjaer EPA/Peter Powell

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

A BL-tavasz adhat rá választ, meddig elég csak gólokat rúgni
Egy nappal Lionel Messit követően Cristiano Ronaldo is újabb emlékezetes este végén mondta ki a döntő szót a Bajnokok Ligájában, de a Manchester United – és a PSG – kilátásait épp az korlátozza, hogy a kivételezett sztár státusza nem illik a riválisok diktálta tendenciákba.
Bajnokok Ligája