Musorujsag
Élő Eredmények

Dárdai második kirúgása tükörképe a Herthánál uralkodó, elképzelés nélküli káosznak

Dárdai második kirúgása tükörképe a Herthánál uralkodó, elképzelés nélküli káosznak

m4sport.hu | Szerző: Dezső Márkó
Mint ismert, november 29-én a Hertha menesztette edzőjét, Dárdai Pált. A vezetőségnél a pohár hétvégén, az Augsburg elleni meccs után telt be, amikor a csapat a 97. percben bukott két pontot a szintén kiesés elől menekülő rivális, az Augsburg ellen. Ezzel lezárult Dárdai második berlini megbízatása is. Mi vezetett idáig? Túl magasak lennének a klub elvárásai? Indokolt volt a magyar szakembertől való megválás és az együttes valójában meggyőzőbb teljesítményre is képes? Nélküle, mint az 2019 és 2021 között kiderült, nem igazán. És vele? Nos, arra láttunk már példát.

Stabil évek, majd teljes zavar

Dárdai Pál 2015 februárjában lett előszőr a Hertha BSC vezetőedzője, párhuzamosan a magyar szövetségi kapitány poszttal. Megbízatásának célja egyértelmű volt: bent kellett tartania a csapatot a Bundesligában. Az akadályt sikeresen vette, a Hertha a 2014-2015-ös idényt a 15. helyen zárta.

A következő szezonban nem várt magasságokba repítette a berlini együttest, ami a 34 forduló végeztével a hetedik helyezést érte el és az 2016-2017-es Európa-liga csoportkörébe is bejutott. Bár ott elvérzett, ugyanebben a szezonban még egyet előrelépve hatodikként végzett a német bajnokságban. Kiesési gondjai később sem voltak, ám 2019 júniusában a sportigazgató, Michael Preetz kritizálta a csapat teljesítményét.

„Már 100-szor elmondtam: ha úgy vélik, hogy a fejlődést akadályozom, mondják meg nekem” – jelentette ki akkor Dárdai. Pár nappal később megköszönték addigi szolgálatait és elbúcsúztak tőle.

A több mint négy év alatt lejátszott 172 mérkőzés mérlege 37.2%-os győzelmi mutató volt.

Dárdai menesztése és kevesebb mint két éven belüli újbóli kinevezése között négy különböző tréner fordult meg a berliniek kispadján. Érkezett Ante Covic, majd a német világbajnok legenda, Jürgen Klinsmann, őt követte Alexander Nouri, végül Bruno Labbadia zárt a sort – a Dárdai által hozott 37.2%-ot egyikük sem tudta megközelíteni.

Jól mutatja a Hertha körül évek óta uralkodó fejetlenséget, hogy 2019 novemberének végén még Covic, 2020 áprilisában már Labbadia volt az edző, azaz fél esztendő leforgása alatt három váltás is történt. A 2019-2020-as idény végén a 10. helyen végeztek és azon a nyáron a szebb jövő reményében egy német befektető, Lars Windhorst 150 millió eurót invesztált a klubba. Rövid távon ez sem teremtett stabilitást, idén januárban menesztették Labbadiát, majd a sportigazgatót, Preetzet.

A megoldás: ismét Dárdai

Dárdai Pál első tréningje újbóli kinevezése után (Fotó: Twitter/Dárdai Pál)

Preetz távozása után egy nappal úgy gondolták, ami egyszer már bejött, az másodszorra is megoldást jelent: január 25-én elkezdődött Dárdai Pál újabb berlini kalandja vezetőedzőként. Vagyis könnyen elképzelhető, hogy korábbi szavaira visszautalva nem ő, hanem maga Michael Preetz lehetett a fejlődés akadálya.

A Hertha ekkor 18 forduló után a 14. helyen állt, Dárdai csodát nem tett, de május 15-én a Köln elleni döntetlennel egy fordulóval a szezon vége előtt bebiztosította az együttes Bundesliga-tagságát, ennek megfelelően májusban 2022 nyaráig meghosszabbították szerződését.

Gyenge rajt után…

A nyári átigazolási szezont a klub jelentős erősítés nélkül zárta. Mindezt jól jelzi, hogy két legértékesebb igazolás a Bundesliga 2-ből érkező, 8 millió eurót érő középpályás, Suat Serdar és az Augsburg 7.1 millióra taksált szélsője, Marco Richter voltak.

