Musorujsag
Élő Eredmények
×

Xavi, az ösztönös zseni, akit megváltóként vártak Barcelonában – vajon edzőként is beválik?

Xavi, az ösztönös zseni, akit megváltóként vártak Barcelonában – vajon edzőként is beválik?

m4sport.hu | Kun Dániel
A Barcelona nem a legszebb napjait éli manapság: a klub cruyffi identitása romokban. Ebben a nehéz időszakban érkezett Xavi, a Barca-stílus egyik legfőbb élharcosa, hogy visszavezesse a katalánokat ahhoz a játékfelfogáshoz és eredményességhez, amivel sikeresek lettek. Vér, verejték, könnyek szegélyez(het)ik majd útját, mert azt a bizonyos pálcát repedten kapta meg, és bármikor eltörhet.
FC Barcelona Facebook

Szétzilált jelen

Joan Laporta 2021 tavaszán szörnyű állapotban vette át a Barcelona irányítását a második elnöki ciklusára; nemcsak gazdaságilag, hanem szakmailag is: a klub eladósodottságának mértéke a fizetésképtelenség határához közelít(ett), míg a klub vezetése és vezetőedzői, először Ernesto Valverdével, majd Quique Setiénnel és Ronald Koemannal egyre jobban eltávolodtak a korábban bevált sikerrecepttől – vagy legalábbis erre kényszerültek.

Már az elején leszögezendő, hogy a Barca labdabirtoklást és elképesztő dominanciát megtestesítő stílusára olykor-olykor találtak ellenszert az ellenfelek, de a 2000-es évek végén és a 2010-es évek első felében megállíthatatlannak és ellenállhatatlannak tűnt a csapat.

Dicső, hiú reményeket tápláló múlt

Abban a csapatban szerepelt és töltött be vezérszerepet Xavi Hernández is. A középpálya motorja Josep Guardiola irányítása alatt ért fel eposzi magasságokba és maradt ott 2015-ig, amikor a katari Al-Szaddhoz igazolt levezetni. Ha jobban belegondolunk, lehet, hogy ez a lépés annak a képnek a része volt, aminek utolsó darabja Xavi vezetőedzővé válása a Barcelonánál…

Xavi már távozásakor tudta és tervezte, vezetőedző szeretne lenni, miután szögre akasztja a stoplist. Edzői karrierjét a katariaknál kezdte, ahol meglepetésre meg tudta honosítani eszményesített filozófiáját, sokkal szerényebb kerettel és merőben más futballkultúrában.

A Barcelona elnöke, Joan Laporta a 2003-as edzőváltása után – akkor a gyengén teljesítő és csupán 147 napot kapó Radomir Anticot Frank Rijkaard váltotta – ismét merészet húzott. De lehet-e merésznek nevezni Xavi kinevezését?

A csapat esze a Közel-Keleten egy szinte csak hazai játékosokból álló – jelenleg 20,7% a légiósok aránya – bajnokságba csöppent, amely rendre a bajnoki címért harcol és 15 trófeájával rekordbajnok is.

Katarban a légiósok számát klubonként öt főben korlátozzák, így ennél nagyobb arány csak alacsonyabb létszámú kerettel fordulhatna elő.

A 2019/20-as idényben címvédő Al-Szaddnál Jesualdo Ferreirától vette át a karmesteri pálcát, mondhatni, kézhez kapott egy akkor már számára ismert és kiismert projektet, amivel elkezdhetett készülni legfőbb céljára, a Barca vezetőedzői posztjára. „Nem lehet rögtön Ferrarim vagy óceánjáróm, egy kis csónakkal, egy kis autóval kell kezdenem, hogy kipróbáljam magam és tapasztalatot szerezzek” – nyilatkozta 2019-ben a Marcának.

