Musorujsag
Élő Eredmények
×

Optimális esetben akár tizenegy NB I-es játékos is ott lehet a vb-n

Optimális esetben akár tizenegy NB I-es játékos is ott lehet a vb-n

m4sport.hu | Szidor György
Legtöbbjüknél - a formájuk mellett - azon múlik a vb-szereplés, hogy válogatottjuk miként szerepel a pótselejtezőkben.

Véget értek az európai és az afrikai selejtezők csoportküzdelmei a 2022-es katari labdarúgó világbajnokságra. Már csak a pótselejtezők vannak hátra, Európából a fennmaradó 3 helyért 12 csapat, míg Afrikában az 5 helyért 10 csapat van versenyben. Magyarország biztosan nem lesz ott a tornán, de a még érdekelt válogatottakban találunk olyan játékost, akik az OTP Bank Ligában szerepelnek, így ha sikerrel veszik a pótselejtezőket, ott lehetnek Katarban jövő november-decemberben. A  kiemelések miatt a magyar bajnokságban játszó labdarúgók nem találkozhatnak egymással a pótselejtezők során.

vb pótselejtező forrás: m4sport.hu

Olekszandr Zubkov az ukránok nyolc csoportmeccséből heten is pályára lépett, hatszor be-, egyszer lecserélték, összesen 122 percet játszott. A Ferencváros támadója valószínűleg a pótselejtezőn is kerettag lesz, hogy a két meccsen kiharcolhassa a vb-részvételt. Zubkov az idei Európa-bajnokságon is tagja volt az ukránok keretének, a hollandok elleni első találkozójukon azonban már 13 perc után le kellett cserélni sérülés miatt, több meccsen már nem is lépett pályára a tornán.

Laidouni a Fradiban is alapembernek számít (MTI/Illyés Tibor)

A zöld-fehérek tunéziai légiósa, Aïssa Laïdouni válogatottja mind a hat selejtezőjén játszott, három meccsen végig, háromszor pedig csereként, összesen 513 percet szerepelt a csoportküzdelmek során, és egy góllal járult hozzá, hogy együttese pótselejtezőt játszhasson. A 24 esztendős játékos idén mutatkozott be a válogatottban és mostanra alapembernek tekinthető. Amennyiben sikerrel veszik az oda-visszavágós párharcot, úgy valószínűleg ott lesz a tunéziai keretben.

Ryan Mmaee korábban a belga U16-os, U17-es, U19-es és U21-es válogatottban is pályára lépett tétmérkőzéseken, mielőtt 2016-ban bemutatkozott a marokkói válogatottban. Ezután öt év szünet következett, majd idén a vb-selejtezőkre kapott ismét meghívót. Mind a hat csoportmeccsen játszott, valamennyi alkalommal lecserélték, de így is 449 percet töltött a pályán. A selejtezők során 4 gólt szerzett és 4 gólpasszt is kiosztott. Ráadásul négy gólját az utolsó két csoportmeccsen, Szudán és Guinea ellen szerezte, nagyban hozzájárulva a továbbjutáshoz. Ha a pótselejtezőn is ilyen eredményes lesz, és csapata továbbjut, szinte biztos a helye a vb-keretben.

Afrikában a csoportküzdelmek után továbbjutó tíz együttes oda-visszavágós párharcokban dönt az öt vb-kvótáról.
Az öt kiemelt: Algéria, Szenegál, Marokkó, Nigéria, Tunézia
Az öt nem kiemelt: Egyiptom, Mali, Ghána, Kongói DK, Kamerun

Idősebb testvére, a szintén a Fradit erősítő Samy Mmaee eddig ötször szerepelt a válogatottban, a selejtezők előtti barátságos meccsen még pályára lépett, a tétmeccseken viszont háromszor a keretbe sem került, háromszor pedig a kispadról nézte végig a találkozót. Valószínűleg ha a klubcsapatában állandó játéklehetőséghez jut, talán a pótselejtezős, majd a vb-keretbe is befér.

A szerb Zseljko Gavrics két idei barátságos meccsen mutatkozott be hazája csapatában, de a selejtezőkön nem számoltak vele. Mivel a Fradiban sem számít alapembernek, az ő vb-szereplése meglepetés lenne. Hasonló a helyzet a Honvéd szerb játékosával, Nenad Lukicsot is két idei meccsen kipróbálták, de a selejtezőkön már nem számoltak vele.

A Puskás Akadémiában szereplő cseh Patrizio Stronati ugyan már 2018-ban válogatott kerettag volt, de csak a kispadig jutott, mint azon a két idén márciusi selejtezőn is, amikor legutóbb meghívták a keretbe. Azóta nem számolnak vele, az ő szereplése sem elképzelhetetlen, de kiemelkedő tavaszi produkció, és cseh továbbjutás a pótselejtezőkön kellene hozzá.

A Fehérvár ukrán játékosa, Jevhen Makarenko már 2014-ben bemutatkozott válogatottban, majd hosszabb szünet után 2018-ban is kapott pár meccset, 2020 óta azonban állandósította helyét. Egészen az utolsó három selejtezőig, amikor nem kapott meghívót. Azonban ha az ukránok kijutnak, nem elképzelhetetlen a vb-részvétele.

Az európai pótselejtezők elődöntőinek sorsolását november 26-án, pénteken 17 órától tartják a svájci Zürichben. A kiemelt együttesek lesznek a pályaválasztók. Az elődöntőket 2022. március 24-én rendezik, majd újabb sorsolás következik, ahol már a sors dönti el, mely nemzeti tizenegyek játszhatnak otthon. A három döntőt március 29-én bonyolítják le és alakul ki végül a 13 fős európai vb-mezőny. Portugália, Skócia, Olaszország, Oroszország, Svédország és Wales került a kiemeltek közé, Törökország, Lengyelország, Észak-Macedónia, Ukrajna és a – Nemzetek Ligájából részvételt szerző – Ausztria, Csehország kettős a nem kiemelt együttesek névsorába.

A selejtezősorozat legnagyobb meglepetését Észak-Macedónia okozta, többek között a románokat és az izlandiakat is megelőzve értek oda a pótselejtezős helyre. A csoportmeccsek során három NB I-es játékos is kerettag volt. A Zalaegerszegben játszó Nikola Szerafimov a 10 meccsből hétre kapott meghívót, de valamennyit a kispadról nézte végig, így még várna kell, hogy bemutatkozzon a válogatottban.

A fehérvári Viszar Muszliu az Eb után a vb-n is ott lenne Észak-Macedóniával (EPA/GEORGI LICOVSKI)

A fehérvári Viszar Muszliu ennél jóval komolyabb szerepet tölt be a válogatottban, ő 2017 óta alapember, a mostani sorozatban a tíz meccsből kilencen pályára lépett. Szerepelt a nyári Európa-bajnokságon is, összesen 39 válogatottságnál tart. Ha válogatottja túljut a pótselejtezőn, sorozatban a második világversenyen szerepelhet.

Szintén sokat tett a vb-részvételért az MTK-ból Bojan Miovszki, aki az őszi selejtezőkre kapott először meghívót, szeptemberben még csak a kispadig jutott, az utolsó négy meccsen azonban csereként beállva egy gólpasszal segítette pótselejtezős helyre válogatottját.

(A fenti névsor a novemberi állapotot jelenti, időközben még jöhetnek illetve mehetnek játékosok, akik esélyesek a vb-szereplésre.)

Borítókép: A két Mmaee akár együtt is szerepelhet a katari tornán MTI/AP/Martin Meissner

További tartalmak