Musorujsag
Élő Eredmények

Európa-bajnokok a vb-pótselejtezőben: tízen már Katarban, 12 válogatott küzd tovább a 2022-es focivébéért

Európa-bajnokok a vb-pótselejtezőben: tízen már Katarban, 12 válogatott küzd tovább a 2022-es focivébéért

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
Európában véget ért a 2022-es labdarúgó-világbajnokság kvalifikációjának alapszakasza, a selejtező 10 csoportgyőztese már megváltotta repülőjegyét Katarba, a pótselejtezőben további 12 válogatott álmodhat tovább. Összefoglaltuk, hogyan ért véget a kvalifikációs sorozat és azt is eláruljuk, hogyan folytatódik.

A csoportok nagy részében – szám szerint hatban, még ha az angolok kijutása már biztosra vehető volt a San Marino elleni mérkőzés előtt is – csak az utolsó selejtezőkörben dőlt el az első hely sorsa, és néhány csoportban vaskos meglepetések születtek, többek között a 2016-os és a 2021-es Európa-bajnok sem jutott ki közvetlenül a tornára. Vasárnap este Portugália hazai pályán szaladt bele fiaskóba Szerbia ellen – amely így előzte is őt –, hétfőn Olaszország ikszelt Észak-Írországban, így Svájc surranópályán, Bulgáriát lesimázva jutott ki csont nélkül Katarba.

A már biztos vb-résztvevő (európai) válogatottak:  Anglia, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Szerbia, Spanyolország, Svájc
Pótselejtezős helyen végeztek:  Észak-Macedónia, Lengyelország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Skócia, Svédország, Törökország, Ukrajna, Wales
A Nemzetek Ligájából jutottak pótselejtezőbe: Ausztria, Csehország

A pótselejtező lebonyolításáról és a kiemelésről cikkünk végén olvashat részletesen.

A szerb játékosok öröme a portugálok ellen szerzett 90. perces gól után. (Fotó: EPA/MARIO CRUZ)

A csoport

ABC-sorrendben vetünk számot az öreg kontinens selejtezőiről, kezdve az A jelű ötössel. A sorsolás pillanatában Portugália tűnt a csoport esélyesének, de volt némi okuk aggodalomra Szerbia és Írország jelenlétében. Utóbbi két csapat a 2018-as vb előtt is egy csoportból vágott neki a küzdelmeknek, akkor 10 meccs után Szerbia 21 ponttal első, Írország 19 ponttal második, pótselejtezőt érő helyen futott be Wales-t, Ausztriát, Grúziát és Moldovát megelőzve.

Portugália – az első Nemzetek Ligájának és a 2016-os Európa-bajnokságnak a nyertese – mellett alanyi jogon a második NL-kiírás A divíziójának csoportgyőztesei – Olaszország, Belgium, Franciaország és Spanyolország – kerültek ötös csoportba, hogy az NL négyes döntőjét az októberi vb-selejtezők alatt meg tudják rendezni.

Akkor Dánia 5-1-es összesítéssel – az odavágó 0-0 volt Dániában, hazai pályán pedig kiütötték a szigetországiakat – foszlatta szét az ír vb-reményeket. Ezúttal megkímélték magukat a csalódástól és a felesleges fejfájástól – hazai pályán döntetlen az összesen egy pontot szerző Azerbajdzsán ellen és vereség Luxemburgtól –, és kilenc szerzett ponttal (Luxemburg is ennyit gyűjtött) a harmadik helyen futottak be.

Nem úgy Szerbia, amely hat győzelem mellett csak két döntetlent könyvelt el – hazai pályán 2-2 Portugáliával és 1-1 idegenben Írországgal –, utolsó csoportmeccsükön ráadásul meg is forgatták a kést a portugál válogatottban. Az utolsó, mindent eldöntő összecsapáson a luzitánoknak egy pont is elegendő lett volna Lisszabonban és jól is indult számukra a mérkőzés: Renato Sanches bombájával már a második percben vezettek, utána jött a feketeleves: Dusan Tadics lövését bevédte Rui Patricio, majd a 90. percben jött Alekszandar Mitrovics és kifejelte a szerbeket a vb-re.

Szerbia a 2018-as vb után ismét egyenes ágon kvalifikálta magát, míg Portugália a 2014-es vb-selejtezőt követően újra pótselejtezőre kényszerül.

