Musorujsag
Élő Eredmények

Jön a vb-selejtező igazi drámája: Portugália és Olaszország, de Ibrahimovic vagy Lewandowski is lemaradhat Katarról

Jön a vb-selejtező igazi drámája: Portugália és Olaszország, de Ibrahimovic vagy Lewandowski is lemaradhat Katarról

m4sport.hu
Csütörtökön megkezdődnek a 2022-es világbajnokság európai pótselejtezői, amelyeknek végén három válogatott csatlakozik a november 21. és december 18. között rendezendő katari torna mezőnyéhez. Az ukrajnai háború miatt az orosz csapatot kizárták a versenyből, az utolsó vb-résztvevő kiléte pedig csak júniusban fog kiderülni, az azonban már a sorsolás óta biztos, hogy az elmúlt két Európa-bajnokság győztese, az olasz és a portugál válogatott közül az egyik biztosan nem lehet ott a vb-n, továbbá két szupersztár, Robert Lewandowski és Zlatan Ibrahimovic valamelyike is lemarad a tornáról.

Az európai vb-selejtezőből a tíz csoportgyőztes – Anglia, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Németország, Spanyolország, Svájc, Szerbia – kijutott a tornára.

A pótselejtezőbe a kvalifikációs sorozat tíz csoportmásodikja – Észak-Macedónia, Lengyelország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Skócia, Svédország, Törökország, Ukrajna, Wales – jutott be, valamint a Nemzetek Ligájából a két legjobb olyan csoportgyőztes – Ausztria, Csehország –, amelyik nem végzett az első két helyen. A 12 csapatot három csoportra osztották, és egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzdenek majd meg a fennmaradó három helyért.

A versenyből az oroszok idő előtt kiszálltak, mivel a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az Ukrajna ellen indított háború miatt kizárta őket, így a velük összesorsolt lengyelek játék nélkül jutottak annak az ágnak a döntőjébe. A háború miatt nem tudják az eredeti időpontban lejátszani a skót–ukrán meccset sem, a FIFA júniusra halasztotta az elődöntőt, így annak az ágnak a döntőjét is csak később tudják lejátszani. A másik két finálét március 29-én játsszák.

A 22. labdarúgó-világbajnokságot Katarban, rendhagyó módon télen rendezik. EPA/NOUSHAD THEKKAYIL
A világbajnokságok történetében eddig négyszer fordult elő, hogy pótselejtezőn kijutott válogatott dobogón végzett. A horvátok 1998-ban a harmadik, 2018-ban a második helyen végeztek, míg a 2002-es vb-n két pótselejtezős csapat is érmet szerzett: a németek másodikként, a most is érdekelt törökök harmadikként zártak.

Az európai vb-pótselejtezők programja:

„A” ág, elődöntő:
március 24., csütörtök:
Wales–Ausztria 20:45
június:
Skócia–Ukrajna

A júniusi ágdöntő házigazdája a Wales–Ausztria meccs győztese lesz.

„B” ág, elődöntő:
március 24., csütörtök:
Svédország–Csehország 20:45
Oroszország–Lengyelország – játék nélkül továbbjutottak a lengyelek

A március 29-én rendezendő ágdöntő házigazdája Lengyelország lesz.

„C” ág, elődöntő:
március 24., csütörtök:
Olaszország – Észak-Macedónia 20:45
Portugália–Törökország 20:45

A március 29-én rendezendő ágdöntő házigazdája a portugál–török meccs győztese lesz.

Gareth Bale (Fotó: MTI/EPA/Pool/Tolga Bozoglu)

WALES–AUSZTRIA

A walesi és az osztrák válogatott eddig tízszer találkozott egymással, három walesi győzelem mellett két döntetlen és öt osztrák siker a mérleg, csakhogy a három walesi győzelem mindegyike a mostani házigazda otthonában született. Vb- vagy Eb-selejtezőben most negyedszer kerülnek össze a felek, a korábbi három alkalommal a selejtező végén egyik csapatnak sem sikerült kvalaifikálnia magát az éppen aktuális tornára. Ausztria a 2006-os vb selejtezőjében oda-vissza legyőzte Walest, míg a 2018-as vb kvalifikációjában Bécsben 2–2-t játszottak a felek, Cardiffban pedig Wales nyert 1–0-ra. Az 1976-os Európa-bajnokság selejtezőjében Wales idegenben 2–1-re kikapott, otthon pedig 1–0-ra győzött.

