Musorujsag
Élő Eredmények

Ez nem a France Football – a FIFA-nál Lewandowski lepipálta Messit; Lamela kapta a Puskás-díjat

Ez nem a France Football – a FIFA-nál Lewandowski lepipálta Messit; Lamela kapta a Puskás-díjat

m4sport.hu/MTI
Hétfő este a svájci Zürichben kiosztották a 2021-es év kiemelkedő labdarúgóinak járó díjakat is a The Best FIFA-gálán. Az Aranylabda-gálával ellentétben itt nem Lionel Messi volt a nyerő – a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Robert Lewandowskit választotta az elmúlt esztendő legjobbjának. Thomas Tuchel lett Az Év férfi trénere, a Legjobb kapus pedig a Chelsea-t erősítő Édouard Mendy lett. A Puskás-díjat a Tottenham játékosa, Érik Lamela kapta meg.

 

AZ ÉV JÁTÉKOSA

A France Football szavazásán Lionel Messi zárt az élen, s ezzel megnyerte hetedik Aranylabdáját, most viszont vetélytársa, Robert Lewandowski volt a főszereplő – a Bayern München klasszisa nyert végül, így ő lett a FIFA-nál az Év játékosa a 2021-es esztendőben.

A 33 éves Lewandowski – aki az előző Bundesliga-szezonban 41-szer talált az ellenfelek hálójába, ezzel megjavította Gerd Müller megdönthetetlennek hitt rekordját és már a mostani idényben is 34 gólnál jár 27 tétmeccs után – pályafutása során másodszor érdemelte ki az elismerést, ugyanis a 2020-as esztendőben is őt látták a legjobbnak. A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki.

Lewandowski mellett a hatszoros győztes argentin Messi (Paris Saint-Germain), valamint az egyiptomi Mohamed Szalah (Liverpool) szerepelt a szűkített, hármas listán. A nőknél az aranylabdát is bezsebelő Alexia Putellas (Barcelona) végzett elsőként.

PUSKÁS-DÍJ

A kategória 2021-es utolsó körében Érik Lamela, a Tottenham játékosa, a cseh, s Eb-n félpályás gólt szerző Patrik Schick, valamint az iráni Medi Taremi (FC Porto) volt ott – a győztes végül Lamela Arsenal elleni, rabonából szerzett találata lett. Ezzel egyébként a Spurs az első csapat, melynek játékosai két, egymást követő évben is elhódították a Puskás-díjat.

Mint ismert, a 2020-as Puskás-díjat Szon Hung Min kapta egy zseniális szólógólja után.

A HÁTTÉR

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter akkori elnök és a legendás játékos özvegye írta alá 2009. október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián. Az év góljáért járó Puskás-díjat idén adták át 13. alkalommal. Az első ilyen elismerést a portugál Cristiano Ronaldo vehette át Puskás Ferenc özvegyétől, majd a török Hamit Altintop, a brazil Neymar, a szlovák Miroslav Stoch, a svéd Zlatan Ibrahimovic, a kolumbiai James Rodríguez, a brazil Wendell Lira, a malajziai Mohd Faiz Subri, a francia Olivier Giroud, az egyiptomi Mohamed Szalah, azután 2019-ben – első magyarként – Zsóri Dániel, legutóbb pedig a dél-koreai Szon Hung Min volt a díjazott. A 2021-es esztendő legszebb góljáért járó elismerést az argentin Erik Lamela érdemelte ki. Eddig kétszer adta át magyar a díjat: Puskás Ferenc özvegye után Zlatan Ibrahimovic Orbán Viktor miniszterelnöktől vehette át az elismerést.

A FIFA futballbizottsága minden évben összeállít egy listát, amelynek góljaira a szurkolók szavazhatnak a FIFA hivatalos honlapján. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti. A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik. A FIFA-t – Puskás Ferenc özvegyének felhatalmazásával – 2007-ben kereste meg Szöllősi György az elképzeléssel, amelyet Blatter egyértelműen támogatott, de a terveket szerzői és névhasználati jogok miatt csak 2009 decemberében sikerült valóra váltani. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt.

A Puskás-díj odaítélésének feltételei:
– gyönyörű gól legyen (ebbe beletartozhat a távoli lövésből, kitűnő összjátékból vagy például fej fölüli magasságból lőtt gól)
– a gól ne a másik csapat hibájából vagy szerencsével szülessen
– a gólszerző nem viselkedhetett sportszerűtlenül a meccsen, illetve nem doppingolhatott.

A LEGJOBB KAPUS

A férfiaknál a Chelsea Bajnokok Ligája-győztes játékosa, Édouard Mendy nyert, míg a nőknél a Lyon futballistája, Christiane Endler diadalmaskodott. Endler lett egyébként az első dél-amerikai kapus, aki bezsebelte ezt az elismerést.

A LEGJOBB EDZŐK

Ebben a kategóriában tarolt a Chelsea: férfi alakulatot irányító szakemberek közül Thomas Tuchel lett a győztes, míg nőknél a londoniak női együttesét irányító Emma Hayes nyert.

ÁLOMCSAPATOK

Az Év férfi csapata
Gianluigi Donnarumma (olasz, AC Milan/Paris Saint-Germain) – David Alaba (osztrák, Bayern München/Real Madrid), Leonardo Bonucci (olasz, Juventus), Ruben Dias (portugál, Manchester City) – Kevin De Bruyne (belga, Manchester City), Jorginho (olasz, Chelsea), N’Golo Kante (francia, Chelsea) – Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United), Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund), Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München), Lionel Messi (argentin, FC Barcelona/Paris Saint-Germain)

Az Év női csapata
Christiane Endler (chilei, Paris Saint-Germain/Olympique Lyon) – Lucy Bronze (angol, (Manchester City), Millie Bright (angol Chelsea), Magdalena Eriksson (svéd, Chelsea), Wendie Renard (francia, Olympique Lyon) – Estefania Banini (argentin, Levante/Atlético Madrid), Barbara Bonansea (olasz, Juventus), Carli Lloyd (amerikai, NJ/NY Gotham) – Marta (brazil, Orlando Pride), Vivanne Miedema (holland, Arsenal), Alex Morgan (amerikai, Tottenham Hotspur/Orlando Pride/San Diego Wave)

AZ ÉV FAIR PLAY-DÍJASA

Nem is lehetett kérdés, hogy ebben a kategóriában a dán válogatott, a Christian Eriksen életét megmentő orvosok, valamint az edzői stáb győzött.

AZ ÉV KÜLÖNDÍJASA

A nemzetközi szövetség ebben az évben Cristiano Ronaldónak ítélte oda a különdíjat.

az év legjobb férfi játékosa: Robert Lewandowski (lengyel, Bayern München)
az év legjobb női játékosa: Alexia Putellas (spanyol, FC Barcelona)
az év férfi kapusa: Édouard Mendy (szenegáli, Chelsea)
az év női kapusa: Christiane Endler (chilei, Olympique Lyon)
az év edzője férfi csapatnál: Thomas Tuchel (német, Chelsea)
az év edzője női csapatnál: Emma Hayes (angol, Chelsea)
FIFA életműdíj: Christine Sinclair (kanadai, Portland Thorns)
FIFA különdíj: Cristiano Ronaldo (portugál, Juventus/Manchester United)
FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Érik Lamela (argentin, Tottenham Hotspur/Sevilla)
FIFA Fair Play-díj: dán válogatott, illetve orvosi és szakmai stábja
az év szurkolója: dán és finn szurkolók

 

Borítókép: EPA/ALI HAIDER

További tartalmak