A svédeknek a selejtezők első szakaszában nem sikerült, a pótselejtezőn vajon összejön majd? (Fotó: EPA/JULIO MUNOZ)

B csoport

Meglepetésre Spanyolország döntetlennel kezdett Görögország ellen márciusban, ekkor biztosan nem gondolták, hogy ebből még baj lehet. Végül nem lett, de az utolsó pillanatig bent volt a zabszem azon a bizonyos helyen…

Grúzia és Koszovó az előzetes várakozásoknak megfelelően kihúzta magát a képletből, bár előbbi a görögöket keserítette egy döntetlennel, míg a svédeket a célegyenesben mattolta 2-0-val és ültette vissza a spanyolokat a nyeregbe.

Görögország életében messze vannak már az idők, amikor Eb-t nyert a csapatuk, utoljára 2014-ben jártak világversenyen. A spanyolok elleni döntetlen reménykeltő lehetett volna, de egy Grúzia elleni döntetlen visszarántotta őket a valóságba. Hogy a sormintát meg ne törjék, Koszovóval is döntetlenre adták, így hiába nyertek Svédország ellen, már nem volt reális esélyük az első két hely valamelyikére.

A 2018-as vb-re Horvátországgal vívtak pótselejtezőt, sejthetjük, mi lett a vége (4-1-es összesítéssel a szomszédaink utaztak Brazíliába), ha a világbajnokságon a horvátok egészen a döntőig meneteltek.

Svédország a legutóbbi vb kvalifikációja során a hollandokat ütötte el a kijutási esélyektől a franciák mögött végezve a csoportban, a pótselejtezőn pedig ennél is nagyobb meglepetésre az olaszokat búcsúztatták. A tornán jól szerepeltek: csoportelsőként mentek tovább Mexikó, Dél-Korea és Németország előtt, a nyolcaddöntőben Svájcot verték, a végállomást a negyeddöntő és Anglia jelentette: 2-0 állt a „stoptáblán”.

Ezúttal három győzelemmel kezdtek, és belefért volna a görögök elleni vereség is, ha nem kapnak ki Grúziában és/vagy nyernek Spanyolországban az utolsó körben.

Spanyolország válogatottján és Luis Enrique szövetségi kapitányon nagy nyomás volt: 1978 óta minden vb-n részt vettek. Az utolsó pillanatokban – csoportelsőként – sorozatban 12. vb-jükre is kijuttatták magukat.

A biztos lábú Jorginho az utolsó percekben tizenegyest hagyott ki Svájc ellen. Így 1-1 maradt az állás egy fordulóval a vége előtt. Mint kiderült, megbosszulta magát… (Fotó: EPA/ETTORE FERRARI)

C csoport

Észak-Írország, Bulgária és Litvánia inkább egymás dolgába, semmint a nagyokéba szólt bele. Bulgária az előző selejtező-sorozatban megkeserítette Svédország és Hollandia életét, ezúttal ez nem jötte össze nagy nevű ellenfeleivel szemben.

Észak-Írország a második helyen végzett legutóbb Németország mögött, Csehországot és Norvégiát is megelőzte. Akkor szoros csatában maradt alul Svájc ellen a pótselejtezőn. Az aktuális selejtezősorozatban már nem tudta hozni azt a szintet és ugyan Litvániától pár ponttal elnyúlt, Bulgáriát csak egy egységgel előzte meg.

Az aktuális Eb-győztes Olaszország Svájccal vívott ádáz csatát az első helyért. Svájc csak Észak-Írország ellen vesztett pontot az egymás elleni összecsapásokat leszámítva, míg az olaszok Bulgária és az utolsó körben Észak-Írország ellen is ikszeltek, így a regnáló Európa-bajnok vb-szereplése veszélybe került és pótselejtezőt játszik.

A bosnyákok elleni – nyolc meccsen csupán a második siker – életben tartotta az ukránok vb-ről szőtt álmait, pótselejtezhetnek. (Fotó: EPA-EFE/Fehim Demir)

D csoport

A 2018-as vb győztesének csoportjában Kazahsztán előzetesen bérletet váltott az utolsó helyre. A 2018-as vb-ért Görögországgal és Belgiummal csatázó Bosznia-Hercegovina elé ezúttal nemcsak két csapat, hanem Ukrajna, Finnország és Franciaország is befért, pedig előbbi esetben hatcsapatos, most „csak” ötcsapatos csoportba került.

