Musorujsag
Élő Eredmények

Lionel Messi: Érdekes volt Sergio Ramos jelenléte, de már én is látom, hogy remek ember

Lionel Messi: Érdekes volt Sergio Ramos jelenléte, de már én is látom, hogy remek ember

m4sport.hu
A spanyol Marca exkluzív interjút készített a nyáron a Paris Saint-Germainhez szerződőd Lionel Messivel. Az argentin klasszis a beszélgetésben szót ejtett a távozásáról, a párizsi beilleszkedéséről, de beszélt Cristiano Ronaldóról és Xaviról is.

 

A 34 esztendős támadó az interjú első felében hosszasan ecsetelte a párizsi életet, s elmondta, hogy igazából olyan gyorsan történt a klubváltás, hogy tulajdonképpen még nem is volt ideje átgondolni, mennyi mindent ért el a Barcelonával, milyen sok rekordot állított fel a La Ligában.

„Most jól érzem magam. Sikerült beilleszkedni, a gyerekek elkezdték az új iskolát, kialakult a napi rutin. Noha a selejtezők miatt sokszor utaztunk, összességében minden rendben van, jól beilleszkedtünk itt. Könnyebb volt, mint elsőre gondoltuk. Sokat agyaltunk rajta, mennyire nehéz lesz itt egy új élet, de végül pont leginkább féltett a gyerekek voltak azok, akik a leggyorsabban hozzászoktak az új helyzethez.”

Lionel Messi szót ejtett a Bajnokok Ligája-esélyekről.

„Mindenki azt mondja, hogy a PSG a favorit, nem is tagadom, hogyha a neveket nézzük, akkor esélyesnek számítunk, de azért kell még dolgoznunk ahhoz, hogy igazán erős csapattá váljunk. Még egységesebbé kell kovácsolódnunk, de szerencsére ehhez minden adott, mert nagyon jó játékosaink vannak, ami nagy előny. Azonban nem mi vagyunk az egyedüli esélyesek, más csapatok is favoritok. A BL-ben sok a jó együttes, nehéz mindenki dolga. Noha tényleg esélyesek vagyunk, ez nem csak ránk igaz. Most jól megy a Liverpoolnak, de ott van a manchester City, a Bayern München, a Real Madrid és az Atlético Madrid is. A Real mindig versenyképes, ugyanez vonatkozik az Atléticóra is, mindkét alakulat a végsőkig küzd.” 

Az argentin klasszist Cristiano Ronaldóról is kérdezték.

„A Manchester United remek csapat, jó játékosokkal. Cristiano már ismerte a klubot, de az akkoriban azért még más szakaszban járt. Lenyűgöző, hogy visszatérése után milyen gyorsan alkalmazkodni tudott. Egyből gólokat szerzett, egyáltalán nem volt probléma a beilleszkedéssel. Noha az MU az angol bajnokságban nem annyira jó, kiegyensúlyozott sorozat a Premier League, ahol hamar változhatnak a dolgok. December után sok minden felfordulhat, bármi megtörténhet. Sok idő telt el, mióta mindketten egy bajnokságban szerepeltünk. Szép időszak volt ez nekünk, ahogy a szurkolók számára is. Gyönyörű emlékek, melyek a futball történelemkönyvében megmaradnak.”

Szóba került Kylian Mbappé – a francia sztár lehetséges távozásáról nem tudott sok mindent mondani Messi.

„Az az igazság, hogy nem tudom, hogy a következő szezonban is a PSG-nél lesz-e. Csak ő tudja, mit szeretne és hogy mit tesz majd. Én csak annyit mondhatok, örülök, hogy maradt erre az idényre velünk. Fontos játékosa a csapatnak, együtt küzdünk a kitűzött célokért, teljes mértékig ezekre koncentrál jelenleg. Aztán hogy mit hoz a nyár? Tényleg, ezt nem tudom. Egyébként perfektül beszél spanyolul, de angolul és franciául is, nyilván.”

A klasszis elmondta, nagyszerű a hangulat a Paris Saint-Germain öltözőjében.

