Musorujsag
Élő Eredmények
×

A La Masia köszöni, jól van – de sokba kerülhet, hogy Xavinak mása sincs

A La Masia köszöni, jól van – de sokba kerülhet, hogy Xavinak mása sincs

m4sport.hu | Petykó Adrián
Első vezetőedzőként megvívott Bajnokok Ligája-találkozóján a Benfica elleni gól nélküli döntetlennel még továbbjutásra áll csoportjában, de nehéz helyzetbe került a Barcelona, ugyanakkor tudható volt, hogy Xavi Hernández reformja rövid távon korlátok közé szorul, hiszen jelenleg csak a saját bázisra támaszkodhat a problémák kezelésekor.

Mit adtak nekünk a rómaiak? – a Monty Phiton-i felvetésre az utánpótlásuk egyediségét hangsúlyozó, arra hagyományosan építő büszke Barcelonában is ugyanaz a válasz: a külsősök azt adják hozzá a rendszerhez, amit magunktól nem tudunk.

Kocsis Sándor, Czibor Zoltán, Ronald Koeman, Samuel Eto’o, Juliano Belletti, Lionel Messi, Pedro Rodríguez, David Villa, Ivan Rakitić , Neymar és Luis Suárez

– BEK- és BL-döntős gólszerzőik névsorából Messin és kis jóindulattal – 18 évesen leigazolt – Pedrón kívül egyikük sem saját nevelésű.

A góllövés különleges képesség, nem lehet tanítani. Nem véletlen, hogy a csatárok megbecsültsége mitikus a futballban. Ennek köszönhetően felülreprezentáltak, kezdve a mindenhol számon tartott gólkirályoktól az egyéni díjak csúcsát jelentő Aranylabdáig, transzferdíjakban, fizetésben és a szurkolói szívekben, valamint a klubok históriáiban.

Nincs ez másképp Barcelonában sem, Sztoicskov-Laudrup-Romário éppúgy, mint Ronaldinho, Eto’o, Villa majd Suárez, azzal az importált tudással egészítette ki a Barça-iskolán nevelkedő gerincet, amely az i-re teszi fel a pontot. E tekintetben Xavi egyelőre kényszerpályán mozog, és a klub katasztrofális gazdálkodása nem is ígér könnyű kiutat.

Kun Agüero szívproblémái a visszavonulását sejtetik, Ansu Fati sérülékenysége aggasztó, ahogy Ousman Dembéléé is, aki hosszú idő után állhatott be a Benfica ellen. Ám ahogy Memphis Depayon is látszott, igyekszik, hogy érti a rá bízott feladatot, de a megoldásai görcsösek és bántóan hektikusak, úgy a fegyelmezetlen francia szélső is lendületes és kiszámíthatatlan cselező, nagy potenciállal, de könnyen túltolja driblit és olykor öncélú.

Xavinál a cruijffi ideának megfelelő, általa egyszerűen helyesnek nevezett módban a formáció másodlagos, de a keddi 1-3-4-3-as felállása szimbiózisba került a Benficáéval, így remekül ábrázolta a törekvéseit és a keret hiányosságait.

A labdával kézben tartani a meccset, elveszítésekor gyors visszatámadni, passzjátékkal kialakítani az áttörési pontokat, ahol megbontható az ellenfél kontrollja. A végjátékból azonban hiányzott a plusz, amit védekezésben például Ronald Araujo sebessége és szerelőkészsége jelentett az ellentámadásoknál – Sefereovic ziccerénél görcse miatt ugyebár csak a kispadról szurkolhatott. Frenkie de Jong betörései is elmaradtak, mivel a duplaszűrő tagjaként, amely az egyébként három kulcspasszával és 14 labdaszerzésével kimagaslóan játszó Sergio Busquets szempontjából sem a legideálisabb, távolabb került a kaputól. És miután nemcsak hamis kilencesként Depay, hanem a két oldalán játszó Gavi és Nico is rendre visszalépett, nem volt ki mögéjük induljon. A szünetig így a két szélső járt a legközelebb a gólhoz: egy kontránál Jordi Alba és az egyéni villanásból kapufára tekerő Yusuf Demir.

