Musorujsag
Élő Eredmények

Soha nem látott fölénnyel nyerte Pedri a legjobb 21 éven aluli futballistának járó díjat

Soha nem látott fölénnyel nyerte Pedri a legjobb 21 éven aluli futballistának járó díjat

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Az olasz Tuttosport lap kiosztotta az idei Golden Boy-díjat, azaz a legjobb 21 éven aluli futballistának járó elismerést – a Barcelona tehetsége tarolt a szavazáson.

A spanyol Pedri nyerte a Tuttosport lap hagyományos, évente kiosztandó díját, a legjobb U21-es futballistának járó Golden Boy-elismerést. A fiatal középpályás a sportújságírók szavazásán 318 pontot gyűjtött, közel háromszor annyit, mint a mögötte másodikként végző Jude Bellingham. A díj történetében nem volt még példa ekkora különbségre, a 19. kiírás nyertese abszolút tarolt a voksoláson.

Pedri 73 mérkőzést játszott idén (a legtöbbet a topligás labdarúgók közül), ennek során pedig a spanyol válogatottal elődöntőbe jutott az Európa-bajnokságon – itt is elnyerte a legjobb fiatal játékosnak járó elismerést –, illetve ezüstérmet szerzett a tokiói olimpián.

A 19 életévét csütörtökön betöltő futballista az első olyan játékos, akit ugyanabban az évben jelölnek az Aranylabdára, a Raymond Kopa-, illetve a Golden Boy-díjra.

A tavalyi Golden Boy-címet Erling Haaland nyerte, míg Szoboszlai Dominik a díj történetének legjobb magyar eredményét érte el 8. helyezésével. Az RB Leipzig játékosa ezúttal már nem szállhatott küzdelembe a rangos elismerésért, hiszen az idei kiírás 2001. január 1-je után született labdarúgóknak szólt, Szoboszlai pedig október 25-én töltötte be 21. életévét.

Az olasz Tuttosport által 2003-ban alapított elismerésről negyven rangos futballszakíró döntött. Húsz jelöltből választhatták ki a sportlapok képviselői az idei Golden Boy-t, minden szakíró öt tehetségre adhatott le szavazatot. A díjat korábban olyan neves játékosok hódították el, mint Wayne Rooney, Lionel Messi vagy Kylian Mbappé.

Borítókép: Getty Images

További tartalmak

Kapcsolódó hírek