Az évek során hozta a jó eredményeket, nem akármilyen játékkal. A katariak úgy játszottak és játszanak – persze teljesen más színvonalú közegben, mint a spanyol bajnokság és az európai topfutball –, mintha a vérükben lenne Johan Cruyff játékról alkotott víziója. Pedig az állományban nincsenek, sőt nem is voltak sztárok (és egykori Barca-nevelések Xavin kívül). Legfeljebb olyanok, akik korábban magas szinten űzték a labdarúgást, mint Santi Cazorla vagy André Ayew.

Az Al-Szadd összértéke 26,65 millió euró az éppen futó szezonban, átlagosan 952 ezer eurót ér a 28 fős keret egy-egy játékosa – a harmadik legértékesebb gárda az övék a katari ligában.

Milyen Xavi edzői filozófiája?

„Mióta Cruyff Barcelonába került edzőként, létezik a Barca-DNS. Mióta a Barcánál focizom  – 10-11 éves koromtól kezdve – a labdán jár az eszem: megérteni a játék működését, tudatosan előre tudni hova passzolom a labdát. Ezt tanítják a La Masíán, a futball iskolájában, és ez a játékrendszer élethosszig tartó tanulási folyamat. A háromszögeket kialakító játékot, a labdabirtoklást és az arra való törekvést. Ezt mindet Cruyffnak köszönhetjük.”

A legfontosabb szerep a négyes játékosé – ahol Sergio Busquets játszik a Barcelonában több mint tíz éve: „Minden támadásnak ott kell átmennie, ott kell a háromszögeket kialakítani.”

Xavi Al-Szaddja jellemzően labdabirtoklásra törekedett: első szezonjában még átlagosan 60% alatt állt meg a labdabirtoklási mutató (59,68%) minden versenysorozatot figyelembe véve. Az elmúlt és az idei idényben még tovább nőtt a fölényük: 61,32, majd 61,81%-ra. Szembetűnő, hogy azokon a mérkőzéseken, ahol nem tudtak jelentős fölénybe kerülni – 50% körül billegett a labdabirtoklás –, nehéz helyzetbe kerültek: szoros meccsen nyertek, ikszeltek vagy kikaptak.

Sokpasszos támadófutballt játszottak, ami helyzetek számában is megmutatkozott: 473,24-szer passzoltak 85,5%-os pontossággal, és 15,47 kapuralövést dolgoztak ki átlagban idei mérkőzéseiken. A lövéspontosság más lapra tartozik, de 2,15 várható gólátlagból 2,88-at hoztak ki meccsenként. Ha Barcelonában is meg tudja valósítani ezt a mértékű dominanciát és helyzetkialakítást, jelentősen több gólt szerezhetnek.

A statisztikák azt nem mutatják meg, hogy a katari bajnokság csapatainak védelme mennyire acélos a spanyol pontvadászat együtteseiéhez mérve…

Xavi igazi futballfilozófusi ígéret, aki szinte minden korábbi Barca-edzőnél jobban követi a Cruyff által megálmodott stílust. A pályán igazi vezéralkat, aki tréneri karrierje során is a kemény munkában, a szabályokban és a Barca-DNS-ben hisz.

Játékosként karmester volt, edzőként ugyanerre törekszik. Számos edző keze alatt játszott és rendkívül nyitott gondolkodású: jól példázza, hogy nemcsak a labdarúgás világából, hanem más sportágból is merít ötleteket.

Xavi kedvelt formációja a 4-2-3-1, újabban pedig a 3-4-2-1-et használta, amit alkalmanként 4-1-4-1-re módosított. A 3-4-2-1-es felállásban három védővel és két védekező, valamint két támadó szellemű középpályással, egy kilencessel és két szélső támadóval állt fel. A katari csapatban korábbi válogatottbeli játszótársa, Santi Cazorla diktálja a tempót, míg a négyes szerepét a brazil Guilherme tölti be. Ezek nagyon fontos szerepek, melyek minden bizonnyal a Barcánál is kidomborodnak majd. Utóbbi szerepét szinte biztosan továbbra is Sergio Busquets tölti be, aki időnként az idei szezonban is meg-megcsillantja korábbi kiválóságát, míg előbbire számos jelentkező akad: Pedri, Frenkie de Jong, Gavi vagy a keveset játszatott Riqui Puig.