Finnország és Ukrajna a 2018-as oroszországi megmérettetésre is egy csoportból próbálta meg kiharcolni a részvételt, akkor egyiküknek sem sikerült: Finnország kilenc pontjával csak Koszovót előzte meg, Ukrajna pedig 17 ponttal ugyan Törökország előtt (15 pont) végzett, de Horvátországot (20 pont) és Izlandot (22 pont) sem sikerült maga mögé utasítania.

A bosnyákok kiszálltak, az ukránok és a finnek az utolsó pillanatig harcban álltak a pótselejtezőért. Észak-keleti szomszédaink saját dolgukat nehezítették meg a kazahok elleni kettős döntetlennel, ellenkező esetben az utolsó fordulóban már egy döntetlennel is minimum pótselejtezőt vívtak volna.

Az utolsó fordulóban a bosnyákokat verve megszerezték második győzelmüket, hatszor játszottak döntetlent, de a veretlenség is csak a pótselejtezőre volt elég – de legalább még élnek a vb-reményeik, nem úgy, mint a finneké, akik ott voltak a nyári Eb-n, de a pótselejtezőről az utolsó fordulóban lecsúsztak.

Nagy az öröm: Wales másodikként zárt Belgium mögött és pótselejtezőt vívhat. 1958 óta először juthat vb-re. (Fotó: EPA-EFE/Peter Powell)

E csoport

Észtország az előző vb-selejtező során 11 pontot szerzett csoportjában, de csalóka volt a kép, mert az utolsó Gibraltárt mindenki oda-vissza verte. Nem is termett sok babér sem az észteknek, sem a fehéroroszoknak a mostani selejtezőkben.

Belgium két kihívóval, Wales-szel és Csehországgal harcolt meg a kijutásért. Kiderült, annyira nem kell harcolnia: egy döntetlenre futotta az ellenfelek erejéből. Wales és Csehország harmadikként végzett a C és D jelű csoportban az előző világtorna előtt, ezúttal egyikük a második helyre volt várható.

Nem hozott éles küzdelmet a véghajrá, mert bármi történt volna az utolsó fordulóban – hárompontos előnyből indultak Gareth Bale-ék –, mindkét válogatott ott lesz a pótselejtezőben. A Belgiummal ikszelő Wales végül csoportmásodikként, az észteket verő Csehország Nemzetek Ligája-csoportgyőztesként várhatja a pótselejtező sorsolását.

A skót válogatott 23 pontjával a pótselejtezőn! (Fotó: EPA/ROBERT PERRY)

F csoport

Moldova és Feröer-szigetek nagyjából egyforma eséllyel pályáztak a hatos utolsó helyére, előbbi a korábbi eredmények alapján némileg vérmesebb reményekkel. Csak egymás ellen szereztek ponto(ka)t, az egyik meccset a feröeriek nyerték.

Az Eb-n kiválóan szereplő dánok előzetesen kiemelkedni látszottak az izraeli-osztrák-skót hármashoz képest és ellentmondást nem tűrő játékkal nyerték is a csoportot. Egészen elképesztő, 30-3-as gólkülönbségük és csak az utolsó fordulóban veszített pontjaik statuálják: az Eb-elődöntőt megjárt csapattal a vb-n is számolni kell.

Ausztria, Izrael és Skócia lemaradt a legutóbbi vb-ről, a skótok a harmadik, míg az izraeliek és az osztrákok a csoport negyedik helyén végeztek. A szigetországi válogatott 18 pontot szerzett a második Szlovákiával együtt, bár a szlovákok helyezése sem ért folytatást, mert a kilenc másodikból csak nyolc vívhatott pótselejtezőt és északi szomszédunk a legrosszabb volt ebben a rangsorban.

Skócia aztán nem hagyott kétséget afelől, kivégez a dánok mögött. Az utolsó fordulóban még az ő skalpjukat is begyűjtötték, ami látszólag nem osztott, nem szorzott, a pótselejtős párosítások miatt mégsem volt tárgytalan.

A rövidet a földrajzi szempontból „hamis igazolás”, Izrael húzta: Ausztria csak a negyedik helyen végzett, de Nemzetek Ligája eredménye miatt – megnyerte csoportját a B divízióban – jogosult a pótselejtezőre.