Wales az E csoportban elért második helyezésével jutott pótselejtezőbe, egyetlen vereségét tavaly márciusban a későbbi csoportgyőztes Belgium otthonában szenvedte el, azóta hét vb-selejtezőn maradt veretlen (4 győzelem, 3 döntetlen). A walesi válogatott 16 meccs óta veretlen otthon (11 győzelem, 5 döntetlen), legutóbb Dániától kapott ki hazai pályán 2018 novemberében, ez pedig a válogatott történetének leghosszabb veretlenségi sorozata. Wales eddig egyszer jutott ki világbajnokságra, az 1958-as tornán a negyeddöntőig jutott. A mostani selejtezősorozatban Gareth Bale és Aaron Ramsey volt a csapat legeredményesebb játékosa, mindketten három gólt szereztek.

Ausztria a két Nemzetek Ligája-csoportgyőztes egyikeként jutott pótselejtezőbe, a vb-selejtező F csoportjában a negyedik helyen végzett Dánia, Skócia és Izrael mögött. Az osztrákok eddig hét világbajnokságon vettek részt, legutóbb 1998-ban Franciaországban, ahol a csoportkörben kiestek. A mostani selejtezősorozatban Marko Arnautovic öt gólt szerzett, összesen 32-nél tart nemzeti színekben, már csak kettő hiányzik neki ahhoz, hogy utolérje Johann Kranklt az örökranglista második helyén, amelyet egyébként Toni Polster vezet 44-gyel.

Zlatan Ibrahimovic könyöklése a spanyol–svéd vb-selejtezőn (Fotó: m4sport.hu)

SVÉDORSZÁG–CSEHORSZÁG

Csehország 1993-as függetlenné válása óta a cseh és a svéd válogatott háromszor találkozott egymással, mindegyik barátságos mérkőzés volt: 2002-ben 3–3-as döntetlen született Teplicében, 2005-ben 2-1-es svéd győzelem Göteborgban, 2016-ban pedig 1–1-es döntetlen Solnában. Vb- vagy Eb-selejtezőben Csehszlovákia és Svédország szintén háromszor került össze, mindháromszor a csoportkörben, a svédek egyik alkalommal sem jutottak ki az éppen aktuális tornára, míg Csehszlovákia az 1980-as Eb-re kvalifikálta magát a közös csoportkör után. Svédország összesen 16 mérkőzést játszott Csehszlovákia ellen, ebből hármat nyert meg (3 győzelem, 4 döntetlen, 9 vereség), mindegyiket hazai pályán.

A svéd válogatott 12 világbajnokságon szerepelt, de a legutóbbi három közül csak egyen, a 2018-ason. Vb-pótselejtezőt harmadszor játszanak, a 2014-es világbajnokság előtt Portugáliával szemben kettős vereséggel alulmaradtak, a 2018-as vb-re azonban kijutottak Olaszországgal szemben egy hazai 1–0-s győzelemmel és egy idegenbeli gól nélküli döntetlennel. A 2016-os Európa-bajnokság pótselejtezőjében a svédek Dániát ejtették ki (2–1 otthon, 2–2 idegenben) és jutottak ki a kontinenstornára. A svéd válogatott legutóbbi kilenc hazai vb-selejtezőjét megnyerte, az Eb-selejtezőket is nézve pedig 17 hazai meccs óta veretlen (14 győzelem, 3 döntetlen). Összességében a svédek kilenc hazai mérkőzés óta százszázalékosak, legutóbbi 2020 szeptemberében kaptak ki Portugáliától otthon, azóta csak győztek.

Nagy érvágás ugyanakkor a svédek számára, hogy Zlatan Ibrahimovic, aki egymaga több gólt szerzett a válogatottban(62),mint a jelenlegi keret tagjai összesen(61), eltiltás miatt nem léphet pályára csütörtökön, mivel a novemberi, spanyolországi vb-selejtezőn durván lekönyökölte César Azpilicuetát. Továbbjutás esetén azonban a lengyelek ellen már játszhat a 41. életévében járó csatár, mivel a keretbe meghívást kapott. Az ág sorsolásakor egyébként az is eldőlt, hogy biztosan lesz sztárhiányzója a világbajnokságnak, hiszen Robert Lewandowski vagy Ibrahimovic közül az egyik nem léphet majd pályára Katarban.