A középhátvédek gyorsasága kulcsfontosságú Xavi játékrendszerében (hasonlóan Guardiola elképzeléseihez): minél hamarabb kerüljön fel a labda és tartsanak lépést a magas letámadással: „a csatár az első védő, a kapus az első csatár” – mondta Cruyff.

Az Al-Rayyan elleni mérkőzés első gólja a középhátvéd, Tarek Salman mélységi passzának és a támadó Hasan Al-Haydos beindulásának volt köszönhető (az ellenfél védekezését inkább nem elemezném, több sebből vérzik…)

Kulcstényező lesz, hogy a hátsó alakzat közepén robbanékony és villámléptű labdarúgók álljanak, mert az ellenfél sokszor belőtt labdákkal fog operálni, hogy mentesüljön a nyomás alól. Ilyen kaliberű játékos Ronald Araújo vagy Eric García, érdekes lesz látni, Gerard Piqué, Clément Lenglet vagy Samuel Umtiti (ha még tudják róla, hogy a keret tagja…) milyen szerepet tölt majd be Xavinál, mert gyorsnak éppenséggel nem nevezhetők.

„Örömmel szeretnénk pályára lépni, támadófutballt játszani, a széleket megnyitni, dominálni, keresni a szabad területeket…” mondta bemutató sajtótájékoztatóján.

Széltében játszani: az egyik legfontosabb alapkő. Xavi szeretné, ha a csapat széthúzná az ellenfelet és a szélekről bontaná meg annak védekezését. Gyors és lehengerlő futballt kíván játszani – az ellenfél térfelén, látványosan és eredményesen, főleg előbbi, mert meglátása szerint a jó eredmény mit sem ér jó játék nélkül.

Szívesen áll fel tükörszélsőkkel, hogy játékosai befelé – a jobbik lábukra cselezve – törjenek kapura. Középcsatárának nem csak a góllövés, hanem a társak kiszolgálása is feladata: Baghdad Bounedjah az Al-Szadd csatára Xavi „hatalomátvétele” előtt katari rekordot jelentő 39 gólt szerzett 22 mérkőzésen. Szerepe megváltozott a katalán edző irányításával és már nem csak a góllövésben – amiben azért gyengültek a mutatói –, hanem a társak kiszolgálásban is élen jár.

Fontos megjegyezni, a katari liga erőssége európai viszonylatban – a Twenty First Group szerint (egy tanácsadó cég, amely a világ bajnokságait rangsorolja játékosok teljesítményének értékelése céljából) a spanyol negyed-, ötödosztály szintjének felel meg. Szintén az adataik alapján az Al-Szadd kiemelkedik a mezőnyből: a spanyol másodosztály középcsapatai között lehetne a helye.

Guardiola az akkor spanyol harmadik vonalban vitézkedő Barca B-től került a kispadra. Mégsem érdemes összehasonlítani őket, mert mint a fenti adatok mutatják, az Al-Szadd más szint a katari bajnokság többségéhez képest.

Ködös jövőkép

A gránátvörös-kékek anyagi helyzete miatt Koeman mester kénytelen volt a fiatalokhoz nyúlni, közülük többen is bizonyították, érdemes rájuk számítani. Gavi, Nico González vagy éppen a tőlük kevesebbet játszó trió, Álex Balde, Yusuf Demir és az utóbbi meccseken feltűnő Abde, a jövő emberei lehetnek. Közülük csak Demir és Abde „külsős”, előbbi az osztrák Rapid Wientől, utóbbi a negyedosztályú Hérculestől érkezett a B csapathoz.

