Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az Inter csatára is megmutatta, miért olyan nehéz értékelni a védőket

Az Inter csatára is megmutatta, miért olyan nehéz értékelni a védőket

m4sport.hu | Petykó Adrián
A védekezés értékelésében félrevezetőek a bevett statisztikai mutatók, mert a legjobbaknak alig-alig kell közbeavatkozniuk – ahogy azt Milánóban az Inter és a Liverpool Bajnokok Ligája-párharcában is megfigyelhettük.

Lautaro Martínez remek labdát kapott, az egész liverpooli térfél ott volt előtte és csak egy védő állt vele szemben, mégis megelégedett azzal, hogy szögletet harcolt ki. Ez a jelenet a BL-nyolcaddöntő első összecsapásán történt, és az az egy védő Virgil van Dijk volt. Egyetlen meggondolatlan lépést sem tett, hibátlan testhelyzetet vett fel, mozgásával átvette az irányítást és a jobb oldal felé terelte a hazaiak csatárát, aki inkább nem is vállalta be a párharcot, és a halántékára mutatva egyértelműen jelezte, ezt érezte logikusnak. Vagyis nem látott esélyt arra, hogy átjátssza a holland bekket.

A szituáció megmutatta, miért piszok nehéz mérni a kiváló védőmunkát: Van Dijk neve mellé nem került sem tisztázás, sem szerelés, sem blokkolás, még a labdát sem érintette. Beavatkozás nélkül fűzte be az oktatófilmet a védekezés magasiskolája tárgykörben.

Emlékezetes, hogy 2018 márciusától 65 meccset felölelő sorozatot épített és több, mint egy éven át nem cselezték ki. De ha ahogy azt Martínez példája is mutatja, meg se próbálták? A 18/19-es bajnoki szezonban kilencven percre vetített átlagok alapján Joel Matip és Joe Gomez, azaz a liverpool további középső védői többet szereltek, több labdát szereztek, valamint többször helyeztek nyomást a labdásra. És pont ez jelzi, mennyire jó védő Van Dijk, hogy ritkán kell közbelépnie, egyszerűen csírájában folytja el a problémákat. Tekintélye révén pedig már sokszor rá sem vezetik a labdát a támadók.

2001-ben még Sir Alex Ferguson is bedőlt Jaap Stam becsúszó szereléseinek csökkenő tendenciájába, és téves következtetést vont le: eladta, mert azt olvasta ki a statisztikából, hogy veszít a hatékonyságából és hanyatlás elé néz. Pedig épp ellenkezőleg, a kiválóságát bizonyította, hogy egyre jobban elővételezi a helyzeteket, és hogy fejlődött a helyezkedése. Stam végül a Milannál csapattársa lett Paolo Maldininek, aki inspirálta a Maldini-elvet, miszerint csak az csúszik be, aki előtte hibázott és rosszul pozicionált, és azt kell kétségbeesetten korrigálnia. Valószínűleg azzal Ferguson is egyetértett, Maldinit úgy volt a futballtörténet egyik legjobbja a posztján, hogy közben a lehető legtisztább eszközöket vetette be. Az adatelemzők azzal példálóztak, hogy mindössze két meccsenként kényszerült becsúszni az alatt a húsz év alatt, amit az elitben töltött.

Tehát a meg nem történt események emelik a védekezés értékét. Ennek megítélése azonban szembe megy az általános emberi észjárással, mert nem arra kell fókuszálni, ami van, hanem ami nincs. Ez a kontrafaktuális gondolkodás. A legjobb védők helyezkedésükkel és intelligenciájukkal elkerülik a legtöbb beavatkozást, megelőzik a bajt, még mielőtt az bekövetkezne. Olyan kutyák, amelyek nem ugatnak, de őrzik a házat.

Borítókép: (Fotó: EPA)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Kroos a csapattal edzett a PSG elleni BL-nyolcaddöntő visszavágó előtt
A Real Madrid német középpályása, Toni Kroos combsérüléssel bajlódott az elmúlt napokban, így azt lehetett olvasni, hogy a Paris Saint-Germain elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágóján nem számíthat rá a csapat vezetőedzője, Carlo Ancelotti. A 32 éves játékos a királyiak mérkőzés előtti utolsó edzésén a csapattal együtt végezte a gyakorlatokat, így nem kizárt, hogy mégis pályára lép a klub számára fontos mérkőzésen.
Bajnokok Ligája
„Megnyugtató eredmények” – Kylian Mbappé is utazik Madridba
A Paris Saint-Germain labdarúgócsapata a hivatalos honlapján tette közzé a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő visszavágójára utazó 24 fős keretét. A listán annak ellenére szerepel Kylian Mbappé neve is, hogy az első mérkőzést eldöntő klasszis a hétfői edzésen megsérült.
Bajnokok Ligája
A Bayern kiselejtezte, most a bajorok vesztére tör Adeyemi
A Bayern München az 1–1-re végződött salzburgi odavágó után fogadja az osztrák csapatot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, a meccset az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti. A Salzburgban minden bizonnyal szerephez jut az a Karim Adeyemi, akire 2011-ben nem tartott igényt a Bayern és megvált tőle.
Bajnokok Ligája