Ausztria mellett Csehország a másik válogatott, amelyik Nemzetek Ligája-csoportgyőztesként jutott pótselejtezőbe. A cseh válogatott az ország függetlenné válása óta egyszer, 2006-ban jutott ki világbajnokságra – miközben az Európa-bajnokságok közül az összesen részt vett –, Csehszlovákiaként pedig nyolcszor, az 1934-ben és 1962-ben döntőbe is jutott. A csehek harmadszor játszanak vb-pótselejtezőt, 2002-ben kettős vereséggel maradtak alul Belgiummal szemben, 2006-ban Norvégián jutottak túl kettős győzelemmel. A cseh válogatott legutóbbi három mérkőzését kapott gól nélkül nyerte meg, vb-selejtezőn Fehéroroszországot idegenben, Észtországot otthon, barátságos mérkőzésen pedig Kuvaitot győzte le.

A csehek keretének tagja Patrik Schick, a 2020-as Eb társgólkirálya (Cristiano Ronaldóval együtt ötször voltak eredményesek), a nem százszázalékos fizikai állapotban lévő támadó játéka azonban egyelőre kérdéses. Jaroslav Silhavy szövetségi kapitány a kulcsemberei közül biztosan nem számíthat a solnai összecsapáson a védő Vladimir Coufára (West Ham United), ugyanakkor Antonin Barak (Hellas Verona) felépült sérüléséből, és vasárnap már játszott is a Serie A-ban.

Gianluigi Donnarumma védi Jadon Sancho tizenegyesét az Anglia–Olaszország Eb-döntőben (Fotó: EPA/Facundo Arrizabalaga/Pool)

OLASZORSZÁG – ÉSZAK-MACEDÓNIA

Olaszország és Észak-Macedónia kétszer találkozott egymással, méghozzá a 2018-as világbajnokság selejtezőjében. Szkopjéban az olaszok nyertek 3–2-re, Torinóban 1–1-es döntetlen született. Az olasz válogatott eddig mindössze három vb-ről maradt le, 1930 és 1958 után éppen a 2018-asról, azaz két egymást követő vb-ről még soha nem hiányoztak.

A regnáló Európa-bajnok olaszok hiába kaptak összesen csak két gólt, Svájc mögött csak a második helyen végeztek a csoportban, ezért kényszerülnek most pótselejtezőre. Az olasz válogatott eddig kétszer „pótselejtezett”, 1998-ban az oroszokon jutottak túl, 2018-ban a svédekkel szemben maradtak alul. A Squadra Azzurra a legutóbbi 41 mérkőzése közül csupán egyet vesztett el (29 győzelem, 11 döntetlen, 1 vereség), amikor a Nemzetek Ligája elődöntőjében 2–1-re kikapott Spanyolországtól Milánóban, ebben az évszázadban ez az egyetlen hazai vereségük. A tavaly nyári Eb-döntő óta ugyanakkor hét mérkőzésük közül mindössze kettőt nyertek meg az olaszok (2 győzelem, 4 döntetlen, 1 vereség), bár hazai pályán még soha nem kaptak ki vb-selejtezőn (48 győzelem, 11 döntetlen, 0 vereség).

Észak-Macedónia Németország mögött végzett a második helyen a csoportban, idegenben még a Nationalelfet is legyőzte, Romániában azonban kikapott, ahogyan Németországtól is hazai pályán. Az ország válogatottjának a 2020-ról tavalyra halasztott Európa-bajnokság volt az első nemzetközi tornája, a pótselejtezőben Koszovót és Grúziát verte jutottak ki, majd mindhárom csoportmérkőzésüket elvesztették. A németek 2–1-es legyőzéséből góllal vette ki a részét Goran Pandev, az ország futball-legendája azonban azóta visszavonult a válogatottságtól. Azon a mérkőzésen az északmacedónok másik gólját Eljif Elmas szerezte, aki a Napoliban Lorenzo Insigne és Matteo Politano csapattársa. Az olaszok ellen készülő keretnek tagja a DVSC testvérpárja, Dorian és David Babunski is.