Xavi kiemelt fontosságot tulajdonít a saját nevelésű játékosok beépítésének, és azt sem árt hozzátenni, a jelenlegi pénzügyi helyzetben nem nagyon van más választása „új igazolásokat” kipróbálni: „A saját nevelésű labdarúgók mindig extrán elkötelezettek. Ez az ő otthonuk, a Barcából valók, ahol felnőttek. Olyan ez nekik, mint egy saját vállalkozás. Azonban azoknak, akik kívülről jönnek, 17-18 évesen, sok idő alkalmazkodni, akár egy-két év is lehet, hogy megértsék, mit jelent a Barca-stílus. Ezért nagyon fontos, hogy a saját nevelések sikeresek legyenek.”

Korábban ugyanis – a klub valaha volt legnagyobb sikerkorszakában is – a saját nevelésű játékosok rendszeresen kaptak játéklehetőséget – többségük bizalom és támogatás mellett be is vált. „Nagyon büszke vagyok arra, hogy a talán valaha volt legjobb Barcelonában játszhattam, legtöbbször 7, 8, 9 vagy 10 Barca-neveléssel együtt. Tito Vilanova edzősége alatt előfordult, hogy 11 volt ez a szám.”

A Barcelona közelmúltja megmutatja, amikor többségbe kerültek a klubon kívülről érkező labdarúgók, krízishelyzet ütött be. A jelenlegi helyzet jól példázza: míg a kapusok, Marc-André ter Stegen és Neto – főleg előbbi, mert a brazilnak csak epizódszerep jut – könnyedén beilleszkedtek, addig ha a mezőnyjátékosokat monitorozzuk, sokkal árnyaltabb a kép.

Tegyük hozzá, a második számú kapus posztra inkább igazolnak valakit jelentős(ebb) összegért, semmint fiatal saját nevelés kapjon lehetőséget. A 22 éves Inaki Pena a legújabb jelölt, aki legalább a második csapatnál rendszeresen véd.

A védelem közepének francia különítménye Lenglet-vel és Umtitivel kevésbé sikersztori, még ha mindketten jól is indultak. Utóbbi csillagászati fizetést kap(ott), és legalább nem játszik. A szélén Sergino Dest jó igazolásnak tűnik, de nem elhanyagolható szempont, hogy az Ajaxtól jött, hasonló futballkultúrából.

A középpályát most már egészen „kitakarították”, Frenkie de Jong és Philippe Coutinho maradt hírmondónak. Előbbit – szintén egykori Ajax-játékosként – aligha bánják a katalánok szimpatizánsai, általában tolja a csapat szekerét, semmint visszahúzza. Coutinho már más tészta: egy vagyonért érkezett és sok értékelhetőt továbbra sem mutat.

A támadóharmad szélén Ousmane Dembélé teljesítménye szinte értékelhetetlen, mert sérülések sorozata miatt huzamosabb ideig nem játszik, a középcsatár posztján teljes az idegenlégiós-dominancia: Memphis Depay, Sergio Agüero, Martin Braithwaite és Luuk de Jong. Közülük utóbbi kettő esetében érthetetlen, mit keres a katalánoknál…

Nem csoda, hogy Xavi Guardiolához vagy Vilanovához hasonlóan, szívesen támaszkodna a saját nevelésekre. A jelenlegi keret előbb felsorolt néhány játékosa bizonyítja: hiába jó egy játékos– Coutinho kiváló formában játszott Liverpoolban –, a játékstílusba nem biztos, hogy beleillik.

Természetesen Barcelonában sem forr ki tízévente sorozatban triplázó aranygeneráció, mégis joggal bízhatnak a La Masía bázisában, mert kerülnek ki ígéretes tehetségek, akiknek csak lehetőséget kell adni és hamarosan kiderül, élnek-e vele. Ehhez az kell, hogy a vezetés a megfelelő irányba tekerje a kormányrudat és türelmesen kezelje őket és a vezetőedzőt.

„A távozásom nem egy viszonlátásra, hanem egy hamarosan találkozunk volt. A Camp Nou mindig az otthonom marad. Bármit mondjanak, miénk a világ legjobb klubja. Ti vagytok azok a szurkolók, azok az emberek, az a klub, amelyet a legjobban szeretek. És most visszatérek. Hamarosan találkozunk Culék, hajrá Barca!”