Ennyi volt: a hollandok győzelme első helyet, a norvégok számára hatalmas csalódást jelentett, amivel az északiaknak lefőtt a kávé, harmadik helyen zártak a csoportban és nem lesznek ott a pótselejtezőben sem. (Fotó: EPA-EFE/KOEN VAN WEEL)

G csoport

Az egyik legkiélezettebb csoport utolsó fordulója előtt a csoportelső Hollandia még elbotolhatott, a harmadik Norvégia is kijuthatott egyenes ágon.

A csoport egyetlen válogatottja sem szerepelhetett a 2018-as vb-n, sőt a pótselejtezőt jelentő második helyre sem értek be: Hollandia 19 ponttal és + 9-es gólkülönbséggel harmadik (Franciaország 23, Svédország 19 pont és + 17-es gólkülönbség), Norvégia 13 ponttal negyedik (Németország 30, Észak-Írország 19, Csehország 15), Törökország 15 ponttal szintén negyedik (Izland 22, Horvátország 20, Ukrajna 17) volt.

Gibraltár egyetlen pontot sem szerzett az előző vb-selejtezők alatt – Liechtensteinnel és San Marinóval egyetemben –, amire most is jó esélye volt. Hozta is a papírformát és nem szerzett pontot. Lettország egy fokkal több borsot tört ellenfelei orra alá: Montenegrótól, Norvégiától és Törökországtól is pontot csent.

Hollandia, Montenegró, Norvégia és Törökország versenyfutásából a montenegróiak idő előtt szálltak ki és két fordulóval a vége előtt veszítették el kijutási esélyeiket. A vb-selejtezők előző felvonásában a dánok mögött harmadikak lettek, ezúttal meg kellett elégedniük a negyedik hellyel.

A 10. fordulót jelentő „végső állomásnak” a hollandok 20, a törökök és a norvégok 18-18 ponttal vágtak neki – előbbi + 10-es, utóbbi + 9-es gólkülönbséggel – , Hollandia Norvégiát fogadta, Törökország Montenegróba látogatott. A sorsuk a saját kezükben volt.

A hollandok az utolsó játéknapon két góllal legyőzték a norvégokat, a törökök pedig Montenegróban nyertek, így a hollandok csoportelsőként egyenes ágon jutottak ki a vb-re, a pótselejtezőt érő második helyen pedig a törökök végeztek.

A horvátok dagonyáztak az oroszok ellen, de a végén meg lett a győzelem (és az egyenes ági kijutás). (Fotó: EPA/STR)

H csoport

A „keleti” csoportban a vb-ezüstérmes horvátok joggal pályáztak a csoport első helyére, még ha „őrségváltás” alatt/előtt is áll a gárda. A selejtezőket kissé bágyadtan kezdték: 1-0-s vereség Szlovéniában, szűk győzelem Ciprus ellen, majd döntetlen Oroszországban, aztán beindult a gépezet és az utolsó Oroszország elleni ki-ki meccsen – az oroszok egy döntetlennel az élen maradtak volna – elcsípték az utolsó szalmaszálat az első hely megszerzéséért.

Az oroszok a legutóbbi vb-n alanyi jogon szerepeltek, ezúttal pótselejtezőn kell kivívniuk a részvételt.

Szlovákia és Szlovénia 14-14 pontot szereztek, összességében távol zártak az első két helytől, Ciprus és Málta kettőse egy-egy győzelem mellett két-két döntetlenre volt képes.

Az angolok megalázták San Marinót: 10-0-ra nyertek vendégségben, Harry Kane egy félidő alatt négyet rúgott. (Fotó: EPA/ETTORE GRIFFONI)

I csoport

A mieink csoportját aligha kell bemutatni. Régi jó ismerősünk Andorra ezúttal nem tudott borsot törni az ellenfelek orra alá, a San Marino elleni kötelező győzelmeket pedig hozta. Az Olaszország szívében található 30 ezres miniállam 10 vereséggel és – 45-ös gólkülönbséggel zárt, ennél gyengébb teljesítménnyel egy csapat sem végzett.