Cristiano Ronaldo (Fotó: EPA/Antonio Cotrim)

PORTUGÁLIA–TÖRÖKORSZÁG

A portugál és a török válogatott eddig nyolcszor találkozott egymással, hatszor Portugália, kétszer Törökország nyert. A két csapat legutóbbi meccsét ugyanakkor a törökök nyerték, 2012-ben barátságos mérkőzésen 3–1-re győztek Lisszabonban. A portugál José Fonte, valamint a török Burak Yilmaz és Zeki Celik csapattársak a francia Lille-ben.

Portugália hét világbajnokságon vett részt, köztük a legutóbbi öt mindegyikén. 2010-ben és 2014-ben is pótselejtezőn jutottak ki, előbb a bosnyákokat, utóbb a svédeket búcsúztatták kettős győzelemmel. Most azért kényszerülnek pótselejtezőre, mert novemberben hazai pályán kikaptak Szerbiától, a döntetlen ugyanis már portugál kijutást jelentett volna. A portugál válogatott a legutóbbi 40 hazai vb-selejtezője közül csak kettőt vesztett el (31 győzelem, 7 döntetlen, 2 vereség), a szerbektől elszenvedett vereség mellett 2008 szeptemberében Dániától kapott ki 3–2-re úgy, hogy a 90. percben még a hazaiak vezettek 2–1-re. A török válogatott egyike azon kevés csapatnak, amelyiknek Cristiano Ronaldo még nem talált be, pedig kétszer is játszott ellenük. Fernando Santos szövetségi kapitány az elődöntőben nem számíthat Pepére, aki pozitív koronavírustesztet adott. A portugálok már a második kezdő belső védőjüket veszítették el, a 39 éves Pepén kívül ugyanis Rúben Dias sem bevethető combizomsérülés miatt.

A törökök eddig kétszer jutottak ki világbajnokságra, 1954-ben a csoportkörben búcsúztak (a magyarokat is felvonultató kvartettből nem jutottak tovább, de az akkori lebonyolítás miatt nem játszottak az Aranycsapattal), 2002-ben viszont meglepetésre bronzérmet szereztek. Utóbbi vb-re pótselejtezőn keresztül jutottak ki, Ausztriát búcsúztatták kettős győzelemmel. Még egy alkalommal játszottak vb-pótselejtezőt, de 2006-ban Svájccal szemben maradtak alul: Bernben 2–0-ra kikaptak, Isztambulban 4–2-re győztek, így idegenben szerzett gólokkal Svájc jutott tovább. A tavaly szeptemberben kinevezett Stefan Kuntz irányításával veretlenek: négy mérkőzést játszottak azóta, mindegyik vb-selejtező volt, ezek közül a legutóbbi hármat megnyerték.

Mivel az olaszok és a portugálok ugyanarra az ágra kerültek, az elmúlt két Európa-bajnokság győztese közül az egyik biztosan hiányozni fog a világbajnokságról.

A novemberben kezdődő torna csoportkörének sorsolását április 1-én, pénteken 18 órától tartják, az eseményt az  M4 Sport élőben közvetíti.

Borítókép: A katari vb pótselejtezői (Fotó: m4sport.hu)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Rossi: Ádám Martin megfelel Szalai Ádám adottságainak
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya hétfőn kihirdette 24 fős keretét az együttes két márciusi, Szerbia és Észak-Írország elleni felkészülési mérkőzésére, ezt követően megindokolta a három újonc, valamint a fehérvári játékosok behívását is.
Magyar futball
Kecskés Ákos Oroszországból: Kezd egyre nehezebb lenni a mindennapi élet
Az orosz bajnokság a háború ellenére is folytatódik, Kecskés Ákos, a Nyizsnyij Novgorod négyszeres magyar válogatott középhátvédje testközelből éli meg az országban történő változásokat és a gazdasági szankciók hatásait. Klubja csupán egy megbeszélést tartott a témában, amit azért kevesell – állítása szerint kezdenek egyre nehezebbek lenni a mindennapok, miközben sok légiós hagyja el az országot.
Külföldi futball