Musorujsag
Élő Eredmények
×

Őrizetbe vették a fehérorosz labdarúgó-szövetség elnökét Csehországban

mti
Őrizetbe vette kedden a morvasziléziai Opavában a cseh rendőrség Vlagyimir Bazanovot, a fehérorosz labdarúgó-szövetség elnökét és feleségét. Mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy a szükséges engedélyek nélkül léptek be Csehországba – közölte a Deník N cseh internetes hírportál.

Bazanovot és feleségét a Csehország-Fehéroroszország női vb-selejtező előtt vették őrizetbe a cseh hatóságok. A mérkőzés egyébként elmaradt, mert a fehérorosz válogatott három tagjának pozitív lett a koronavirustesztje. A Deník N azt írja: Bazanov fontos szövetségese Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőnek, és segít neki megőrizni a hatalmat.

A morvasziléziai rendőrség később a lap értesülését megerősítette. „Megerősíthetjük, hogy rutinellenőrzés során őrizetbe vettünk két idegen állampolgárt, akik az egészségügyi minisztérium óvintézkedéseivel ellentétben tartózkodnak Csehország területén” – mondta újságíróknak Pavla Jirousková, a morvasziléziai rendőrség szóvivője.

A rendőrség neveket nem hozott nyilvánosságra, és a Deník N értesülését nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Nem sokkal az őrizetbe vétel után az európai (UEFA), illetve a fehérorosz labdarúgó-szövetség azzal a kéréssel fordult a cseh labdarúgó-szövetséghez, hogy segítsen az őrizetbe vettek szabadon bocsátásában és a helyzet tisztázásában.

A 64 éves Vlagyimir Bazanov 2019-től áll a fehérorosz labdarúgó-szövetség élén, támogatja a Lukasenka-rendszert, ezért több országban tiltólistán van. Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter hétfőn azt nyilatkozta, amennyiben Bazanov Csehországba érkezik, kiutasítják.

További tartalmak