Viszont épp az elmúlt hónapokban berobbanó 17 és 19 éves La Masia-növendékek révén tolódott a hangsúly a Benfica térfelére. Gavi és Nico alapvetően nyolcasként a legotthonosabbak, így nem a tizenhatosnál, hanem a középpályosok előtti félterületekben létszámban és minőségben juttatták fölényhez a hazaiakat.

Gavi és Nico felségterületén tetten érhető volt a Barca fölénye (forrás: whoscored.com)

Persze elképzelhető, hogy a portugáloknak sem volt ellenére az érezhetően meddő, a hajrára egyre vakmerőbb hazaiakkal szemben mélyebbre húzódni és egyszer-egyszer elrobogni, ami majdnem meg is hozta a gyümölcsét, de a két ifjú titán teljesítményével, hatásával, munkabírásával, passzhatékonyságával, helyzetkialakításaival, labdaszerzéseivel jelezte, nem a Barça-DNS-sel van a baj, nem azzal, hogy ne lenne megfelelő és korszerű a képzési rendszer, hanem azzal, hogy jó ideje tudatosan távolodtak ettől, és a tévúttal saját magukról is azt hirdették, az előző nemzedékek a véletlen művei. A Barcelona válasza a riválisok és ezáltal a labdarúgás fejlődésének kihívásaira adott. Előfordul, hogy kevés, az elfordulás viszont károsabb: az identitás megőrzése nem egyenlő az elődök szolgai másolásával.

(forrás: fotmob.com)

Két hónapja, a Koeman-éra legkilátástalanabb félideje volt a lisszaboni 0-3 második 45 perce, ehhez képest érezhetően lázba hozta a Camp Nou közönségét a visszatérő ikon táplálta remény, még ha ennek tagadhatatlan része is a felé áradó bizalom.

Jelzésértékű, Xavi eredménykényszerben sem nyúlt a stílusidegen Luuk De Jonghoz, nem áldozta fel a pillanatért, hogy eltökélt a Barça saját útja mellett. Ilyen rövid idő alatt, különösen a körülmények ismeretében az akciók befejezését érintő égető kérdésben ez nem segített. Xavi két meccsén még nem kapott gólt a csapata, amihez a szerencse is kellett, mert anélkül még többe kerülhetett volna, hogy elől eddig egy tizenegyesgólt hoztak össze.

A már továbbjutó Bayern München otthonában még egy optimális csatárral a soraiban sem számítana esélyesnek, márpedig ha Benfica hazai pályán felülmúlja a Dinamo Kijevet, nyernie kéne a katalán együttesnek. Amely Xavi debütálásának idején az ezredfordulón versenyképesség terén szintén elmaradt az európai elittől, nem is egyszer okozott gondot a csoportkör. De értékeivel fokozatosan előtérbe kerülve végül feledhetetlen időszak köszöntött be. Ha nem is valószínű, hogy edzőként is ilyen magasságokba emeli szeretett klubját, de van mire alapoznia. A nimbusz leporolásához a saját alapanyaggal nem lesz gondja, a stílus tökéletesítéséhez viszont elengedhetetlen lesz a türelem, hogy lehetősége nyíljon a nélkülözhetetlen külsősök megtalálására.

Borítókép: EPA/ALEJANDRO GARCIA

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Xavi: Mi a Barca vagyunk, Münchenbe nyerni megyünk
A Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában a végig gólra törőbben játszó Barcelona 0-0-s döntetlent játszott a portugál Benficával a Camp Nouban, így az utolsó fordulóban az E csoportban még nagy izgalmak várhatóak.
Bajnokok Ligája
Seferovic kihagyott ziccerét képtelen feldolgozni a Benfica edzője
A Bajnkok Ligája E csoportjában a Barcelona-Benfica mérkőzés 93. percében, 0-0-s állásnál a vendégek ajtó-ablak helyzetbe kerültek, de Haris Seferovic képtelen volt betalálni a katalánok kapujába, óriási győzelmi lehetőséget elszalasztva.
Bajnokok Ligája