Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az MU többet költött a Ferguson utáni edzőmenesztésekre, mint Varane megvételére

Az MU többet költött a Ferguson utáni edzőmenesztésekre, mint Varane megvételére

m4sport.hu | BP
A Manchester United labdarúgócsapata 2014 óta közel 40 millió fontot fizetett ki, csak hogy megszabaduljon vezetőedzőitől.

Pedig ki gondolta volna 2013 tavaszán/nyarán, hogy a következő években egy vagyont költ majd az angol rekordbajnok edzői végkielégítésére?!

A Vörös Ördögök történetük legszebb időszakát zárták le éppen, Sir Alex Ferguson 27 éves „uralkodása” alatt többek között 13 angol bajnoki címet és kettő Bajnokok Ligáját nyert a csapat.

A skót mester ráadásul maga jelölte ki utódját: a hatéves szerződést aláíró David Moyest kiválasztottként és úgy fogadták a klubnál, hogy hosszú távra megoldott a vezetőedzői poszt.

Ehhez képest egy év sem jutott neki Manchesterben, tíz hónapos edzői regnálása a harmadik legrövidebb a United történetében. Egy Community Shield-trófeával, azaz egy angol szuperkupa-győzelemmel és 7 millió fontos végkielégítéssel a zsebében távozott.

Moyest Louis van Gaal követte a kispadon, és bár a holland második idényének végén FA-kupát nyertek a manchesteriek, másnap útilaput kötöttek a talpára, ami 8,4 millió fontjukba került.

Jól indult a Mourinho-éra, de sokba került a Manchesternek (Fotó: EPA/Nigel Roddis)

A Van Gaal után, 2016 nyarán nagy reményekkel érkezett José Mourinhóval is került serleg a gyűjteménybe (Európa-liga- és Ligakupa-győzelem az első szezonban), két évvel később azonban már a portugálnak sem volt maradása. Az MU-val szemben a Special One nem járt rosszul anyagilag a kirúgással: 15 millió font ütötte a markát.

Mourinho a klub korábbi játékosának, az 1999-es Bajnokok Ligája-döntő hősének, Ole Gunnar Solskjaernak adta a kilincset 2018 decemberében. A norvég előbb megbízott edzőként vette át az együttest, majd a biztató kezdet és három hónap után véglegesítették a vezetőedzői poszton, amelyet vasárnapig töltött be. A hírek szerint 7 millió fontot kapott, hogy szedje a sátorfáját.

A Manchester United tehát bő hét év alatt összesen 37,4 millió fontot dobott ki az ablakon költött edzőmenesztésre. Ez négymillióval több, mint amennyiért most nyáron a világbajnok védőt, Raphael Varane-t vette a Real Madridtól.

Mondjuk, eddig a francia hátvéd sem volt bombaigazolás, sorozatos sérülései miatt csupán kilenc mérkőzésen lépett pályára United-mezben. Igaz, Varane még bizonyíthat az MU-nál, ellentétben a fenti szakemberekkel.

Borítókép: EPA/PETER POWELL

További tartalmak