„Szerencsém volt, mert nagyon jó emberekkel és játékosokkal kerültem egy öltözőbe, ez a legfontosabb. Így gyorsan be tudtam illeszkedni én is. Persze tény, hogy eleinte furcsa volt, egyrészt új helyre költözni ennyi év után mindig nehéz, másrészt viszont amiatt meg könnyű volt, hogy sokakat ismertem már, ráadásul sokan beszélnek spanyolul. Összetartó a társaság, amit már kívülről is láttam, most meg belülről, a saját szerepvállalásommal tovább tudom erősíteni. Sergio Ramos jelenléte érdekes volt eleinte, ha belegondolunk, hogy ő évekig a Real, én meg a Barcelona kapitánya voltam, megannyi el Clásicót vívtunk meg, harcoltunk a pályán egymás ellen. De mindez a múlté, mindig tiszteltük egymást, attól függetlenül, hogy riválisok voltunk. Különleges érzés, hogy ma meg csapattársak vagyunk. Ami Ramost illeti, apránként ismét visszanyeri a formáját, remélhetőleg gyorsan játékra alkalmas lesz, mert kulcsember, ami a jövőbeli céljainkat illeti. Ramos egyébként nem okozott nekem meglepetést. Beszéltünk már sokszor korábban, sok csapattársam is volt, akik meséltek róla, hogy milyen is ő valójában. Most, hogy sok időt töltöttem vele Párizsban, ténylegesen láttam, hogy remek ember.”

A Barcelonáról és Xaviról.

„Xavi rengeteget adhat a Barcelonának. Olyan edző, aki rendkívül sok mindent tud, ráadásul tökéletesen ismeri a klubot, a várost, gyerekkora óta ott él. Visszahozta a reményt a Barcába, elképesztő tiszteletnek örvend a szurkolók és a játékosok körében is. Fontos lesz a személye a fiatalok számára is, mert tanítani fogja őket. Vele javul majd a csapat, ebben nem kételkedem. Gyakran beszélünk, barátok vagyunk és sok minden megosztunk egymással. Mióta elhagyta a Barcát, tartottuk a kapcsolatot. Gratuláltam neki a kinevezésekor. Biztosan sikeres lesz, keményen dolgozik és jól ismeri az akadémiát is.”

Messi elmondta a véleményét Ronald Koeman menesztéséről, valamint Dani Alves visszatérésről is.

„Az edzőkkel szemben mindig is volt egy igazságtalanság. Ez igaz Koemanra, igaz Valverdére, és így tovább. Amikor az eredmények rosszak, a legegyszerűbb rögtön az edzőre mutogatni, őt leváltani, nem pedig a játékosokat. Koeman nehéz időszakban vállalta el a Barcelonát, ahonnan kulcsjátékosok távoztak, mégis sok fiatalt fel tudott vinni a felnőttekhez. Ahogy mondtam, mindig az edzőt a legkönnyebb hibáztatni. Ezt ők tudják is, ez a szakmájuk. Dani Alves visszatérése nagyon meglepett, különösen az, hogy épp most. De nagy pluszt adhat, ami Xavi számára fontos, mert Alves hozzá hasonlóan győztes típus, igazi bajnok, aki ezt át tudja adni a társaknak is. A pályán kívül is rengeteget fog dolgozni, az elkötelezettségével és a győzni akarásával. Mindig is a legjobbat akartam a Barcelonának. Noha most nem ott játszom, mindig is a klub rajongója leszek. Azt akarom, hogy jól menjek nekik. Úgy gondolom, az együttes hamarosan visszakerül a bajnokságban is oda, ahova tartozik.” 

A Marca munkatársa feltette a kérdést: vajon Joan Laporta elnök igazat mondott, hogy Messinek csak és kizárólag a klub pénzügyi helyzete miatt kellett távoznia?

„Nem tudom, ez már a múlt. Elhagytam a Barcát, és azóta eltelt sok idő. Annyit mondtak nekem, hogy nem tudunk hosszabbítani, és nem maradhatok. Fölösleges további bűnösöket keresni, a múlton agyalni. Én elhiszem, amit mondtak, aztán ennyi. Mindig is azt mondtam, hogy visszatérek a Barcelonához, mert ez az otthonom, itt fogok élni. Nyilvánvalóan ha tudok valamiben segíteni a klubnak, akkor szívesen megtenném majd.”

A támadó végül elmondta, nagyon örül, hogy az argentin válogatott kijutott a katari világbajnokságra, ám sok munka vár még a válogatottra, hogy esélyesként induljon el a tornán. Messi hozzátette: boldog, hogy korábbi edzőjének, Luis Enriquének jól megy a spanyol nemzeti tizenegy élén, s örülne, ha jövőre Spanyolország–Argentína finálét rendeznének…

„Spanyolországgal, vagy igazából bárkivel szívesen játszanék. Szeretnék még egy nagy döntőben szerepelni, még egy célomat elérni. A lelkesedésem és a vágyam eziránt állandó.”

A Paris Saint-Germain szerdán 21 órakor a Manchester City vendége lesz a Bajnokok Ligájában – a mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

 

 

Borítókép: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

További tartalmak