Musorujsag
Élő Eredmények
×

A német főváros lázadó fele: az Union Berlin

A német főváros lázadó fele: az Union Berlin

m4sport.hu | Kun Dániel
Schäfer András a német labdarúgó élvonalban szereplő Union Berlinhez igazolt. Egy nem hétköznapi klubhoz, amely pont azért különleges, mert nem is szeretne átlagossá válni. Az Union a nép csapata, a szó legszorosabb értelmében: ha kell, a szurkolók vérüket adják a túlélésért, sőt, a stadiont is felújítják és a végletekig ragaszkodnak az értékeikhez.
fotó: EPA

Viharvert múlt, az Union a kívülállók csapata

Ha Berlin, akkor kék-fehér, ha Berlin, akkor Hertha BSC. Ugyanakkor van a város keleti felében – az NDK egykori területén – is egy berlini labdarúgócsapat, a piros-fehér Union Berlin.

Története során az Union szinte semmit sem nyert, de szurkolóit nem is ez élteti. A szovjet fennhatóság alatt az Union a dolgozók klubja volt, a kormányzatellenesek csapata. Lelátóin punkok és lázadók gyűltek össze hétről hétre, akik alig várták a szabad világ eljövetelét.

Az 1961-ben állított berlini fal leomlása iránti vágyuknak rendszerint hangot is adtak a mérkőzéseken, a szabadrúgások előtt sokszor elhangzott az arénában: „Die Mauer muss weg” (A falnak el kell tűnnie) – ezt máshol nem lehetett kimondani, de nem is merték.

Az 1989-es újraegyesítés elhozta a szabadságot, de a klub szurkolótábora és értékrendszere nem változott: „az Union Union maradt”.

fotó: EPA

Add a véred az Unionért

Németország egyesülése ugyan elhozta a futballbajnokságok összevonását, de az Union Berlin pénzügyi stabilitását annál kevésbé. Folyamatosan anyagi gondokkal küzdöttek, 1993/94-ben feljutottak volna a másodosztályba, de nem volt meg a pénzügyi háttér (pedig még bankgaranciát is hamisítottak). 2001-ben a semmiből váratlan sikert értek el, feljutottak a másodosztályba és Német Kupa-döntőt is játszhattak, ahol viszont vereséget szenvedtek a Schalkétól.

A siker rövid életűnek bizonyult, ismét a harmadik ligába kerültek, de 2004-ben már az indulási díjat sem tudták kifizetni. A szurkolók kezdeményezésére elindult a „Bluten für Union” (Véremet az Unionért) akció: a csapat szurkolói tömegesen adtak vért és a kapott összeget (a véradást pénzzel jutalmazta az állam) szeretett klubjuk életben maradására adták.

Az Union megmenekült, nemcsak vérüknek, hanem Dirk Zingler Union-szurkoló üzletembernek is köszönhetően, aki átvette a stafétát a tulajdonosi székben.

fotó: EPA

Fel kell újítani a stadiont? Megcsináljuk!

Alig csendesedett el az előző pénzügyi vészhelyzet, máris jött az újabb: 2008-ban égetően szükségessé vált a stadion felújítása. A klubnak ehhez nem volt elég fedezete, ezért mintegy 2 500 rajongó besegített, 140 000 munkaórával és saját eszközökkel renoválták a létesítményt, melyben nagyrészt állóhelyek vannak.

Az Union stadionjába a szurkolók nem ülni, hanem szurkolni járnak.

Így kapott szurkolói támogatással felújított köntöst a Stadion an der Alten Försterei (magyarul: stadion az öreg erdész házánál) – ami tényleg szinte ott van: egy erdőn át lehet eljutni a szolid, de libabőrös hangulatot tartogató arénához.

A punk királynője, Nina Hagen énekli a klub himnuszát a karácsonyi, „visszafogott” kis ünnepségen.

Karácsonyi ünnepély, ami a klub szeretetéből fakad

2003-ban a téli szünet előtti utolsó mérkőzésen vereséget szenvedett az Union, a szurkolók csalódottan távoztak. Még azt is elfelejtették, hogy boldog karácsonyt kívánjanak egymásnak. Mégsem hagyták ezt annyiban: egy decemberi estén 89 drukker betört a stadionba és forralt borozott, énekelt.

Akkor nem tudták, hogy később ez hagyománnyá válik: ma már telt házzal – 28 000 ember részvételével – zajlik az ünnepség a kelet-berlini arénában.

Az Union Berlin a Stuttgart ellen harcolta ki a feljutást 2019-ben.

Amiről még csak álmodni sem mertek

A német első osztály nem a kelet-német csapatok játszóháza, így a Bundesliga-szereplésről talán még az Unionnál sem álmodtak, mégis sikerült: 2019-ben néhány stabil második ligás szereplés után Urs Fischer vezetőedző irányításával idegenben lőtt gólokkal kivívták a VfB Stuttgart elleni osztályozón a feljutást (2-2, 0-0).

A legtöbben arra számítottak, hogy az első osztályú kaland nem lesz hosszú életű, de az Union megmutatta, nem adja könnyen magát. Azóta már harmadik idényét tölti a Bundesligában és az európai kupaindulást is kiharcolta, miután a tavalyi hetedik helyének köszönhetően idén az Európai-konferencialigában vitézkedhetett.

Mi ez, ha nem tündérmese?

A világ egyik legfélelmetesebb szurkolótáborával rendelkező Borussia Dortmund stadionjában, vendégként, 2016. októberében a Német Kupában.

A csapat fejlődése azóta sem állt meg, a tavalyi hetedik helyezést követően a 2021/22-es szezonban 19 forduló után az ötödik helyen áll az együttes, egyetlen pontra a dobogótól és kilenc ponttal megelőzve a városi rivális Herthát, amelyet szerdán búcsúztatott a Német Kupából. A csapat stabilitását mutatja, hogy a bajnokságban eddig csupán négy vereséget számlálnak, ennél kevesebbszer csak az éllovas Bayern München kapott ki.

Csupaszív Schäfer, csupaszív Union

Az Union Berlin egy lázadó klub, mely a szurkolókhoz tartozik, és ha rajtuk múlik, mindörökké tartozni fog. Ehhez a klubhoz csatlakozott Schäfer András, a magyar labdarúgó-válogatott egyik alapembere, aki szívét-lelkét pályára viszi minden mérkőzésen.

Ezentúl neki is jár majd a „Fußballgott” (futballisten)-jelző, amelyet minden játékos nevének felolvasása után skandál a publikum az Union hazai mérkőzései előtt.

Borítókép: EPA/Union Berlin

További tartalmak

Kapcsolódó hírek