Musorujsag
Élő Eredmények

Abramovics angliai vagyonát befagyasztották, nem tudja eladni a Chelsea-t

Abramovics angliai vagyonát befagyasztották, nem tudja eladni a Chelsea-t

m4sport.hu | Szerző: Kun Dániel
A Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics a múlt héten jelentette be, hogy az ukrán-orosz háború miatt eladja szeretett klubját, a Chelsea-t, hogy az ne szenvedjen hátrányt tulajdonosa származása miatt. A brit kormány csütörtöki szankciói értelmében Abramovics vagyonát – beleértve a Chelsea-t is – zárolták, így nem tudja azt eladni.

A brit kormány „Kreml-barát oligarchaként” jelölte meg Roman Abramovicsot csütörtöki szankciós csomagjában, ami az angliai vagyona befagyasztása mellett beutazási tilalmat is jelent az orosz milliárdos számára – számolt be a The Athletic. A kormány szankciói másik hat orosz üzletembert is érintenek.

Nadine Dorries, digitalizációért, kultúráért, médiáért és sportért felelős brit miniszter azt mondta, a Chelsea „speciális engedélyt” kap, ami lehetővé teszi a londoni együttes további szereplését a Premier League-ben, emellett az alkalmazottak és játékosok fizetésének rendezését és a jelenlegi bérletesek meccslátogatását is.

Abramovics viszont ezentúl nem juthat semmilyen jellegű bevételhez a klub működésének köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy a klubot eltiltották a további jegyértékesítéstől hazai és vendégszurkolók részére egyaránt, a hátralévő mérkőzéseken csak azok a nézők ülhetnek a nézőtéren, akik korábban váltották meg jegyüket vagy szezonbérlettel rendelkeznek.

A Chelsea-t az átigazolásoktól is eltiltották, ráadásul játékosai szerződéseit sem hosszabbíthatja meg.

A Chelsea ajándékboltját is be kell zárni.

A klub jogosult a mérkőzésekre utazás „ésszerű” költségeinek fedezésére is, de ezek a kiadások nem haladhatják meg a 20 000 fontot csapatonként és meccsenként.

Ugyanakkor a műsorszolgáltatók továbbra is műsorra tűzhetik a londoniak összecsapásait.

Abramovics a múlt héten jelentette be, hogy eladja a Chelsea-t, de vagyonának befagyasztása és a további szankciók meggátolják a folyamat elindítását.

„Tudom, hogy ez bizonytalanságot szül, de a kormány összedolgozik a ligával és a klubokkal, hogy a bajnokságot folytatni tudjuk, miközben a kivetett szankciók elérik a tervezett hatásukat” írta a miniszter Twitter-oldalán.

„A futballklubok a kulturális vagyon részét képezik, közösségünk alapkövei. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy megvédjük őket.”

A kormány csütörtökön közzétett dokumentuma szerint Abramovics évtizedekig közeli kapcsolatot ápolt az orosz elnök Vlagyimir Putyinnal.

„Ez a kapcsolat lehetővé tette, hogy pénzügyi vagy egyéb anyagi juttatást kapjon Putyintól vagy az orosz kormánytól” – áll a közleményben.

„Nincs biztonságos menedék azok számára, akik támogattták Putyin Ukrajna elleni kegyetlen támadását” – mondta Boris Johnson miniszterelnök egy korábbi közleményben.

„A mai szankciók a legújabb lépések, melyek az Egyesült Királyság megingathatatlan támogatást bizonyítják az ukrán nép iránt. Könyörtelenül üldözzük azokat, akik közrejátszanak civilek meggyilkolásában, kórházak lerombolásában és szuverén államok illegális megszállásában.”

Abramovics mindig is vehemensen tagadta, hogy közel állna a Kremlhez, vagy bármi olyat tett volna, ami miatt büntetést érdemelne.

A kormány közleménye szerint az engedélyt folyamatosan felülvizsgálják.

Abramovics 2003 óta tulajdonolja a Bajnokok Ligája-címvédő klubot, mellyel angol bajnokságot és FA-kupát ötször-ötször, a BL-t kétszer, az Európa-ligát egyszer nyerte meg.

Borítókép: EPA/ANDY RAIN

További tartalmak