Ezzel szemben 26 millió euróért távozott a tavalyi idényben 27 német bajnokin 7 találatot jegyző középcsatár, Matheus Cunha, valamint a másik gólfelelős, az ugyancsak 7 gólos Jhon Cordóba is – helyükre minőségi pótlás nem érkezett.

Az elvárások azonban továbbra is maradtak.

Augusztus 28. Három fordulót már lejátszottak Bundesliga 2021-2022-es szezonjából, a Hertha három vereséggel (3-1 a Köln otthonában, hazai pályán 1-2 a Wolfsburg ellen, majd egy méretes, 5-0-ás zakó a Bayerntől az Allianz Arenaban) rajtolt.

„A Hertha valószínűleg régóta keres egy nagy edzőt. Pál kicsi edző, kedves edző, aki kisegít, ameddig kell. Ha ideérkezik egy nagy edző, akkor Pál rögtön visszatér az U16-os csapathoz, és csinálja tovább azt, amit korábban. Nem ragaszkodom a kispadhoz, csak kisegítek. A nyáron sem arról volt szó, hogy mindenképpen maradok. Az igazolásokat pedig nem én intéztem, az nem az edző feladata” –nyilatkozta az 5-0 után Dárdai, jelezve, hogy a távozás lehetősége már rögtön az idény kezdetén egy lehetséges opció volt.

…nem túl fényes folytatás

Dárdai Pál, az RB Leipzig elleni vereség után, 2021. szeptember 25-én (fotó: MTI/AP/DPA/Robert Michael)

A berliniek kieső helyen a 3. forduló, a Bayern elleni pofon óta nem voltak, két meccsel később pedig már az osztályozós pozíciótól is eltávolodtak, azóta a kilencedik és a tizennegyedik helyezés között mozognak – a csapat és Dárdai a folytatásra visszatalált arra a helyre, ami a Herthát évek óta jellemzi, bár szeptemberben becsúszott egy csúfos, 6-0-s vereség a Leipzig otthonában.

„Neki is elmondtam már és most nyilvánosan is elmondom: csak rajta múlik, milyen hosszú ideig lesz vezetőedző. Ez akár tíz év is lehet, mert kiérdemelte azzal, hogy egy nagyon nehéz helyzetben megmentette a klubot a kieséstől. Nyugalmat és folytonosságot szeretnénk. Azt mondtuk: együtt kezdjük az idényt, és együtt is csináljuk végig”igyekezett a tisztázni a helyzetet a lipcsei meccs után Fredi Bobic, a klub sportigazgatója.

Néhány héttel később, november 5-én aztán már ő is hangnemet váltott.

„Pál tudta, hogy három vereség és az érzelmi kitörése után elvileg repülnie kellett volna. Mégsem léptem meg, mert meg akartam mutatni neki és az egyesületnek, hogy nyugalomra és stabilitásra van szükségünk”mondta akkor, utalva a szezon kezdeti három vereségre, majd hozzátette, a helyzet megoldása nem egy rövidtávú folyamat.

„Sok pénz elfolyt, aztán jött a koronavírus, ami még jobban megnehezítette, hogy egy átigazolási szezon alatt megváltoztassuk a dolgokat. Sokat változtunk, de a következő átigazolási időszakban még többet fogunk. Ez egy folyamat, amelynek az elején vagyunk, azaz most egy stabil szezont kell játszanunk”  – így Bobic.

Az utolsó csepp a pohárban

Még ugyanebben a hónapban, az Union Berlin elleni 2-0-ás vereség után Dárdai nyilatkozata reális képet adott csapata állapotáról.

„Technikailag nem voltunk rendben, a labdabirtoklással is gondok voltak, felesleges labdavesztéseket követtünk el, ezeket az Union kihasználta. Voltak lövéseink, de egyértelmű gólhelyzetet nem alakítottunk ki. A második félidőben szinte minden támadónkat pályára küldtük, de amint a kapu 30 méteres környezetébe értek, az átadások és a kulcspasszok nem sikerültek jól” – értékelt a csalódott tréner a találkozó után.

