Musorujsag
Élő Eredmények

William Gallas: Szalai Attila technikás és gyors, de többet kellene előremennie

William Gallas: Szalai Attila technikás és gyors, de többet kellene előremennie

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
Az M4 Sporthíradója William Gallasszal készített interjút Zalaegerszegen. A 83-szoros francia válogatott védő beszélt a munkájáról, Gera Zoltánról, arról, hogyan került Magyarországra, de szóba került a magyar foci, Szalai Attila és a nagy visszhangot kiváltó Aranylabda is.

A francia labdarúgó, William Gallas július óta a Zalaegerszeg utánpótlásában edzősködik. Az M4 Sporthíradójának elmondta, milyen kép élt a fejében a magyar labdarúgásról, mielőtt idekerült: „Sok dolgot nem tudtam a magyar futballról mielőtt ide kerültem, csak Gera Zoltánt ismertem jól az angol bajnokságból. Amit nagyon szerettem benne, hogy hihetetlenül okosan játszott. Nagyon szenvedélyes volt, nem ismert elveszett labdát. Emellett technikailag is remek volt. A Premier League-ben ezek feltétlenül szükségesek. Gera nagyon jól alkalmazkodott az angol bajnoksághoz, ezért is játszott ott 172 mérkőzést.”

A 2014-ben visszavonult futballistát Magyarországra sodorta az élet, ingázott Párizs és Budapest között, majd jött egy ismeretség, aminek köszönhetően Zala megyébe került: „2018 és 2019 között sok időt töltöttem Magyarországon, gyakorlatilag kétlaki életet éltem Budapest és Párizs között. Itt ismerkedtem meg egy korábbi magyar futballistával, aki akkor a Zalaegerszegnél dolgozott, ő kötött össze a klub előző sportigazgatójával, Sallói Istvánnal. Sallóival a kinevezésem előtt körülbelül 1 évig tartottuk a kapcsolatot és beszéltünk arról, hogy mi az én filozófiám, hogy lehetne ezt hasznosítani a ZTE-nél. Pontosan értette, mit szeretnék csinálni, így kerültem Zalaegerszegre, és így kezdtem el a fiatal játékosokkal foglalkozni. Más magyar klubokkal is kapcsolatba kerültem, de végül egyikkel sem tudtunk megállapodni.”

A Marseille-ben, a Chelsea-ben, az Arsenalban és a Tottenhamben is megfordult bekk végül az utánpótlással kezdett el foglalkozni a ZTE-nél: „A ZTE-nél 12-16 év közötti védőkkel foglalkozom. Ez az a kor, amikor a leginkább lehet bátorítani a fiatalokat. Ebben a korban lehet a technikát fejleszteni. Meg kell értenünk, ez a képesség a legfontosabb, főleg a védőknél. Ezért is volt furcsa számomra, hogy amikor idekerültem, a védőknél nem láttam, hogy ezen a szinten lennének. A futball gyökeresen megváltozott: a hátvédeknek nem nagy darabnak, hanem nagyon technikásnak kell lenniük., erre kell fókuszálni. Ebben próbálok segíteni nekik, viszont mivel ez egy specifikus különedzés, hetente csak egyszer tudunk találkozni. Ezeken az alkalmakon előbb a technikai tudást fejlesztjük és csak utána jöhet az egy az egy elleni játék, és az, hogyan lehet védőként olvasni a játékot.”

Elismerte, szerették volna bevonni a felnőtt csapat munkájába is a zalaegerszegi klubnál: „A szezon elején szerették volna, ha a felnőtt csapat stábjához csatlakozom. Így figyelemmel kísérem a magyar bajnokságot, amelynek szerintem fejlődnie kell, ebbe nagyon sok munkát kell beletenni. A Ferencváros a legjobb csapat Magyarországon, de ahhoz, hogy a magyar foci fejlődjön, ez nem elég. Kellenek olyan csapatok, amelyek felveszik az Fradival a versenyt, mert lehet, hogy akkor nehezebben nyerik meg a bajnokságot, ezáltal a fognak a játékosok fejlődni, ez kell az egész magyar foci előre lépéséhez.”

Nemcsak az OTP Bank Liga, hanem a nemzeti tizenegy mérkőzéseit is figyelemmel kíséri, hozzátéve, főként a védőkre fókuszál: „Amennyiben a válogatottról beszélünk, nekem védőként Szalai Attila személye a legfontosabb. A válogatottban is láttam őt játszani. Nagyon jó, erős és gyors védőnek tartom. A válogatott taktikája miatt azonban nagyon hátravontan játszik. Szerintem sok lehetőség rejlik benne, látszik rajta, hogy technikás, gyors és előre tud lépni a támadásokkal. Ahogy én látom, többet kellene előremennie, a pálya bal oldalát teljesen be tudná játszani, ez lehet a jövője. Még mindig nagyon fiatal, sokat fejlődhet.

A Rapid Wienben nevelkedő 23 éves védő jelenleg a török Fenerbahcéban játszik, januári érkezése óta alapemberré nőtte ki magát. Teljesítményének köszönhetően sok klubbal szóba hozták, többek között a BL-címvédő Chelsea érdeklődéséről cikkez a török sajtó. Ugyanakkor a híreket érdemes óvatosan kezelni, klubja közleménye szerint a sajtó értesülései torzítják a valóságot: „Az, hogy szóba hozták a Chelsea-vel, nagyon jó. Ha az átigazolás megvalósulna, jót tenne neki. A londoniaknál biztos vagyok benne, hogy a szintlépés rengeteget segítene neki. Nagyon sokat tanulhatna a világklasszis védőktől, és persze az sem mindegy, hogy a világ legjobb csatárai ellen léphetne pályára a Premier League-ben. Angliában fizikailag minden meccs nagyon megterhelő, de én egyáltalán nem féltem ettől.”

Az interjú során felvetődött a hétfői Aranylabda-gála végeredménye is: „Természetesen nem kerülhetjük meg a hétfői Aranylabda-gálát és az azóta kialakult helyzetet sem. Szerintem a France Football azért hibázott, mert oda kellett volna ítélni utólag a 2019 és 2020 közötti időszak legjobbjának járó díjat Robert Lewandowskinak. Hiába maradt el a tavalyi gála a pandémia miatt, akkor egyértelműen ő volt a legjobb. A 2020/21-es szezon legjobbjának járó díjat pedig nyugodtan oda lehetett adni Lionel Messinek. El kellett volna ismerni azt a munkát, amit a focisták akkor végeztek, amikor világjárvány volt. Igenis tisztelni kell őket, hogy nézők nélkül, más lebonyolításban, korlátozások között ilyen teljesítményt nyújtottak. Szerintem ez lett volna a helyes eljárás.”

Borítókép: William Gallas, a Chelsea játékosa a Tottenham Hotspur ellen szerzett góljának örül. A Chelsea 2-1-re győzött azon a Premier League-meccsen, 2006. március 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Geoff Caddick)

További tartalmak