Musorujsag
Élő Eredmények

Elhunyt a Real Madrid legendája, Puskás Ferenc csapattársa: Paco Gento

Elhunyt a Real Madrid legendája, Puskás Ferenc csapattársa: Paco Gento

m4sport.hu | Szerző: Romao André
Kedden hajnalban 88 évesen elhunyt Francisco Gento, a Real Madrid legendája, az egyetlen játékos a labdarúgás történetében, aki hatszor nyerte a Bajnokcsapatok Európa-kupáját. Annak a csapatnak a kapitánya volt, amelyben együtt játszott Alfredo di Stéfanóval és Puskás Ferenccel.

Gento haláláig a Real Madrid tiszteletbeli elnöke volt. A pozíciót legjobb barátjától, Alfredo di Stéfanótól örökölte meg, aki 2014-ben ment el. Az ötvenes évek végén illetve a hatvanas években ők ketten, kiegészülve Puskás Ferenccel a kor legfélelmetesebb, szinte legyőzhetetlen támadógépezetét alakították. Spanyolországban és az egész kontinensen rettegték a nevüket, a balszélső vezérletével olyat tettek, amire azóta sem volt példa: ötször egymásután nyerték meg a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (a Bajnokok Ligája elődje).

A kiváló labdarúgó 1971-ben fejezte be a labdarúgást, 18 év alatt a Real Madriddal összesen 23 trófeát nyert. Egészen idáig egyedüli csúcstartója volt a klubnak, a brazil Marcelo pont vasárnap érte be azzal, hogy a királyiak nyerték a spanyol szuperkupát az Athletic Bilbaóval szemben.

A legenda halálhírének hallatán a madridi klub azonnal kiadott egy közleményt.

„A Real Madrid, annak elnöke és igazgatótanácsa mély fájdalommal értesült Francisco Gento halálhíréről, aki a Real Madrid tiszteletbeli elnöke volt, klubon és a világ labdarúgásának egyik legnagyobb legendája.

A Real Madrid szeretné kifejezni részvétét és szeretetét feleségének, Mari Luznak, fiainak, Francisconak és Julionak, unokáinak, Aitanának és Candelának, valamint rokonainak, kollégáinak és szeretteinek.

Paco Gento az egyetlen játékos a futballtörténelemben, aki 6 európai kupát nyert. 1953 és 1971 között húzta magára klubunk mezét, a Real Madridnál eltöltött 18 szezon alatt 6 Európa Kupa, 12 liga, 2 Spanyol Kupa, 1 Interkontinentális Kupa, 1 Kis Világkupa és 2 Latin-kupát nyert. Latinas. A Real Madridban 600 meccset játszott és 182 gólt szerzett. 43 alkalommal szerepelt a spanyol válogatottban.”

A labdarúgás történetével foglalkozó nemzetközi szövetség (IFFHS) a XX. század legjobb spanyol labdarúgójának választotta Paco Gentót.

Borítókép: Fracisco Gento (Forrás: Real Madrid)

További tartalmak