A magyar válogatott Lengyelországgal és Albániával folytatott küzdelmet a csoport második, pótselejtezőt érő helyéért, mely álmot az albánok elleni kettős vereség oszlatta el. Az albán válogatott sorsát a lengyelektől és angoloktól kapott vereségek pecsételték meg, míg Lengyelország már csak San Marino győzelme esetén előzhette vmeg Angliát.

A Lengyelország–Magyarország – tét nélkülinek elkönyvelt – mérkőzésen némi meglepetésre 2-1-re nyertünk idegenben. Lengyel barátainknak azért fájhat a fejük, mert a pótselejtezőn emiatt kikerültek a kiemeltek névsorából.

Anglia meggyőző játékkal, veretlenül jutott ki a katari világbajnokságra, csupán két döntetlen játszottak: egyet Lengyelországban, egyet pedig ellenünk a Wembleyben.

Az észak-macedónok öröme: 3-1-re verték Izlandot és zártak a csoport második, egyben pótselejtezőt jelentő helyén. (Fotó: EPA/NAKE BATEV)

J csoport

Talán a selejtező leggyengébb csoportja: Németország mellé a második kalapból Románia, a harmadikból a gyengülő Izland, a negyedikből Észak-Macedónia került. Németország meglepetésvereségén kívül – 2-1-es vereség az észak-macedónok ellen hazai pályán – minden összecsapását megnyerte és Dániával egyetemben a legjobb mérleggel zárt: + 32-es gólkülönbség és három vesztett pont.

Izland az első válogatott, aki a 2018-as vb-n szerepelt és már biztosan nem juthat ki a jövő évi tornára.

Észak-Macedónia, Örményország és Románia futott versenyt a második helyért. Az örmények valószínűleg az első kör – az odavágók – után lefújták volna a csoportot: a második helyen álltak, a „fordulás” után azonban csak két pontot szereztek, amivel nem egyszerű kijutni, nekik sem sikerült.

Egyedüliként a negyedik kalapból, Észak-Macedónia pótselejtezőt játszhat, biztosan nem lesz könnyű dolguk a négyes döntők valamelyikében.

12 válogatott verseng a fennmaradó három európai helyért

A 10 selejtezőcsoport második helyezettjei automatikusan pótselejtezőt vívhatnak. Két Nemzetek Ligája-csoportgyőztes együttes egészíti ki a mezőnyt: az A, B, C és D divízió összesen 10 csoportgyőztese közül a legjobb olyan kettő csatlakozhat a csoportmásodikok táborához, melyek nem jutottak ki egyenes ágon vagy nem zártak valamely csoport második helyén.

Az A divízió négy csoportgyőztese közül három – Belgium, Franciaország és Spanyolország – egyenes ágon jutott ki a tornára, míg Olaszország második helyével a pótselejtezőbe került. A B divízióban Ausztria, Csehország, Magyarország és Wales végzett a kvartettek élén – aminek köszönhetően feljutottak az A-ba.

A Nemzetek Ligája rangsora alapján Ausztria, Csehország és Wales is előttünk áll, ezért Ausztria negyedik és Csehország harmadik selejtezős helye ellenére is bekerül a négyes döntők egyikébe.

A párosításokban hat kiemelt válogatott hat nem kiemelt ellenfelet kap a selejtezőkben elért eredményeik alapján: mivel öt darab ötcsapatos csoport volt, ezért a hatcsapatos csoportok második helyezettjeinek pontjaiból levonásra kerülnek a csoport utolsója ellen elért eredményeik.

E rangsor szerint Portugália, Skócia, Olaszország, Oroszország, Svédország és Wales kerül a kiemeltek közé, Törökország, Lengyelország, Észak-Macedónia, Ukrajna és a – Nemzetek Ligájából részvételt szerző – Ausztria, Csehország kettős a nem kiemelt együttesek névsorába.

A kiemelés jelentősége: a kiemelt csapatok hazai pályán léphetnek pályára az „elődöntőkben”.

Az elődöntők sorsolását november 26-án, pénteken 17 órától tartják a svájci Zürichben.

Az elődöntőket 2022. március 24-én rendezik, majd újabb sorsolás következik, ahol már a sors dönti el, mely nemzeti tizenegyek játszhatnak otthon. A három döntőt március 29-én bonyolítják le és alakul ki végül a 13 fős európai vb-mezőny.

Borítókép: EPA/MARK MARLOW

További tartalmak