A jó előjelek és a számok nem jelentenek garanciát Xavi „felemelkedésére”, mert a sport (is) attól szép, hogy nem lehet semmit sem biztosra venni. Hiába reménykednek sokan, hogy Xavi lesz a megmentő, a következő tíz-tizenöt év trófeahalmozásának vezére, egyelőre csak ígéret, akiben ott rejlik a potenciál. Nem szabad elfelejteni: edzői pályája elején jár és a Barcelona kispadja nem Katar.

Szerencse a szerencsétlenségben: Xavi olyan időszakban érkezik vissza a katalán klub kötelékébe, amikor a megszokottnál több türelmet kaphat a vezetőségtől. Erre egyrészt barcelonai múltja, másrészt a csapat hatalmas mértékű átalakulása ad jogosultságot. Irreális lenne elvárni, hogy trófeákat szerezzen az idény végén, és az sem lenne meglepő, ha a BL-indulást jelentő első négy hely valamelyikét már sikeres szezonzárásnak könyvelnék el.

Ugyanakkor ezzel egy időben Xavinak lehetősége nyílhat a keretet saját szája-íze szerint alakítani. Noha ehhez méretes büdzsé nem áll rendelkezésére, tekintélyének köszönhetően mégis komoly beleszólása lehet az együttes játékosállományának megválasztásában.

„Az első lépései jól sikerültek Katarban. A kérdés az, hogyan halad a jövőben. Hogy jó edző legyél, időre van szükség, de ha olyan intelligens vagy, mint Xavi, minden egyszerűbb” mondta róla Bora Milutinovic, egykori válogatott edző, aki többek között dolgozott az Egyesült Államok és Mexikó nemzeti csapatainál.

Heimir Hallgrímsson, az izlandi csodatevő – aki kijutatta Izlandot a 2016-os Eb-re – és egykori Al-Arabi tréner hasonlóan vélekedett„Valószínűleg már azelőtt készen állt, mielőtt belefogott az edzősködésbe. Mégis helyes lépés volt Katarban kezdeni.”

Egy dolog mégis biztos: bemutatásán voltak páran, akik bízva bíznak: Xavi Hernández a barcelonai messiás, ő lesz az újabb csodatevő.

9 422 szurkoló köszöntötte a helyszínen a visszatérő legendát, sokan a bemutatása előtt két órával már a lelátón várakoztak…

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Xavi új szoftvert fog alkalmazni a Barca taktikájának elemzésére
Xavi Hernández érkezése óta a Barcelona kispadjára, alaposan belecsapott a lecsóba és rendesen felforgatta a csapat életét. Legfrissebb elképzelése szerint egy olyan szoftvert szeretne alkalmazni a mindennapi munkába, amely fejlesztővállalatának maga is befektetője.
Külföldi bajnokságok
Xavi: A történet folytatódik...
Xavi, a Barcelona legendás középpályása, vezetőedzőként tér vissza a Barcelonához. A katalánok saját nevelése az Instagram oldalán osztotta meg első gondolatait a „hazatérésről”.
Külföldi futball
Legendák a Barca kispadján? Xavi Puyolt szeretné edzői stábjába!
Sajtóhírek szerint minden bizonnyal Xavi Hernández lesz a Barcelona labdarúgócsapatának következő vezetőedzője. A hírek szerint a klub és az ikonikus középpályás megegyezett a személyes feltételekről, csupán a két klubnak kell dűlőre jutnia egymással.
Külföldi bajnokságok
Guardiola: Xavi felkészült arra, hogy a Barcelona edzője legyen
Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere edzői pályafutását a Barcelonában kezdte el. Mielőtt átvette volna az első csapatot, mindössze egy évet dirigálta a katalánok második számú együttesét. Már-már tényként kezeli a világ sajtója, hogy hamarosan egy másik klublegenda, Xavi Hernández lesz a Barca új vezetőedzője, ezt az elképzelést a vérbeli katalán City-mester teljes mellszélességgel támogatja.
Külföldi bajnokságok