Fredi Bobic (Fotó: EPA/Ronald Wittek)

A következő fordulóban, az Augsburg ellen a hosszabbítás hetedik percében elbukott győzelem végül megpecsételte Dárdai sorsát, november 29-én menesztették. Ezt egy nappal később Fredi Bobic egy berlini oldalnak az alábbiakkal indokolta:

„Nem hiszem, hogy egy győzelem vagy egy vereség változtatott volna a döntésen. Ha 1–0-ra nyerünk a következő meccsen, akkor is így határozunk. A dolog nagyon egyértelmű volt számomra.”

Kiugró sikerek nélkül

A Hertha jelenleg 13 forduló után a 18 csapatos Bundesliga 14. helyén áll, csakúgy, mint a tavalyi szezon végelszámolásánál, illetve akkor, amikor Dárdait januárban kinevezték, rendkívül nehéz helyzetben.

Ezalatt a 13 mérkőzés alatt mindössze 13 gólt szereztek, ám ennél lesújtóbb, hogy a berliniek eddig 27 gólt kaptak (ebből hatot a Leipzigtől, ötöt a bajoroktól) – náluk többet csak az abszolút kiesőjelölt, a mindössze egyetlenegy szerzett ponttal sereghajtó Greuther Fürth (39). Ez a teljesítmény három egygólos és egy kétgólos győzelemre volt elegendő a Dárdai vezette együttesnek, megverni egyetlen kiemelkedő ellenfelet sem sikerült, ilyen tekintetben a „legmeglepőbb” teljesítmény a Leverkusen elleni hazai, november 7-i 1:1-es döntetlen volt.

Persze akadnak erőn felül teljesítő alakulatok. Például a magyar válogatott Sallai Rolandot is foglalkoztató Freiburg, amely negyedik helyezettként Bajnokok Ligája-indulást jelentő helyen áll, vagy a hatodik Union Berlin, és mint tudjuk, éppen két fordulóval ezelőtt győzte le a Herthát.

A történet vége?

A Bundesliga 2021-2022-es kiírása még a felénél sem jár, a hatodik és a tizenhatodik helyezett között mindössze hét pont különbség van. Egy-egy forduló, vagy éppen a 97. percben elbukott hazai győzelem mint látjuk, egy edző menesztésébe is kerülhet.

Egy olyan edző menesztésébe, aki 2015-ben a Hertha mezében legtöbbször pályára lépő exjátékosként vállalkozott a megmentői pozícióra, az akadályt sikerrel vette, majd több szezonon keresztül is magasan túlteljesített és csapatával rendre megnyugtató (10. és 11.), olykor kiemelkedő (6. és 7.) pozícióban végezve a német bajnokságban.

fotó: EPA/FILIP SINGER

2021 elején ismételten benne látták az egyetlen lehetőséget a Hertha benntartására, a küldetést teljesítette, azonban a nyári távozók és a kiugró erősítések hiányában az idei szezonban vele sem sikerült – ismét –  előrelépni. Kérdéses, mi lett volna, ha a vezetőség nem az ő személyében, hanem a keret minőségében (illetve annak hiányában) látja a problémát, és Dárdai kitölti a 2022 nyaráig szóló szerződését: a többéves tendencia alapján valószínűleg megoldotta volna ezt a feladatot is.

Most azonban újra elköszöntek tőle, az ő felelősségére rótták az elmúlt hónapokat.

Vajon a második Dárdai-éra után végre talpra áll a Hertha, és elfoglalja vágyott helyét a német labdarúgásban, esetleg egy gyors edzőkeringőt követően harmadszorra is a magyar klublegenda jelent majd megoldást?

Borítókép: EPA/CLEMENS BILAN

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Már nem Dárdai Pál a Hertha vezetőedzője
A német élvonal 14. helyén álló Hertha hivatalos oldalán közölte hétfő délelőtt, hogy azonnali hatállyal szerződést bontott magyar vezetőedzőjével, Dárdai Pállal.
Külföldi futball
Dárdaiék a hajrában vesztettek pontokat, folytatódott a Dortmund sorozata
Dárdai Pál vezetőedző csapata, a Hertha BSC hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott az Augsburggal a német labdarúgó-bajnokság 13. fordulójának szombati játéknapján. Novothnyék nyertek a Freiburg ellen, Haaland pedig gólt lőtt a Wolfsburg elleni győztes mérkőzésen.
Külföldi futball